Plávanie je ideálny šport aj pre ľudí so zdravotnými obmedzeniami.pexels
StoryEditor

Začali ste počas dovolenky plávať? Určite v tom pokračujte, je to cesta k štíhlejšiemu telu

08.08.2022, 06:00
Životný štýl

Plávanie patrí k najčastejším dovolenkovým aktivitám, teda hneď po vysedávaní v plážovom bare a opaľovaní sa. Ak ste tiež počas dovolenky objavili čaro tejto aktivity, bola by škoda nepokračovať v nej aj naďalej. Plávanie je totiž šport, ktorý je vhodný naozaj takmer pre všetkých, dokonca aj pre ľudí, ktorí majú rôzne zdravotné obmedzenia, keďže voda telo nadnáša, a tým pádom nie je také preťažené.

Ak by ste si mysleli, že je to ten typ športu, ktorý je zameraný len na posilňovanie, ste na omyle. Nielenže počas plávania posilňujete svalstvo, no zároveň viete spáliť aj pomerne veľké množstvo kalórií, ale chce to, napokon ako všetko, vytrvalosť.

Správna technika

Skôr, ako začnete pravidelne plávať a zakúpite si permanentku v najbližšej plavárni, naštudujte si čo-to o správnej technike plávania, aby ste si neublížili zlým držaním tela. Riešením je zaplatiť si pár individuálnych hodín s trénerom, ktorý vás usmerní, naučí základy a potom už môžete pokračovať aj samostatne. Nie je totiž plávanie ako plávanie. Väčšina z nás pláva prsia s hlavou nad hladinou, čo je prvá chyba a obrovská záťaž pre krčnú chrbticu. Je rozdiel takto preplávať pár metrov v bazéne a plávať tak niekoľko hodín týždenne. Hlava by mala byť vždy pri výdychu pod vodou. Dámy si síce namočia vlasy, no ak chcete dosiahnuť ten najlepší efekt a pri tom si neublížiť, je to jediná možnosť. Ďalším častým zlozvykom je, keď nohy nezaberajú rovnomerne.

Desať minút nestačí

Tak ako pri bežných tréningoch, aj tu platí, že desať ani pätnásť minút vám stačiť nebude, ak chcete dosiahnuť želaný výsledok a spáliť nejaké kalórie. Ak sa rozhodnete len tak si zaplávať, určite choďte do toho, je to skvelý relax, no ak má plávanie nahradiť tréning, musíte mu venovať dostatok času. Pokojne začnite polhodinkou, no optimálne je dostať sa minimálne na hodinu plávania. Dôležitá je, samozrejme, technika a tempo. To by malo byť vyššie a predovšetkým by ste sa mali snažiť, aby ste nespomaľovali. Začiatky určite nebudú ideálne, ako pri všetkom, veď ani pri behaní nezabehnete na prvýkrát päť kilometrov za krátky čas, no postupne sa zlepšujete, zrýchľujete a ste čoraz viac vytrvalejší. Takže smelo do toho, chce to len trpezlivosť.

Štýl plávania

Najpopulárnejším štýlom plávania u väčšiny, predovšetkým začiatočníkov, sú spomínané prsia. Hneď v závese za nimi je kraul, znak a motýlik. Presne v tomto poradí idú štýly od najmenej náročného po ten najnáročnejší. Pozícia tela pri všetkých štýloch je v ľahu a zapojené sú horné aj dolné končatiny. Zapojené je teda celé telo, a precvičíte zároveň všetky partie. Predsa len však pri prsiach zapájate oveľa viac dolné končatiny. V prípade kraula a znaku je to opačne. Ruky sú zaťažené zhruba na 80% a zvyšných 20% zaberajú nohy. Motýlika asi bežných plavcoch neuvidíte plávať príliš často. Je totiž náročný nielen fyzicky, ale aj koordinačne, preto si tento štýl vyberajú skúsení alebo závodní plavci. Ale kto vie, tréning robí majstra a možno si po niekoľkých mesiacoch aktívneho plávania na motýlika trúfnete aj vy.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 03:27