Pápež: Aj ženy budú mať slovo pri voľbe biskupov

pápež František František na audiencii. Foto: AP/TASR

Pápež František opäť zdôraznil úlohu žien v cirkvi. Ohlásil, že ženy sa budú podielať na výbere biskupov. Naznačil aj ďalšie menovania.

„Som otvorený dávať im možnosti. Dve ženy budú po prvý raz vymenované do výboru, ktorý (má na starosti) voľbu biskupov v Kongregácii pre biskupov… Týmto spôsobom sa veci trochu otvárajú,“ vyhlásil to pápež František v tretej časti rozhovoru, ktorý poskytol v sobotu pre agentúru Reuters.

„Tento krok, ktorý nebol ešte oficiálne oznámený, je veľmi významný, pretože ženy budú mať po prvý raz slovo pri menovaní svetových biskupov, ktorými sú výhradne muži,“ komentovala spravodajská agentúra Františkove slová. Nie je jasné, ktoré ženy do výboru pribudnú ani kedy sa zverejnia nominácie.

Argentínsky pontifik použil starý názov Kongregácia pre biskupov, hoci od 5. júna tohto roku platí nový názov: Dikastérium pre biskupov. Zmenu mena odobril samotný Jorge Bergoglio v novej ústave pre Rímsku kúriu, ktorá vyšla v marci 2022. Ide o takzvanú apoštolskú konštitúciu s názvom Praedicate evangelium (Hlásajte evanjelium).

https://standard.sk/184077/frantiskova-nova-revolucna-ustava-je-tu-revolta-vatikanu-i-novinarov/

V 90-minútovom interview, ktoré Reuters zverejňuje po častiach, pontifik Jorge Bergoglio najnovšie hovorí o ženách v cirkvi. Pripomenul, že minulý rok po prvý raz jednu vymenoval na pozíciu číslo dva v takzvanom Governatoráte Vatikánskeho mestského štátu. Františkánska sestra Raffaella Petriniová sa tým stala najvyššie postavenou ženou v katolíckej monarchii.

Ako ďalej spresnil pápež, žena alebo laik by mohli stáť na čele iných vatikánskych úradov, napríklad Vatikánskej apoštolskej knižnice a Dikastéria pre kultúru a vzdelávanie, ktorej prefekt nebol dosiaľ oficiálne menovaný.

Prefekt Dikastéria pre komunikáciu Paolo Ruffini (vľavo). Foto: Bohumil Petrík

Laici a rehoľníčky už v súčasnosti zastávajú dôležité pozície v Kúrii. Na čele Dikastéria pre komunikáciu stojí laik Paolo Ruffini a tajomníčkou takzvaného Dikastéria na podporu integrálneho ľudského rozvoja je rehoľná sestra Alessandra Smerilliová. Katolícky líder okrem nich tiež vymenoval rehoľníčku Nathalie Becquartovú za podsekretárku Synody biskupov, ktorá pripravuje svetové zhromaždenia biskupov.


Ďalšie články