Bulharskú Sofiu cestovatelia označujú za nepoznaný poklad Európy.instagram/_visit_sofia
StoryEditor

Bulharská Sofia je skrytý poklad Európy. Síce nie je pri mori, ale dýcha históriou a mestským životom

07.08.2022, 18:00
Životný štýl

Aj keď väčšina ľudí baží v lete po dovolenke pri vode, niekomu stačí i poznávací výlet v zaujímavom meste. A za také rozhodne možno považovať bulharskú Sofiu, ktorú cestovatelia označujú za nepoznaný poklad Európy.

Hlavné mesto Bulharska sa nachádza na západe krajiny, vo vnútrozemí. Návštevníkom teda nevie ponúknuť slnečný oddych na pláži, no milovníkom histórie, architektúry a mestského života hravo splní cestovateľský sen.

Sovietska architektúra a Rimania

Keďže Sofia patrí medzi najstaršie európske mestá, stopy po starovekých Rimanoch nájdete aj v jej samom centre takmer na každom kroku. Za návštevu stojí napríklad zastávka metra Serdika II, ktorej súčasťou sú ruiny starorímskeho mesta Serdika. Fascinujúco pôsobí toto prepojenie moderného sveta s dávnou minulosťou niekdajších miestnych obyvateľov. Architektúra vo všeobecnosti je jedným z hlavných lákadiel, pre ktoré sa Sofiu oplatí navštíviť. Miestami totiž nadobudnete dojem, že ste sa ocitli v akejsi časovej slučke vďaka sovietskej architektúre, ktorú možno vidieť na každom kroku. No a za ikonické symboly mesta možno považovať tri budovy: Národný palác kultúry, Národné divadlo Ivana Vazova a Katedrálu sv. Alexandra Nevského, pričom posledná zmienená budova je vôbec najstaršou katedrálou na Balkáne!

Tržnice, trhy a blšáky

Navštíviť Sofiu vám postačí aj na predĺžený víkend, kedy určite nevynechajte prechádzku po miestnych tržniciach. Nájdete ich ľahko, každá je vynovená a dýcha nezameniteľnou atmosférou. Okrem čerstvého nákupu lokálnych surovín, si v tržnici viete zakúpiť oblečenie, drogériu, i občerstvenie, jedlo a kadečo iné, vďaka čomu sa priblížite k nefalšovanému bulharskému naturelu. Hlavnou je Market Hall, ktorú domáci nenazývajú inak, než Tsentralni Hali. Pred divadlom Ivana Vazova zase nájdete farmárske trhy pod holým nebom. No a v neposlednom rade nevynechajte blší trh so starožitnosťami a umením. Jeden preslávený sa koná vedľa Nevského Katedrály. „Poklady“, aké tu za pár drobných zoženiete, nikde inde na svete nenájdete. To vám garantujeme.

Ach, to jedlo...

Hlavné mesto Bulharska je tiež známe svojim bohatým pouličným a nočným životom. V tom druhom prípade vedzte, že ak máte radi zábavu, živú hudbu, tanec či len také pokojné vysedávanie v kaviarňach do neskorých hodín, Sofia je na to ako stvorená. No a pri tom prvom zase platí, že nemôžete vynechať tradičnú kuchyňu, ktorá je najlepšia práve zo stánkov v uliciach. Bulharská kuchyňa je všeobecne považovaná za jednu z najzdravších v Európe. Pokrmy sú ľahké, pripravované šetrne na slnečnicovom oleji. Tradičné jedlá obsahujú veľké množstvo zeleniny a varené alebo grilované mäso, predovšetkým ryby či kurčatá. Takmer do všetkých pokrmov sa pridáva bulharské korenie čubrica. Bulharským národným jedlom je bob čorba - fazuľová polievka. A medzi ostatné typické miestne pokrmy patria kebapčeta (silno korenené, na ražni opečené šišky zo sekaného mäsa), tarator (studená polievka z kyslého mlieka, uhoriek, cesnaku, orechov, kôpru a olivového oleja), kavarma kehap (čubricou korenené hovädzie mäso so zeleninou a feferónkami), mussaka (v trúbe zapekaný pokrm z mäsa, zeleniny, syru kaškavalu, zemiakov, kapusty a ďalších prísad), gjuveč (bohatá zeleninová misa, niekedy i s mäsom, podávaná často s vínom), banička (ovčím syrom plnený koláč z lístkového cesta) a balkava. A kým neochutnáte aspoň sústo z nich všetkých, tak sa domov ešte nevracajte.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 03:21