Svet kresťanstva 07. júl 2022

Letná anketa Ako budú dovolenkovať kňazi, rehoľníčky, biskup a laik? Čo si v lete prečítať?

Pavol Hudák
Pavol Hudák

Návšteva kláštorov, výlety so skautmi aj tipy na podnetné čítanie od Jordana Petersona po Štěpána Smolena.

Návšteva kláštorov, výlety so skautmi aj tipy na podnetné čítanie od Jordana Petersona po Štěpána Smolena.

Pavol Hudák

Pavol Hudák

Ako budú dovolenkovať kňazi, rehoľníčky, biskup a laik? Čo si v lete prečítať?

Keďže sa začali prázdniny a čas dovoleniek, pýtali sme sa biskupa, kňazov, rehoľnej sestry a laika, ako budú v lete oddychovať.

Pýtali sme sa ich:

1. Ako plánujete oddychovať/dovolenkovať toto leto a čo pre vás znamená letný oddych?

2. Akú knihu by ste odporučili prečítať si cez leto a prečo?

Foto: Postoj/Andrej Lojan

Milan Lach, gréckokatolícky eparchiálny biskup, Parma, USA

1. Okrem táborov s mládežou a rodinami z našej eparchie Parma idem ako duchovný asistent na päť dní stanovať do tábora do Virgínie s našimi lienkami, vĺčatami a vodkyňami FNE. Potom pôjdem na štyri dni do hôr v New Hampshire na chvíľu si oddýchnuť.

2. V tomto pohnutom čase – samozrejme, okrem evanjelií – odporúčam prečítať si Pána prsteňov od Tolkiena.

Foto: osobný archív

Štefan Fábry, liturgista, farár Žilina-Záriečie

1. Usilujem sa nájsť si čas na oddych priebežne počas roka, pretože som vo farnosti sám a odísť na dlhší čas je pomerne náročné vzhľadom na zastupovanie. V lete rád trávim čas v prírode a v záhrade s rodičmi. Nie som príliš dovolenkový typ a nemám rád horúčavy.

2. Keďže väčšinu roka čítam odbornú teologickú literatúru, v lete rád siahnem aj po iných žánroch; momentálne mám rozčítanú knihu Tajný život stromov od nemeckého autora Petra Wohllebena a určite by som ju odporúčal aj iným. Je fascinujúce spoznávať krásu života okolo nás a vedieť, že život môže mať aj inú podobu, než na akú sme zvyknutí.

Foto: TK KBS

Vladimír Skyba, protosynkel Bratislavskej eparchie

1. Letný oddych pre mňa znamená stretnutie s blízkymi a s priateľmi, aby sme si oddýchli a spolu načerpali sily do nového evanjelizačného roka.

Pred pandémiou som skoro pravidelne navštevoval spolu s mladými môjho spoločenstva, v ktorom kráčam na ceste ku kresťanskej dokonalosti v realizácii krstného povolania, jeden benediktínsky kláštor v strede Talianska, kde sme strávili približne 10 dní s možnosťou kúpania sa v mori na Palmovej pláži pri San Benedetto del Tronto.

Tohto roku mám aj počas dovolenkového obdobia viac pastoračných povinností, ktoré si vyžadujú moju prítomnosť v úrade, ktorý v cirkvi vykonávam. No mám malú štrbinku medzi dvoma víkendmi, keď plánujem navštíviť niektoré kláštory v Českej republike (Rajhrad, Želiv a opátstvo Nový Dvůr).

2. Vrele odporúčam prečítať si knihu od poľskej novinárky Joanny Bątkiewiczovej-Brożekovej Ježišu, ty sa postaraj. Dolindo Ruotolo – Život a zázraky. Životopisy svätých a výnimočných ľudí sa čítajú s veľkou ľahkosťou, dokážu nadchnúť a sú pre nás príkladom, ako uveriť Božiemu slovu a dať sa ním viesť. Páter Dolindo bol vo svojej dobe znakom hlbokej viery, úprimnej poslušnosti a pokory a oddanosti Ježišovi Kristovi.

Foto: Postoj

Hermana Matláková, satmárka, spolupracovníčka Sveta kresťanstva

1. Tento školský rok bol pre mňa veľmi náročný z viacerých dôvodov. Na konci júna som už bola veľmi vyčerpaná. Leto preto začínam duchovnými cvičeniami v samote, prípravou na 25-ročné jubileum zloženia sľubov a zakončím ho obhajobou dizetačnej práce. Oddych pre mňa znamená opäť sa naladiť na Božiu vlnu, keď sa počas roka pre kvantum povinností poruší signál. Určite to pre mňa znamená hlavne spomalenie v tempe.

