Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Keď zmĺknu kanóny, prebúdza sa cholera

.norbert Žilka .spoločnosť .spoločnosť

Po ruských tankoch vstúpili do okupovaného Mariupola neviditeľné baktérie cholery. Zdevastované mesto im ponúka nevídané možnosti na osobný rast. Kontaminované zdroje pitnej vody sú žriedlom infekcie. Cholera postupne preberá dočasnú vládu nad zničeným mestom.

Keď zmĺknu kanóny, prebúdza sa cholera GILES CLARKE/GETTY IMAGES 10. január 2015 Port-Au-Prince, Haiti: Hliadka príslušníkov mierových síl OSN. Po rozsiahlom zemetrasení v roku 2010 sa začala krajinou nekontrolovateľne šíriť cholera. Predpokladaným zdrojom infekcie boli pracovníci Spojených národov.

hnačkovité ochorenie

Cholera je vyčerpávajúce ochorenie sprevádzané hnačkou a zvracaním. Pôvodca ochorenia nie je našťastie anonymný, hlavným vinníkom je baktéria Vibrio cholerae. Baktériu objavili nezávisle od seba taliansky lekár Filippo Pacini vo Florencii (1854) a krstný otec mikrobiológie Robert Koch (1883). 

Ročne sa nakazí takmer 1,5 milióna ľudí naprieč zemeguľou. Ochoreniu podľahne približne 150 000 ľudí. Úmrtie často súvisí s nedostatočnou rehydratáciou organizmu, ktorá spôsobuje kolaps niektorých orgánov. 

Vibrio cholerae rovnako ako väčšina baktérií používa na dobitie nového územia toxíny. Vibrio má vo svojom arzenáli biologických zbraní hneď dva toxíny, ktoré sú zodpovedné za devastačné účinky na ľudský organizmus. Prvý toxín zabezpečuje tvorbu kolónií v čreve a druhý útočí priamo na bunky čreva a núti ich zbavovať sa iónov, čo má za následok prestup vody do vnútorného prostredia čreva.    

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite