V prvom polroku 2022 Národná diaľničná spoločnosť predala 2,24 milióna kusov diaľničných známok. Príjem z úhrady elektronických diaľničných známok za toto obdobie predstavoval takmer 51 miliónov eur bez DPH. V medziročnom porovnaní predala NDS o 29,6 percenta viac kusov diaľničných známok ako minulý rok. Príjem z úhrady predstavoval v medziročnom porovnaní nárast o 10,8 percenta. Informovala o tom hovorkyňa diaľničiarov Eva Žgravčáková.

V predaji počas prvého polroka 2022 viedla 10-dňová známka s počtom 1,07 milióna kusov. Medziročný nárast v prípade 10-dňovej diaľničnej známky je takmer 70 percent. Za ňou nasledovala 365-dňová v počte 592 566 kusov, ročná s 354 506 predanými kusmi a 30-dňová diaľničná známka s 223 951 kusmi.

Česi a Nemci najčastejšie využívajú slovenské diaľnice

Z vyše dvoch miliónov predaných kusov si domáci vodiči zakúpili 1 315 499 a zahraniční 924 738 kusov. V prvom polroku 2021 si pritom domáci vodiči zakúpili 1 221 316 kusov a zahraniční 507 134 kusov. „Zaujímavosťou je medziročný nárast počtu predaných kusov pri zahraničných motoristoch. Tu evidujeme takmer dvojnásobný počet. Tento nárast môžeme pripísať uvoľneniu protipandemických opatrení," skonštatovala hovorkyňa NDS.

V prvom polroku 2022 si najčastejšie zakúpili slovenskí vodiči 365-dňovú diaľničnú známku, a to vyše pol milióna kusov. U zahraničných vodičov prevládala 10-dňová známka. Z pohľadu tranzitu zo zahraničných krajín na základe predajnosti najviac tranzitujú cez Slovensko Česi a Nemci.

Kúpa diaľničný známky

NDS zároveň pripomenula, že povinnosťou každého motoristu je si riadne a včas zakúpiť diaľničnú známku, a to ešte pred vstupom na spoplatnený úsek. Je teda potrebné si pred vstupom na diaľnicu skontrolovať, či je známka zakúpená a rovnako tak aj správnosť údajov. V opačnom prípade hrozí pokuta.

Najrýchlejším spôsobom, ako je možné si elektronickú diaľničnú známku zakúpiť, je elektronicky prostredníctvom stránky www.eznamka.sk či prostredníctvom mobilnej aplikácie eznamka. Okrem týchto spôsobov je možné zakúpiť si diaľničnú známku na akomkoľvek predajnom mieste, ktorých zoznam je na stránke www.eznamka.sk.

Ďalšie dôležité správy

Na snímke je Peter Kulich ktorý je výkonný riaditeľ CEO-Slovensko. Digital.
Neprehliadnite

K mýtnemu tendru máme veľa otázok. Mlčanie vyvoláva zbytočné špekulácie