Cestná doprava

V Petržalke chcú zmodernizovať riadenie križovatiek

V Petržalke chcú zmodernizovať riadenie križovatiek. V bratislavskej mestskej časti Petržalka plánuje magistrát zmodernizovať riadenie niektorých križovatiek tak, aby boli preferované vozidlá MHD.

Počas stavebných prác sa majú realizovať aj bezbariérové úpravy na priľahlých priechodoch pre chodcov. Vyhlásil preto tender za predpokladaných 2,7 milióna eur bez DPH. Na financovanie projektu chce využiť aj eurofondy.

Obnova sa má týkať križovatiek Panónska cesta – Bratská, Osuského – Starohájska, Osuského – Hrobákova (priechod pre chodcov), Furdekova – Šustekova, Bosákova – Šustekova, Bratská – Jiráskova – Pajštúnska, Bratská – obchodné centrum (priechod pre chodcov), Budatínska – hypermarket, Panónska cesta – Ševčenkova, Panónska cesta – železničný podchod, Panónska cesta – obchodný dom.

V Petržalke sa podľa mesta aktuálne nachádza viacero svetelne riadených križovatiek so zastaranou technológiou. Pričom väčšina z nich neposkytuje možnosti na preferenciu MHD. „V rámci modernizácie so zriadením preferencie MHD bude rekonštruovaných sedem svetelne riadených uzlov, pričom rekonštrukcia sa bude týkať nielen signalizácie, ale aj bezbariérových úprav a nevyhnutných úprav v dopravnom značení,“ uviedlo hlavné mesto.

V Petržalke chcú zmodernizovať riadenie križovatiek

Niektoré uzly sa v súčasnosti skladajú z viacerých križovatiek, prípadne križovatky a odľahlého priechodu pre chodcov. Modernizáciou vybraných križovatiek a priechodov pre chodcov sa má podľa magistrátu zvýšiť aj plynulosť dopravy, preferencia MHD, bezpečnosť cestnej premávky a znížiť negatívny vplyv dopravy na životné prostredie, ako aj na život obyvateľov.

„Zároveň sa vytvoria podmienky pre bezbariérový prechod telesne postihnutých osôb,“ deklaruje samospráva. V rámci obnovy sa majú osadiť aj nové výzvové tlačidlá pre chodcov či kamerový dohľad križovatiek.

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button