Vedci zmenili krvnú skupinu obličky od darcu, objav označujú za prelomový

Vedcom sa podarilo zmeniť krvnú skupinu troch darcovských obličiek. Ide podľa nich o prevratný objav, ktorý by mohol výrazne zvýšiť šance pacientov čakajúcich na nájdenie vhodného orgánu, napísal spravodajský server BBC News.

15.08.2022 18:00
oblicka Foto:
debata (5)

Objav môže mať mimoriadny význam pre ľudí so vzácnejšími krvnými skupinami, ktorí často majú väčšie ťažkosti pri nájdení vhodného darcu. Obličku od človeka s krvnou skupinou A nemožno darovať človeku s krvnou skupinou B a naopak. Zmena krvnej skupiny obličky na univerzálnu 0 však znamená, že lekári by orgán mohli transplantovať akémukoľvek pacientovi.

ikem Čítajte aj Umenie? Tieto "obrázky" dokáže urobiť nové CT. Uhádnete, čo vidíte? Tu je galéria

Černosi a ľudia z ďalších menšinových etnických skupín čakajú na transplantáciu často o rok dlhšie ako belošskí pacienti, pretože je u nich väčšia pravdepodobnosť vzácnejšej krvnej skupiny typu B. U týchto skupín je tiež nižšia miera darcovstva. Černosi a príslušníci ďalších menšín tvorili v rokoch 2020 a 2021 v Británii len vyše deväť percent všetkých darcov orgánov. Tvoria ale tretinu ľudí na čakacích listinách na transplantáciu.

Vedci z Cambridgeskej univerzity použili špeciálne zariadenie, ktoré sa pripája k obličke a umožňuje prechod okysličenej krvi orgánom, aby sa lepšie uchoval pre budúce použitie. Darcovskú obličku potom prepláchli krvou napustenou enzýmom, ktorý zmení krvnú skupinu na 0. Celý proces trval pri troch obličkách niekoľko hodín. Doktorandka Serena MacMillanová, ktorá sa na štúdii podieľala, uviedla, že je „veľmi vzrušujúce premýšľať o tom, ako by to mohlo ovplyvniť životy mnohých ľudí“.

peptin Čítajte aj Slovenskí vedci dokázali, že mliečny proteín vie zablokovať koronavírus

Ďalším krokom je zistiť, ako bude zmenená oblička reagovať na krvnú skupinu pacienta v jeho krvnom obehu. Vedci to otestujú pomocou prístroja ešte predtým, ako orgán transplantujú. Výskum by mal byť v najbližších mesiacoch publikovaný v odbornom časopise British Journal of Surgery. Lekárka Aisling McMahonová, ktorá vedie oddelenie výskumu v charitatívnej organizácii Kidney Research UK, označila túto prácu za „potenciálne prevratnú“.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #lekári #transplantácia #oblička