Máte zapnutý Adblock!

Prosím vypnite Adblock na stránke Svetkuriozit.sk a znovu ju načítajte (F5). Ďakujeme

Starnutie je prirodzená súčasť života a v určitom bode sa z vášho psíka stane senior. Je dôležité vedieť, že staršie psy vyžadujú inú starostlivosť ako šteniatka a ako psy v aktívnom veku.

So starnutím psíka je spojená zhoršená mobilita, horší sluch a zrak, a napokon aj náchylnosť k rôznym ochoreniam. Nie je to však rozsudok smrti a aj seniorský vek si môžu psy užiť naplno. Rôzne rasy sú pokladané za seniorov v rôznom veku, preto si všímajte správanie svojho psa a keď zachytíte signály starnutia, podniknite nasledujúce kroky, aby bol váš domáci miláčik čo najdlhšie aktívny a v pohode.

 

Vhodná strava

Tak ako u ľudí, aj u zvierat tvorí strava obrovskú súčasť životného štýlu, ktorá ovplyvňuje jeho celkový zdravotný stav. Siahnite preto po špeciálnych granulách pre psa seniora.

Vyvážená strava zohráva veľkú úlohu pri zachovaní pevného zdravia hlavne preto, že staršie psy častejšie trpia obezitou, keďže nemajú toľko energie na pohyb, ako kedysi. Ak ich teda budete kŕmiť tak, ako doteraz, vytvoríte u nich kalorický prebytok a budú postupne priberať. Preto voľte granule s menším obsahom tuku, menším obsahom kalórií a napokon aj s doplnením o vitamíny a minerály.

 

Pravidelné cvičenie

Pravidelné cvičenie pomôže psovi udržiavať ideálnu váhu a bude mať pozitívny vplyv aj na iné aspekty jeho zdravia. Môžete sa poradiť s veterinárom a vymyslieť mu cvičebný program na mieru. Ak sa vášmu psíkovi nechce hýbať, skúste ho inšpirovať zaujímavými hračkami. Pri ich kúpe môžete využiť Zoohit zľavový kupón.

 

Častejšie kontroly u veterinára

Jednou z najdôležitejších vecí v starostlivosti o psa seniora je preventívna prehliadka u veterinára. So starnutím dochádza k oslabovaniu jeho imunitného systému a to z nich robí cieľ rôznych ochorení. Optimálne je navštíviť veterinára každých šesť mesiacov.

 

Očkovanie a ochrana pred parazitmi

Vek psa neznamená, že sa stane odolným voči blchám, červom a iným parazitom. Naďalej mu podávajte potrebné liečivá, ako doteraz. Na druhej strane, pokiaľ ide o očkovanie, staršie psy ho nepotrebujú v takej miere, ako mladé psy. Zvyčajne stačí vakcína raz za tri roky.

 

Pravidelné strihanie a úprava pazúrov

Psík nestarne iba vo vnútri, ale aj navonok. Starne jeho koža a srsť. Ak bola kedysi lesklá a luxusne jemná na dotyk, v staršom veku môže byť matná a tvrdšia. Pokožka môže byť suchá, šupinatá a podráždená. Okrem voľby hydratačných kozmetických prípravkov aj v tomto prípade dbajte na zdravú stravu. Ideálne sú v tomto prípade granule značky Dog’s Chef, ktoré sú hypoalergénne a neobsahujú škodlivé konzervačné látky.

Okrem toho je potrebné psíka pravidelne česať kefou a zastrihávať srsť aj pazúry, aby nezarastali.

 

Trávte veľa času so svojim psom

Starnutie je úplne normálne, ale zároveň môže byť zložité a bolestné pozorovať zmeny na vašom milovanom psovi. To najlepšie, čo môžete v tejto situácii urobiť, je žiť v prítomnom okamihu a užívať si všetky spoločné chvíle, ktoré môžete stráviť so svojim domácim miláčikom. Geriatrický pes môže cítiť úzkosť, ak pri ňom nie je jeho majiteľ, preto ho nenechávajte samého alebo v opatere cudzích ľudí, pokiaľ to nie je absolútne nevyhnutné.

Moderné technológie nám umožňujú pozorovať psa aj keď je sám doma, kým sme v práci a môžeme sa mu tak aspoň raz za čas aj prihovoriť alebo zobraziť na videu. Správajte sa k svojmu psovi ako ku svojmu najlepšiemu priateľovi, ktorý si zaslúži vašu lásku a pozornosť každý jeden deň.

 

Pár slov na záver

Každý pes je iný, ale ak sa nestane niečo nepredvídateľné, na každého čakajú seniorské roky. Málo energie, problémy s chôdzou a iné zdravotné ťažkosti môžu znieť desivo, ale neobjavia sa zo dňa na deň. Preto nestrácajte nádej – so správnou starostlivosťou ich môžete čo najviac oddialiť.

Ako sa vám páčil tento príspevok?

Kliknite na hviezdu pre vaše hodnotenie!

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hlasov: 0

Zatiaľ žiadne hodnotenie! Buďte prvý, kto zahlasuje.

Komentáre

  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Pinterest
This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :