Rozlohou síce malý, no charakterom obrovský. Taký je grécky Thasos.Dreamstime
StoryEditor

Najzelenší ostrov Grécka: Thasos má pláže ako v Karibiku a tečie tu prameň lásky!

07.07.2022, 06:00
Životný štýl

Thasos patrí stále medzi Slovákmi medzi menej navštevované destinácie Grécka. Pritom ide o nádherne zelený ostrov v severnej časti Egejského mora, ktorý každého návštevníka uchváti už z diaľky, keď sa k nemu blíži trajektom.

Rozlohou síce malý, no charakterom obrovský ostrov sa nachádza osem kilometrov od pevniny, má necelých 400 km2, ale vegetáciu takú bujnú, ako len máloktorý iný grécky ostrov. Zo zelene tu nájdete všetko – husté lesy s borovicami, cédrami, dubmi, gaštanmi, olivami, orechmi či so slivkami. Plus všade navôkol smaragdové more, romantické zálivy a zátoky, kde vegetácia často dosahuje až priamo k brehu mora.

Pláže ako v Karibiku

Jednou z najkrajších miestnych pláži je Trypiti. Široká, dlhá, umiestnená medzi dvomi skalnými útesmi. A ako bonus tu nájdete ležadlá so slnečníkmi zdarma, alebo kabany za poplatok. Pláž je piesková, miestami s malými štrkovými kamienkami. Voda v mori je priezračná a aj počas horúcich dní má perfektnú teplotu na osvieženie. Minimálne 26 stupňov. A ak by ste sa na pláž vybrali s deťmi, tak pre ne má ideálny, pozvoľný vstup do mora. No keď patríte medzi odvážnejších turistov, tak pár metrov od Trypiti je malá zátoka, nad ktorou sa nachádza jaskyňa a skala prerastená zeleňou. Jaskyňu možno podplávať tak, že si pritom vôbec neponoríte hlavu pod vodu, a ak sa vydáte smerom doprava, ocitnete sa na pokojnej súkromnej pláži, ktorá je obklopená skalným útesom a krištáľovo čistou vodou.

Výlety za pamiatkami

Celkovo však miestni za najkrajšiu považujú takzvanú Golden Beach, známu tiež ako Chrissi Ammoudia, ktorá sa nachádza 12 km západne od mesta Limenas a južne od pláže Makriamos. Pláž má zlatistý piesok, plytký vstup do mora a bujnú vegetáciu v okolí. Inak sú turisticky najnavštevovanejšie pláže Marmara, Aliki, Paradise, La Scala, Pachis, Notos. No ak už budete vylihovania na pláži nasýtení dostatočne, tak by ste sa mali zamerať aj na miestne pamiatky, ktoré sú čarovné. Limenas Thasou alebo len skrátene Thasos je hlavné a súčasne najväčšie mesto ostrova. Mesto postavené na severozápadnom pobreží má dva prístavy. Je vhodné na podnikanie výletov či na prechádzky starobylými časťami. Nájdete tu vzácne historické pamiatky, ako napríklad trhovisko Agora, antické kamenné divadlo, Apolónov chrám či archeologické múzeum.

Prameň lásky

Na úpätí masívu Ypsarion sa nachádza malebná horská dedinka Theologos. Ide o jednu z najstarších dediniek Grécka, ktorá pred rokmi prešla rekonštrukciou. Bola vyhlásená za autentickú grécku dedinku, keďže domy sú tu postavené z lomového kameňa a pokryté bridlicovou krytinou. V rámci výletov si môžete vybrať napríklad okruh ostrovom, počas ktorého spoznáte jeho najzaujímavejšie zákutia. Uvidíte napríklad prameň lásky v dedinke Panagia či byzantský kláštor Archangelos.

Gastronomické nebo

No a čo by to bolo za skvelý dovolenkový pobyt, ak by sa neniesol aj v duchu kvalitného gastra. A na to sa môžete na Thasose spoľahnúť! Tak napríklad, Bouyourdi je rýchle predjedlo zo syra feta, ktorého plátky sa spolu s inými mäkkými syrmi, čerstvými paradajkami, nakrájanou paprikou, olivovým olejom a čiernym korením vložia do hlineného hrnca. Takto pripravené syry stačí vložiť do horúcej rúry a nechať roztopiť a chute prepojiť. Z lokálnych špecialít ochutnajte tiež Kolios „Gouna“. Na Thasose makrelu pripravujú tak, že ju rozrežú po celom obvode, aby sa dala otvoriť v jednom kuse. Rybu jemne osolia, zaúdia a potom upečú, čím jej dodajú zaujímavú zmes chutí. Tak čo, navnadili sme vás dostatočne?

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 06:17