2. Priznám sa, že teraz mám v hlave veľa odbornej literatúry, ale veľmi sa teším na to, že si prečítam všetky štyri diely knihy Pustovník od Vlada Štefaniča. Na jednej strane to vyzerá ako oddychová kniha, na strane druhej je tam veľa odkazov na premýšľanie. Ale ak niekto nemá silu na štyri diely knihy, tak len tak k vode a na oddych odporúčam opäť niečo na zamyslenie, a to Archu zmluvy alebo Vežu zo slonovej kosti od Rasťa Puchalu. Pre mňa je dôležité, že máme slovenských autorov, ktorí píšu na svetovej úrovni – kvalitnú a duchovnú literatúru, ktorú môžu čítať veriaci aj neveriaci.

Samuela Harmáčková, provinciálna predstavená sestier uršulínok

1. Aj keď v súčasnosti ja sama nepracujem v škole, sme rehoľa, kde školský rok udáva rytmus poslania a práce. Preto čas na letný oddych je pre nás dôležitý, aby sme načerpali nové duchovné aj telesné sily do ďalšieho školského roka.

Je to čas návštevy našich príbuzných, čas na duchovné cvičenia aj na upratanie domu či zaváranie. Letné prázdniny využívame aj na spoločnú krátku dovolenku sestier z komunity spojenú s komunitnými dňami, kde sa vyhodnocuje a plánuje.

Osobne sa chystám najmä k rodine a tiež na púť po stopách našej zakladateľky spolu so sestrami a zamestnancami našich škôl. Na konci leta sa chystám pracovne do Ríma, kde bude dva dni čas aj na oddych a oslavu v našom generálnom dome.

2. Štěpán Smolen: Pochabé chvály. Sú to krátke úvahy, v ktorých je chvála skutočností v našich životoch, ktoré bežne nikto nepochváli alebo za ne nechváli Boha.

Dobre sa to číta, lebo kapitoly sú krátke a dajú sa čítať samostatne. Sú tam podnety na premýšľanie, rozhovory a nakoniec chvály, ktorých nikdy nie je dosť.

Foto:Postoj

Anton Ziolkovský, farár v Novej Lesnej, riaditeľ Katolíckeho biblického diela

1. Letný oddych pre mňa znamená menej pastoračných a akademických povinností. Plánujem dvojtýždňovú dovolenku. Leto určite využijem na stretnutia s príbuznými a priateľmi, ktorých som už dlho nevidel. Teším sa na výlety do hôr a oddych v záhrade s mamou a bratom. Chcem naozaj vypnúť.

Verím, že v takomto uvoľnenom čase mi Pán vnukne mnohé dobré myšlienky, ktoré ma povzbudia v kňazskom živote a do starostlivosti o duše, ktoré mi boli zverené ako farárovi.

2. V poslednom čase ma zaujali dva tituly. 12 pravidiel pre život od Jordana Petersona je jednoduché čítanie, za ktorým cítiť autorovu snahu presvedčiť, že by sme sa mali v spoločnosti i ako jednotlivci vrátiť k stáročiami overeným pravidlám, o ktorých ako kresťania veríme, že sú od Boha.

Druhá práca je trocha náročnejšia – dielo francúzskeho filozofa J. F. Braunsteina Filosofie, která přišla o rozum. Gender, zvíře, smrt, v ktorom sa venuje trom kultúrno-etickým témam a opisuje ich vývoj až k súčasným, neraz extrémnym pozíciám. Kto chce rozumieť súčasnej vyhrotenej debate, mal by si ju prečítať. A osobne sa teším na sprievodcu biblickou antropológiou Čože je človek?, ktorého pripravila Pápežská biblická komisia a vychádza v slovenskom preklade.

Foto: Postoj/Martin Krystýnek

Tomáš Kuzár, predseda Fóra kresťanských inštitúcií

1. Dovolenkovať budeme na Slovensku aj v zahraničí, hlavne pri mori. Keďže na Slovensku more nemáme, každý rok sa s manželkou snažíme k nemu dostať. Je to milé spestrenie, pretože bývame v Poprade a máme možnosť každý deň vidieť Vysoké Tatry. Dovolenku beriem ako príležitosť zmeniť prostredie, vypadnúť zo zabehnutých stereotypov a zmeniť perspektívu. Bezstarostné dovolenkové dni vytvárajú priestor načerpať a prehodnotiť ďalšie smerovanie po návrate domov.

2. Druhá hora od Davida Brooksa. Za prvú horu autor považuje našu kariéru, ambície, výsledky. A naopak, výstup na druhú horu poukazuje na možnosť robiť dobro pre druhých. Čas dovoleniek nám dáva možnosť zastaviť, zabudnúť na naše plány a radšej sa nechať pozvať do nových dobrodružstiev, po ktorých naozaj túži naše srdce.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia
Diskusia