Presunúť na hlavný obsah

Viete, čo všetko patrí medzi superpotraviny? Neprehliadnite dôvody, prečo by ste ich mali mať v jedálničku

Zdravie a relax

Superpotraviny ponúkajú maximálne nutričné výhody pri minimálnom množstve kalórií. Sú plné vitamínov, minerálov a antioxidantov. No každá má aj svoje ďalšie špecifiká. Ktoré sú teda tie najznámejšie superpotraviny, ktoré by sme mali mať na svojom jedálnom lístku pravidelne?

Väčšina superpotravín je rastlinná, no nie sú všeliekom 

Každá superpotravina má okrem množstva vitamínov, minerálov a antioxidantov aj svoje ďalšie zdravotné benefity. Platí však, že väčšina superpotravín je rastlinného pôvodu. Hoci vďaka látkam, ktoré obsahujú, chránia naše zdravie pred ochoreniami srdca, rakovinami, mŕtvicami, artritídou, ochoreniami dýchacích ciest, či zvyšujú imunitnú schopnosť organizmu, ako upozorňuje oslovená dietologička pre portál medicalnewstoday, nie sú všeliekom: „Veľa ľudí má nerealistické očakávania o týchto potravinách a myslia si, že budú chránení pred chronickými chorobami a zdravotnými problémami. Môžu jesť jednu alebo dve z týchto potravín bohatých na živiny ako doplnok k zlej strave. Zahrnutie superpotravín ako súčasť denného nutričného príjmu je skvelé, ale len vtedy, ak konzumujete celkovo zdravú a vyváženú stravu. Jedzte radšej „super diétu“, než aby ste sa sústredili na jednotlivé potraviny,“ objasňuje. 

Ktoré sú teda najznámejšie superpotraviny a aké zdravotné benefity pre telo prinášajú? 

Bobule

Je preukázané, že vyššie hladiny flavonoidov v bobuliach znižujú riziko srdcového infarktu. Najviac týchto látok majú acai bobule, čučoriedky, maliny, čerešne, brusnice a goji bobule. Acai bobule obsahujú dokonca až 19 aminokyselín. Čučoriedky majú zase vysoký obsah vlákniny, mangánu a vitamínu K. Brusnice zase vysoký obsah konkrétneho flavonoidu, ktorý pomáha znižovať riziko infekcie močových ciest. Goji bobule majú zase množstvo vitamínu C a E. 

Mohlo by vás zaujímať: Superpotravina roka 2021 odhalená: Prvenstvo získala táto slovenská potravina s vynikajúcimi účinkami na zdravie

Sója

Ako inforuje dietologička ďalej, sójové bôby majú vysokú koncentráciu izoflavónov, čo je typ fytochemikálie: „Fytochemikálie sú zlúčeniny, ktoré sa prirodzene vyskytujú v rastlinách. Niektoré výskumy ukazujú, že izoflavóny v sóji pomáhajú znižovať množstvo lipoproteínov s nízkou hustotou (LDL) alebo „zlého“ cholesterolu v krvi,“ hovorí. Niekoľko štúdií ukázalo, že sója môže zabrániť strate pamäti súvisiacej s vekom. Sójové izoflavóny môžu tiež znížiť stratu kostnej hmoty a zvýšiť minerálnu hustotu kostí počas menopauzy, ako aj znížiť príznaky menopauzy.

Čaj

Čaj obsahuje málo kalórií, pomáha pri hydratácii a je dobrým zdrojom antioxidantov: „Katechíny, silné antioxidanty nachádzajúce sa predovšetkým v zelenom čaji, majú priaznivé protizápalové a antikarcinogénne vlastnosti,“ vysvetľuje. Mnohé štúdie preukázali, že zelený a biely čaj znižujú hladinu stresu, dokonca biely ešte viac. Zelený čaj môže mať aj antiartritický účinok tým, že potláča celkový zápal.

Listová zelenina 

Do tejto skupiny superpotravín konkrétne zaraďujeme kel, špenát, švajčiarsky mangold, repu a kapustu. Všetky sú bohaté na vitamíny A, C, K a a mnoho vitamínov skupiny B. Okrem týchto vitamínov aj množstvo karotenoidov, železa, horčíka, draslíka a vápnika. Pre zaujímavosť, kel a iná listová zelenina majú vysoký obsah vlákniny a vody, ktoré pomáhajú predchádzať zápche a podporujú pravidelnosť a zdravý tráviaci trakt.

Čítajte tiež: 4 superpotraviny, ktoré by ste mali dopriať svojmu telu: Ešte skôr, ako vypuknú epidémie

Losos

„Vysoký obsah omega-3 mastných kyselín v lososoch a iných tučných rybách, ako je pstruh a sleď, môže znížiť riziko abnormálneho srdcového tepu, znížiť hladinu cholesterolu a spomaliť rast arteriálneho plaku,“ objasňuje dietologička. 

Tmavá čokoláda

Výskumom sa zistilo aj to, že práve tmavá čokoláda má vysoký obsah flavonoidov, ktoré „demonštrujú antioxidačnú aktivitu, zabraňujú koronárnym ochoreniam srdca a určitým typom rakoviny a posilňujú imunitný systém“

Víno a hrozno

Resveratrol je polyfenol nachádzajúci sa vo víne, vďaka ktorému sa posilňuje srdce. Je prítomný konkrétne v šupke červeného hrozna: „Niekoľko štúdií ukázalo, že resveratrol môže chrániť pred diabetickou neuropatiou a retinopatiou. Ide o stavy spôsobené nedostatočne kontrolovaným diabetom, pri ktorých je vážne postihnuté videnie,“ dodáva.  

Ďalšie superpotraviny, ktoré získavajú na popularite 

Medzi ďalšie superpotraviny, ktoré získavajú na popularite, patria aj spirulina, modrozelené riasy. Cesnak, pšeničná tráva, repa a repná šťava, kurkuma, brazílske orechy a jačmeň. Nezabúdajte však, že rovnako ako vyššie spomenuté, ich zaradenie do svojho jedálnička má význam len vtedy, keď je vaša strava celkovo pestrá a nutrične vyvážená.

Neprehliadnite: Superfood jarnej sezóny: Pridajte tieto veci do svojich raňajok a upravte tak svoju imunitu

Kupujte ich v sezóne a z miestnych zdrojov 

Dobrá rada na záver... Neutrácajte príliš veľa peňazí a nehľadajte ich príliš široko, aby ste ich našli: „Tajomstvo je v tom, že každá listová zelená zelenina alebo bobuľové ovocie v obchode s potravinami poskytne mnoho rovnakých výhod, aké jednotlivec nájde v superpotravinách za akciové ceny. Kupujte svoje produkty v sezóne a z miestnych zdrojov, aby ste si zaistili najvyšší obsah živín. Nepodceňujte ani skromné jablko alebo mrkvu – všetko ovocie a zelenina sú v podstate superpotraviny. Nahradením čo najväčšieho množstva spracovaných potravín plnohodnotnými potravinami sa výrazne zlepší zdravie,“ dodáva na záver dietologička.