Aj gumičky do vlasov by ste mali pravidelne prať a čistiť.Shutterstock
StoryEditor

Aj gumičky na vlasy by ste mali raz za čas oprať, inak si koledujete o problémy s pleťou

05.08.2022, 15:00
Zdravie

Takmer každá žena používa gumičku na vlasy denne. Vlasy stiahnuté do chvosta sú totiž vždy upravené a tento účes je veľmi praktický z viacerých dôvodov. No venujete raz za čas pozornosť aj samotným gumičkám? Pokiaľ nie, mali by ste to čo najskôr zmeniť. Baktérie, ktoré sa na nich zachytávajú, sa totiž môžu veľmi ľahko dostať aj na vašu tvár a spôsobiť vám nemalé kožné problémy.

Či už na vlasy používate gumené gumičky, alebo tie látkové, bavlnené alebo hodvábne, každá jedna z nich by mala pravidelne podstúpiť dôkladnú „očistu“.

Gumička vždy po ruke

Poznáte to, ráno vychádzate z domu vyštafírovaná s vyžehlenými, rozpustenými vlasmi, no po pár minútach to už nevydržíte a zviažete ich do gumičky. Práve pre tento prípad ich nosíte na ruke, niekoľko z nich sa určite nájde aj v kabelke, aute či na kancelárskom stole. Pri tom si ani neuvedomujete, koľko prachu a baktérii počas svojho pobytu na týchto miestach do seba absorbujú. Len pre zaujímavosť, skúste svoju obľúbenú gumičku, najmä ak používate klasickú látkovú, natiahnuť a pustiť. Uvidíte, koľko prachu, ktorý na prvý pohľad nevidíte, v sebe ukrýva.

Nasávajú ako špongia

To, že sa na gumičkách zhromažďujú mikroorganizmy, už len tým, že sú niekde voľne položené, alebo lepšie povedané pohodené, je jeden fakt. Druhým je to, že nasávajú nečistoty aj zo samotných vlasov a z pokožky. Lak na vlasy, tužidlo, kondicionér. To všetko sa na gumičke usadí bez toho, aby ste si to vôbec uvedomili. Koncentrácia všetkých týchto nečistôt na jednom mieste vám môže spôsobiť problémy aj na vašej tvári.

Z gumičky rovno na tvár

Predstavte si vašu klasickú rannú rutinu. Po prebudení idete do kúpeľne, kde si umyjete tvár, následne si dáte vlasy do gumičky, aby vám nezavadzali a tou istou rukou, ktorou ste chytali gumičku si nanesiete vaše obľúbené kozmetické prípravky spolu s mikro čiastočkami, ktoré na sebe zanechala gumička. Znie to síce neuveriteľne, ale tie z vás, ktoré majú problematickú pleť by vedeli rozprávať o tom, ako málo stačí k tomu, aby sa vám vytvorili na tvári nepekné vyrážky. Nehovoriac o tom, že baktérie ste si pravdepodobne zaniesli už aj do krému, ktorý ste si naberali prstom. A v tomto tégliku sa im určite bude dobre dariť.

Pravidelná očista

Tak ako hrebene, kefy na vlasy či štetce ktorými si nanášate púder a lícenku, tak aj gumičkám by ste mali venovať pravidelnú starostlivosť. Niektoré z nich pokojne perte v práčke, najmä tie väčšie, hodvábne, ktoré sa vám v práčke „nestratia“, iné namočte do teplej vody, nechajte chvíľku odmočiť a následne operte v rukách s troškou šampónu na vlasy, alebo bežným pracím prostriedkom. Gumičky nezabudnite nechať poriadne vysušiť a následne by bolo skvelé, keby ste si ich dali na jedno miesto na ne určené, ideálne do nejakej krabičky. To sa vám však asi nepodarí... Veď to poznáte!

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 14:34