Extrémne sucho na juhu Európy spôsobuje požiare. Horí aj v Ríme

Veronika Sádovská

Portugalsko, Španielsko, Taliansko či Grécko bojujú s požiarmi, ktoré v extrémnom suchu vznikajú veľmi ľahko. Hasiči bojujú s požiarmi na viacerých miestach.

Pre južnú Európu sa črtá ťažké leto. V Španielsku je už teraz nedostatok vody, pretože sucho spôsobuje pokles hladiny vodných nádrží. V Portugalsku sa hovorí o najhoršom suchu za posledných 20 rokov. 

Taliansko

Talianska vláda vyhlásila stav núdze kvôli suchou pre päť regiónov krajiny, niektoré mestá už obmedzujú dodávky vody. A v Grécku hasičský zbor za týždeň napočítal 311 lesných požiarov.

V Taliansku kvôli suchu a silnému vetru znovu a znovu horia požiare. Na mnohých miestach platí najvyšší stupeň nebezpečenstva. Len v pondelok horelo v parku pár kilometrov od Vatikánu. V centre mesta čiastočne pršal z oblohy popol a bolo vidieť vysoký stĺp dymu.

Hladina vody v rieke Pád, najdlhšej rieke v Taliansku, klesla natoľko, že slaná voda presakovala do koryta na kilometre ďaleko pri ústí do mora. Miestami je úroveň nižšia ako za posledných 70 rokov.

Španielsko a Portugalsko

Rezervoáre vody v Španielsku sú naplnené maximálne na 46 %. Je to najnižšia úroveň od začiatku zaznamenávania pred 17 rokmi. Očakáva sa, že hladina vôd bude do septembra ďalej klesať.

Regionálne sú však rozdiely veľmi veľké. Najviac postihnuté sú regióny v strede a juhozápade krajiny. Inde sú hladiny dokonca nad dlhodobým priemerom.

V Portugalsku hovoria o najhoršom suchu za posledných 20 rokov. 

Grécko je v plameňoch

V Grécku síce momentálne nie je nedostatok vody, ale zvyšuje sa tam počet lesných požiarov. Plamene zúrili okrem iného aj na severe polostrova Peloponéz. Niekoľko miest bolo preventívne evakuovaných.

Len za posledných sedem dní grécky hasičský zbor narátal 311 lesných požiarov. Aktuálne hlásia okolo 100 nových požiarov denne. Hoci nie každý z týchto požiarov sa stane veľkým požiarom, stav pohotovosti je vysoký.

Lesné požiare boli aj v Chorvátsku a Albánsku.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd