Víťazmi grantového programu "Ukáž sa" sú títo športovci: Projekt si pochvaľuje aj Slafkovský

Na snímke zľava ocenená víťazka v kategórii jednotlivci Tamara Tokárová (šortrek) pózuje so šekom počas tlačovej konferencie Nadácie Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) spojenej s odovzdaním šekov pre víťazov v grantovom projekte Ukáž sa!Na snímke zľava ocenená víťazka v kategórii jednotlivci Tamara Tokárová (šortrek) pózuje so šekom počas tlačovej konferencie Nadácie Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) spojenej s odovzdaním šekov pre víťazov v grantovom projekte Ukáž sa! Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

BRATISLAVA - Šortrekárka Tamara Tokárová a karatisti z Karate klubu Junior Prešov sa stali víťazmi 7. ročníka grantového programu Nadácie Slovenského olympijského a športového výboru „Ukáž sa!“ Ocenenia pre najlepších odovzdával počas slávnosti v Slovenskom olympijskom a športovom múzeu aj ambasádor projektu, Juraj Slafkovský.

Motto 7. ročníka grantového programu znelo "Sme s tebou na ceste za tvojím športovým snom!" Bol určený pre mladých športovcov vo veku od 10 do 18 rokov. Do záverečného hlasovania verejnosti o najvyššie finančné granty medzi superfinalistov postúpilo 10 jednotlivcov a tri kolektívy. Na základe 16.123 hlasov sa určilo konečné poradie a rozdelili sa jednotlivé odmeny.

Najvyššiu odmenu vo výške 4000 eur získala šortrekárka Tamara Tokárová. Bronzová medailistka zo zimného Európskeho olympijského festivalu mládeže vo Vuokatti 2022 dostala 2711 hlasov, čo jej vynieslo aj grant 4000 eur. O necelých 400 hlasov zdolala vo verejnej ankete paraplavca Martina Batku (3500 eur). Viac než 2000 hlasov dostal aj v poradí tretí – hokejista Samuel Škoda (2750 eur).

"Som rada za takúto pomoc, motivuje ma to do ďalšej práce. Trénujem v Nemecku, takže väčšina financií bude smerovať práve na tréningy," povedala Tokárová.

Medzi kolektívmi vyhrali karatisti z Prešova

Medzi kolektívmi vyhral Karate klub Junior Prešov a získal 5000 eur, za ním skončili florbalový klub Eastern Wings Michalovce (4000 eur) a futbaloví súrodenci Lazokovci (3000 eur).

"Verím, že finančné granty pomôžu mladým ľuďom na ceste za ich športovým snom. Budeme radi, ak by sa v budúcnosti presadili aj na veľkých medzinárodných podujatiach. Oveľa dôležitejšie však pre nich je, že šport je neoddeliteľnou súčasťou ich životov, čo je veľká devíza pre ich budúcnosť," povedal prezident SOŠV Anton Siekel.

Na snímke spoločná fotografia Galéria fotiek (3) Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Tento rok sa do projektu prihlásilo 300 žiadateľov. Superfinalistov určovala správna rada Nadácie SOŠV, pri výbere prihliadala na sociálny aspekt žiadateľov a ich športové sny. Finančnú podporu získali predovšetkým tí športovci, ktorí majú sťažené sociálne podmienky, alebo nemajú dostatok financií na rozvoj svojej športovej kariéry.

Celkovo sa medzi mladých superfinalistov rozdelilo 35-tisíc eur. Ďalších 15-tisíc dostala tridsiatka finalistov - každý z nich po 500 eur. "Nadácia SOŠV tento rok navýšila sumu podpory pre mladé talenty, keďže chceme ešte viac rozhýbať Slovensko po pandemickom období. Všetci prihlásení do „Ukáž sa!“ nám ukázali veľký entuziazmus a zapálenie pre šport. Rovesníkom dávajú dobrý príklad, prečo sa oplatí hýbať sa,“ uviedol predseda správnej rady Nadácie SOŠV Dušan Guľáš.

Som rád, že takéto niečo funguje

Ambasádor projektu Slafkovský pre prihlásených účastníkov grantového programu i pre jedného z hlasujúcich venoval podpísané spomienkové darčeky. "Som rád, že niečo takéto na Slovensku funguje. Je mi cťou oceniť týchto športovcov a verím, že sa im bude dariť v ich kariérach," uviedol slovenský hokejista.

Výsledky Ukáž sa! 2022
Jednotlivci:
1. Tamara Tokárová šortrek 2711 hlasov 4000 eur
2. Martin Batka paraplávanie 2343 hlasov 3500 eur
3. Samuel Škoda ľadový hokej 2122 hlasov 2750 eur
4. Andrej Suchý bedminton 1793 hlasov 2250 eur
5. Sára Šimeková šp. lezenie 1515 hlasov 2000 eur
6. Kristína Lili Križová džudo 1390 hlasov 1900 eur
7. Vanda Varadyová breaking 1339 hlasov 1800 eur
8. Chiara Sofia Kováčiková rýchl. kanoistika 749 hlasov 1700 eur
9. Sophia Hudáková jazdectvo 405 hlasov 1600 eur
10. Adrian Berky futbal, futsal 324 hlasov 1500 eur

Kolektívy:
1. Karate klub Junior Prešov karate 677 hlasov 5000 eur
2. Eastern Wings Michalovce florbal 429 hlasov 4000 eur
3. Súrodenci Lazokovci futbal 326 hlasov 3000 eur

Viac o téme: SOŠV Juraj Slafkovský Tamara Tokárová Karate klub Junior Prešov
  • Autor: © Zoznam/
  • TASR/Jakub Popelka
  • Zdroj: TASR
Staršie správy

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy