Šteklenie môže byť nebezpečná zábavka. Nerobte to deťom

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Vedeli ste o tom, že šteklenie detí môže byť nebezpečné? Že im to škodí? Pritom mnohí rodičia (aj autorka tohto článku) považovala šteklenie detí za spoľahlivý recept, ako svoje ratolesti rozosmiať. Zabaviť sa, vyblázniť a trošku uvoľniť. Už ste to niekedy robili? S najväčšou pravdepodobnosťou áno… Pritom nie je náhoda, že počas dynastie Han používali v Číne šteklenie, čiže jemné dráždenie citlivých častí tela ako spôsob mučenia.

 

Šteklenie ako zábavka…

Je to jednoduché a také príjemné. Šteklenie zbližuje, pobavíte sa so svojím dieťaťom, ono sa chichúňa až sa nevie chvíľami nadýchnuť a vykrikuje „už dosť, prestaň“… a keď prestanete, tak šibalsky na vás zazrie a povie: „Ešte!“
Proste šteklenie je príjemná zábavka, ktorá vie uvoľniť…to sme si mysleli. No nie je to celkom tak.

šteklenie môže byť nebezpečné

 

Šteklenie ako riziko…

Smiech pri šteklení totiž nie je úplne šťastný. Vedci urobili niekoľko experimentov a testov. Snímky z magnetickej rezonancie dokázali, že sa pri šteklení zapoja iné oblasti mozgu ako vo všeobecne zábavných a vtipných situáciách. Podľa psychológov ide o vyjadrenie submisivity a smiech signalizuje vôľou len ťažko ovládateľnú reakciu na podriadené postavenie, v ktorej sa „obeť“ šteklenia ocitla. Snaží sa tak „agresorovi“ naznačiť, že sa vzdáva a chce, aby naozaj prestal.

Ten, kto šteklí (najčastejšie rodič) totiž touto aktivitou vyjadruje svoju dominanciu, prirodzene nevedomky a nie schválne. A ak sa táto nevinná zábavka vymkne spod kontroly, u dieťaťa prevládne pocit, že je v rukách dospelého úplne bezbranné…a zážitok ho môže ovplyvniť na celý život.

štikútka čkavka čkaniePrečítajte si tiež
Štikútka alebo čkanie. Ako sa ich rýchlo a účinne zbaviť?

 

Problémy v dospelosti

Zdá sa vám to nemožné? Že by k takému niečomu mohlo dôjsť pri šteklení?
Nuž, v štúdii z roku 2019 skúmali americkí psychológovia z University of Kentucky skupinu asi 150 dospelých, ktorých v detstve „zneužívali“ ich súrodenci.
Ukázalo sa, že medzi ich najobľúbenejšie zábavky patrilo práve šteklenie.
Nadmerné šteklenie, či šteklenie bez kontroly môže mať dôsledky v dospelosti – keď dieťa vyrastie, trauma z detstva vedie k tomu, že sa nedokáže úplne uvoľniť a cíti sa neisto v prítomnosti iných osôb. Nastupujú problémy v partnerskom živote, či s dôverou v iných.

Smiech pri šteklení je totiž reflexívny, pričom rodičom dáva ilúziu, že si to dieťa naozaj užíva. Vedci tiež preukázali, že šteklenie môže vyvolať niekedy až extrémne fyziologické reakcie ako je vracanie či bezvedomie.

Šteklenie je teda fajn zábava, ak sa rešpektujú obidve strany: dieťa musí vedieť dať najavo, kedy už má dosť, kedy je to cez čiaru…a rodič by to nemal preháňať, ísť „až na doraz“, úplne vyčerpať dieťa, ako to občas vedia najmä otcovia. Štekliť niekoho proti jeho vôli, to určite nie a najmä na toto by sme si mali dávať pozor.

Foto: Vecteezy.com, Unsplash.com


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.