Diaľničiari chcú vyhodiť milióny eur do koša. Za dodanie elektronického mýta chcú zaplatiť dvakrát

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Mýto
Foto: ilustračné, www.gettyimages.com

Nadácia Zastavme korupciu a občianske združenie Slovensko.Digital podajú pre mýtny tender podnet na Najvyšší kontrolný úrad SR (NKÚ), aby v súvislosti s ním preveril hospodárnosť.

Zaplatíme za službu duplicitne

V novom mýtnom systéme podľa neziskových organizácií plánuje Národná diaľničná spoločnosť (NDS) zaplatiť za tú istú službu dvakrát.

Jej vysvetlenie, že sa takto chce “poistiť”, aby službu dodal aspoň jeden dodávateľ, sa im nepozdáva. Mimovládky o tom informovali v stredu v tlačovej správe.

V rámci mýtneho systému má Slovensko povinnosť zaviesť Európsku službu elektronického výberu mýta (EETS). Ide o prepojenia národného mýta na európsky mýtny systém.

Vyhodené milióny eur

NDS podľa oboch organizácií priznala, že službu chce obstarať dvakrát, čo by pre verejné financie znamenalo, že milióny eur zaplatíme dvojmo.

Diaľničiari sa takto chcú údajne poistiť, že im EETS dodá aspoň jeden dodávateľ, čo má byť poistka pre výber slovenského mýta, ak by nestihli nový mýtny systém obstarať do začiatku nového roka. Doterajšia mýtna zmluva so SkyTollom končí 31. decembra tohto roka.

Sme rukojemníkom dodávateľa

“Argument, že dvojitým objednaním služby sa chce NDS poistiť, aby jej ju dodal aspoň jeden dodávateľ znie pritom nielen nehospodárne, ale aj zvláštne. Službu si totiž NDS prvýkrát objednala bez verejnej súťaže napriamo od SkyTollu cez dodatok, pritom existujú aj iní dodávatelia,” upozornil Peter Kulich zo Slovensko.Digital.

“A v súčasnosti to vyzerá, že aj druhé EETS jej dodá SkyToll. Jeho partnerská firma totiž predbežne vyhrala súťaž na nový elektronický výber mýta,” dodal Kulich s tým, že Slovensko je tak v nevýhodnej situácii a rukojemníkom jedného dodávateľa.

Zahojený SkyToll

“NDS už od výmeny vlády a svojho vedenia oficiálne tvrdí, že sa chce zbaviť drahého SkyTollu. Zatiaľ ale všetky jej kroky skôr naznačujú, že chcú SkyToll na slovenských diaľniciach nechať zarábať čo najdlhšie,” tvrdí Xénia Makarová z Nadácie Zastavme korupciu.

Načasovanie oboch objednávok podľa neziskoviek vedie k špekuláciám, či práve cez vopred zadaný dodatok NDS nezvýhodnila SkyToll s CzechTollom aj pri súťaži na nový mýtny systém. Tieto firmy tak mohli ponúknuť v novej súťaži nižšiu cenu za službu, ktorú si od nich NDS už raz objednala.

Tender plný chýb

Nový elektronický mýtny systém pre slovenské diaľnice a cesty má za 14 miliónov eur dodať predbežný víťaz CzechToll, ktorému technologické riešenie dodáva SkyToll.

Nadácia Zastavme korupciu a Slovensko.Digital poznamenali, že súťaž na nové mýto mala viacero odborných nedostatkov, na viaceré upozorňovali ministerstvo dopravy a NDS už skôr, ale podľa organizácií tieto informácie bagatelizujú.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Peter KulichXénia Makarová
Firmy a inštitúcie CzechTollNadácia Zastavme korupciuNajvyšší kontrolný úrad SRNDS Národná diaľničná spoločnosťSkyToll