Georgína/Dália ružová
Galéria (10) Zdroj: iStock

Ako si vypestujete tie najkrajšie georgíny a čo potrebujú, aby boli zdravé

Georgíny (alebo inak dálie) sú obľúbené vďaka veľkým zložitým farebným kvetom, ktoré kvitnú od polovice leta do jesene. Hľuzy sadíme do zeme neskoro na jar. V chladnejších oblastiach ich na zimu treba vykopať a prezimovať.

Galéria

Georgína/Dália ružová
Georgína/Dália fialová
Georgína/Dália priesada
Georgína/Dália hľuzy
Záhrada s hlinou na sadenie
Georgína/Dália oranžová
Georgína/Dália ružová
Georgína/Dália červená

Georgíny patria do rodiny Asteraceae, a teda sú príbuznými slnečníc, sedmokrások, chryzantém či cínií. Rastú z malých hľúz vysadených na jar. Majú nesmierne veľa odrôd, z ktorých si je skutočne ťažké vybrať, takže pestovatelia, ktorí podľahli čaru georgín, pestujú zvyčajne viacero naraz.

Georgína/Dália fialová
Zdroj: iStock

Okrem toho, že kvety dálie majú rôzne farby dúhy, sú aj rôznych veľkostí od drobných kvetov s priemerom 5 centimetrov až po obrovské 35 centimetrové. Väčšina odrôd rastie do výšky 1,2 až 1,5 metra. Tieto nádherné kvety milujú vlhké, mierne podnebie. Nie sú vhodné do extrémne horúceho podnebia.

Kedy sadiť georgíny

S výsadbou hľúz sa neponáhľajte. Georgíny neznášajú studenú pôdu. Teplota pôdy by mala mať nad 15 °C. Pred výsadbou počkajte, kým pominie riziko jarných mrazov. Niektorí záhradníci začínajú s pestovaním hľúz vo vnútri v nádobách mesiac vopred. Pri takomto pestovaní sa darí však len georgínam strednej a trpasličej veľkosti.

Georgína/Dália priesada
Zdroj: iStock

Kam a ako vysadiť dálie?

Vyberte miesto, kde je plné slnko. Ak chcete mať veľa kvetov, georgíny potrebujú aspoň 6 až 8 hodín priameho slnečného žiarenia. Obľubujú najmä ranné slnečné svetlo. Miesto výsadby by malo byť chránené pred vetrom. Dáliám sa darí v bohatej, dobre priepustnej pôde. Úroveň pH by mala byť 6,5 – 7,0, teda mierne kyslá.

Ak máte ťažšiu ílovitú pôdu, pridajte do nej piesok, rašelinový mach alebo starý hnoj. Veľké georgíny a tie, ktoré pestujete výhradne pre rezané kvety, pestujte na vyhradenom pozemku v radoch samostatne, bez konkurencie iných rastlín. Kvety strednej až nízkej výšky sa dajú dobre kombinovať s inými letnými kvetmi. Ak máte iba zeleninovú záhradu, je to perfektné miesto na umiestnenie radu georgín na rezanie.

Georgína/Dália hľuzy
Zdroj: iStock

Pred výsadbou poprezerajte hľuzy – nesaďte také, ktoré pôsobia vráskavo alebo zhnito. Ružové „oči“ (púčiky) alebo malé zelené výhonky, sú dobrým znamením. Pozor, nekrájajte jednotlivé hľuzy georgín ako zemiaky. Menšie druhy, ktoré sú zvyčajne vysoké 90 centimetrov, by mali byť od seba vzdialené 60 centimetrov. Vyššie s väčším kvetom sadíme do vzdialenosti 90 centimetrov. Ak chcete vytvoriť hustý živý plot z dálií, vysaďte ich len 30 centimetrov od seba.

Výsadbová jamka by mala byť o niečo väčšia ako koreňový bal rastliny a do pôdy zapracujte trochu kompostu alebo rašeliny. Hľuzy vložte do jamky, aby „oči“ smerovali nahor a prikryte zhruba 5 – 7 centimetrami pôdy. Vysoké veľkokveté kultivary potrebujú podporu. Georgíny začínajú kvitnúť asi 8 týždňov po výsadbe, teda zhruba v polovici júla. Hľuzy nepolievajte hneď po výsadbe, podporuje to hnilobu. Počkajte, kým sa klíčky objavia nad pôdou a vtedy rastlinku polejte.

Záhrada s hlinou na sadenie
Zdroj: iStock

Ako zalievať a hnojiť georgíny

Po výsadbe hľuzy nezalievajte, nadmerné zalievanie spôsobuje ich hnilobu. Keď sa už rastlinka objaví nad pôdou, zabezpečte jej 2- až 3-krát týždenne hlbokú zálievku. Tieto kvety sa potešia z tekutého hnojiva s nízkym obsahom dusíka (5-10-10 alebo 10-20-20). Hnojte ich po vyklíčení a potom každé 3 až 4 týždne od polovice leta do začiatku jesene.

Georgína/Dália oranžováVysoké množstvo dusíka zvyšuje riziko malých kvetov alebo slabého kvitnutia, slabé sú aj hľuzy a ľahšie hnijú. Keď sú rastliny vysoké asi 30 centimetrov, odštipnite 7 – 8 centimetrov zo stredovej vetvy, aby ste podporili vetvenie. Ak chcete vypestovať veľké kvety, odstráňte 2 menšie púčiky vedľa hlavných kvetov. Listy georgín odumierajú s prvým slabým mrazom na jeseň. V chladnejších oblastiach by ste mali hľuzy pred prvým mrazom vykopať a uložiť v interiéri. Na jar ich opäť vysadíte.

Sabína Zavarská
Foto: istock.com

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.