WHO vyzvala, aby ľudia neútočili na zvieratá kvôli opičím kiahňam

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyzvala, aby ľudia neútočili na zvieratá kvôli opičím kiahňam.

16.08.2022 08:00
opica Foto:
debata

Hovorkyňa organizácie Margaret Harrisová reagovala na správy brazílskej tlače, ktorá referovala o útokoch na opice, ktoré zrejme súvisia s obavami zo šírenia nákazy.

WHO pripomenula, že choroba sa šíri predovšetkým cez veľmi blízky kontakt medzi ľuďmi. Novinári totiž poukázali na informácie, napríklad z Latinskej Ameriky, o útokoch na opice. Hovorkyňa WHO Harrisová poznamenala, že zdravotnícke úrady teraz zaznamenávajú prevažne prenos infekcie medzi ľuďmi. Podľa nej by nikto „nemal útočiť na zvieratá“ a opice za šírenie choroby nemôžu.

ladovy medved arktida Čítajte aj Arktída sa oteplila takmer štyrikrát rýchlejšie ako zvyšok sveta, uvádza štúdia

Pred časom totiž brazílske médiá informovali o útokoch proti opiciam v krajine, ktorá s viac ako 2¤000 prípadmi opičích kiahní patrí k najviac zasiahnutým v Latinskej Amerike aj na svete. Portál G1 informoval o tom, že niekto otrávil desiatku opíc v jednej prírodnej rezervácii v štáte Sao Paolo. Prípady, keď sa niekto pokúsil opice ukameňovať či otráviť, ale hlásia aj ďalšie brazílske štáty. Podľa Harrisovej by sa ľudia mali zamerať na prevenciu nákazy. Varovala aj pred stigmatizáciou, ktorá môže vzniknúť kvôli tomu, že sa infekcia doteraz šíri prevažne medzi mužmi, ktorí súložili s ďalšími mužmi.

Harrisová uviedla, že stigmatizácia môže posilniť šírenie choroby. „Ak ľudia majú obavy povedať, že sú nakazení, tak sa nedajú liečiť a nebudú sa správať opatrne,“ povedala. WHO zaznamenala od začiatku roka vo svete viac ako 30 000 prípadov opičích kiahní a viac ako desiatku úmrtí súvisiacich s touto chorobou.

V-mravec Čítajte aj Vedci popísali 139 nových druhov zvierat vrátane mravca, ktorý robí 'babysittera' húseniciam

Takzvané opičie kiahne sa bežne vyskytovali v krajinách západnej a strednej Afriky. Zhruba v polovici mája sa nákaza začala šíriť aj v Európe, USA či ďalších krajinách. WHO vyhlásila kvôli opičím kiahňam najvyšší stupeň varovania, vysoké riziko je podľa nej v Európe. Vírus vedci objavili v roku 1958 pri opiciach, môžu ho však prenášať aj ďalšie zvieratá, napríklad hlodavce.

debata chyba
Viac na túto tému: #Zvieratá #vedci #WHO #opice #opičie kiahne