KAW Krimi

MEDVEĎ kúsok od Bratislavy: Mohutné zviera videli priamo pri frekventovanej CYKLOTRASE!

Medveď je podľa ochranárov schopný v priebehu dňa prejsť aj niekoľko desiatok kilometrov.

Ilustračný obrázok k článku MEDVEĎ kúsok od Bratislavy: Mohutné zviera videli priamo pri frekventovanej CYKLOTRASE!
Zdroj: www.pixabay.com / CC0 1.0

Medvede už pred rokom zavítali na západ a juh Slovenska. V Jelke a pri Galante vtedy videli statnú medvedicu s mladými, neďaleko Pezinka zas iného maca. Informovali sme o tom TU.

Medveď nad Vajnormi

Ako ukázali uplynulé dni, zdá sa, že sa v blízkosti Bratislavy pohybujú statné zvieratá (alebo jeden jedinec) opäť. Na sociálnych sieťach o tom informovali vo Vajnoroch aj v Svätom Jure.

Milí Vajnoráci, prijali sme nepotvrdenú správu, že v Malých Karpatoch nad Vajnormi videli medveďa. Preverujeme spolu so šéfom poľovníkov a ďalšími kompetentnými skutkový stav, či je možnosť výskytu tejto šelmy v našom katastri reálna. Netreba prepadať žiadnej panike. Fotopasce, zatiaľ žiadnu takúto informáciu nepreukázali, v prípade potreby budeme priebežne informovať,“ informovala svojich obyvateľov samospráva Vajnôr.

Na statného jedinca upozornila aj samospráva Svätého Jura.

Pozor!!! Dnes 4. 7. bol v blízkosti cyklotrasy na Vajnorských terasách videný medveď (cca 120kg jedinec),“ informujú na sociálnej sieti.

Medveď je podľa ochranárov schopný v priebehu dňa prejsť aj niekoľko desiatok kilometrov.

Iba pred pár dňami (4. 7.) zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR usmrtil problémového jedinca medveďa hnedého v extraviláne osady Iviny obce Dúbravy v okrese Detva.

Medveď oblasť pravidelne navštevoval, spôsoboval škody na majetku a predstavoval nebezpečenstvo pre miestnych obyvateľov. Informovala o tom Kristína Bocková, manažérka pre komunikáciu ŠOP v Banskej Bystrici.

Údaje, ktoré tím o tomto jedincovi pozbieral, svedčia o jeho nezvratnej strate plachosti. Medveď bol pravdepodobne jedným z potomkov medvedice, ktorá bola v osade Iviny minulý rok obeťou pytliakov. Dvojročný samec pravidelne navštevoval záhrady a ovocné sady miestnych. Tím reagoval na opakované hlásenia o jeho výskyte a sťažnosti na spôsobené škody,“ konštatovala Bocková.

Zákonom chránený

Dúfajme, že spomínaný medveď, ktorého videli pri cyklotrase, cez Malé Karpaty iba prechádza a nezdrží sa tu dlhšie. Ochranári pripomínajú, že medveď hnedý je zákonom chránený. V prípade zistenia jeho výskytu v Malých Karpatoch je potrebné informovať Štátnu ochranu prírody SR alebo Správu CHKO Malé Karpaty.

Foto je ilustračné

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM