V 45. rokoch som sa rozhodla radikálne zmeniť svoj život a presťahovala sa do Talianska! Toto som sa naučila

Mnohí si myslia, že po 40-tke či 50-tke všetko končí, že už sa nič radikálne nemôže stať a život bude pokojne plynúť do odchodu do dôchodku a staroby. Veľa ľudí to desí, ale kedykoľvek môžete všetko zmeniť!

V tomto článku sa s vami podelíme o príbeh Eleny Cecchiniovej, ktorá dokázala, že život môže začať aj v 40-tke. Začína vlastne vtedy, keď to chcete vy sami.

Život po 40-tke

Elena svoj príbeh rozpovedala na vlastnom blogu, kde zdieľala všetky udalosti, ktoré sa jej stali, aby každému dokázala, že nikdy nie je neskoro začať od nuly. Vo veku 45 rokov náhle zmenila svoj život: vzala si cudzinca a presťahovala sa do Talianska. Všetko to znie tak jednoducho, ale určite nie je ľahké rozhodnúť sa urobiť prvý krok.

Elena pripomína: „V 45 rokoch sa odhodlať presťahovať sa do inej krajiny, inej kultúry, opustiť jediného hoci dospelého syna nie je vôbec jednoduché.“ Ale stalo sa tak, že tento zdanlivo neuvážený krok bol jedinou správnou voľbou, ktorú táto žena nikdy neoľutovala.

Photo by Anderson Guerra from Pexels

Na život sa pozerala úplne inak, hlavne na otázku veku. Taliani nepozerajú na vek. Vo všeobecnosti berú veci týkajúce sa života jednoduchšie ako my. Očakávaná dĺžka života v Taliansku je dlhšia a Taliani odchádzajú do dôchodku neskôr. Koniec koncov, dobrý odborník je vzácny v každom veku.

Preto nečakajú na odchod do dôchodku, aby začali žiť. Miestni obyvatelia žijú tu a teraz a robia to, čo chcú robiť. Aj keď v niečom nebudete profesionáli, budete mať z toho potešenie. Chcete jazdiť na motorke? Taliani budú jazdiť hoci aj storoční.

 

Helen hovorí: „Jeden môj známy, inžinier na dôchodku, ktorý má po 70-tke, spieva každý štvrtok v jednom jazzovom bare. Ľudia žijú v plnej sile bez toho, aby si stanovili obmedzenia. „

Ak ku práci majú úplne iný postoj. Pre nás je práca často celý život, ale nie pre Talianov. Pracujú, aby sa zabezpečili. Talian už nebude pracovať nadčasy, ani cez víkendy. Koniec koncov je oveľa dôležitejšie stráviť tento čas s priateľmi a príbuznými. Večera s rodinou – to je najcennejšie.

Helen venuje osobitnú pozornosť tomu, ako odlišne žijú ženy v jej rodnej krajine a v Taliansku.

Ženy sa zvyčajne po odchode do dôchodku sa snažia pomôcť deťom, starať sa o svoje vnúčatá. V Taliansku to vyzerá úplne inak.

Photo by Anastasiya Gepp from Pexels

Elena hovorí: „Taliani zbožňujú svoje vnúčatá, ale nebudú s nimi sedieť. Radi vezmú dieťa, ale len pár hodín na hranie, na prechádzku a zmrzlinu. Ďalej však majú odlišné plány: piť kávu so svojimi priateľmi, nakupovať, zájsť do kaderníctva, kde chodia aspoň raz za týždeň. Niekedy si len umyť vlasy a nechať si ich vyfúkať. A samozrejme nesmie chýbať večera v piatok s priateľmi v obľúbenej reštaurácii. „

Žijú naplno ale nezabúdajú na rodinu. Niekto to nazval sebeckosť, ale zdá sa mi, že toto je jediný správny spôsob. Žiť pre seba, plniť si plány a sny, pretože život je jeden a beží tak rýchlo.

Taliani pozerajú na život akosi jednoduchšie, nepozastavujú sa nad tým, čo si o nich pomyslia ostatní.  Ženy sa cítia oveľa viac sebavedomé, voľnejšie. Nosia oblečenie, ktoré majú radi, aj keď na to „už nemajú vek“. Kto vlastne povedal, že ak prekročíte určitú hranicu, nemôžete už robiť to, čo chcete? Ak chcete tancovať, tancujte. Práve to je pohľad Talianov.

zdroj:pexels.com

Existuje ešte jedna vec, ktorú je možné sa od nich naučiť: sú posadnutí zdravím. Možno je to preto, že žijú tak dlho a udržujú čistú myseľ až staroby. 90-tka nie je pre nich vek. Prírodné produkty, jazda na bicykli, chôdza – to je ich!

 

Taliani sú milovníkmi dobrého jedla. Helen píše : „talianska kuchyňa je najchutnejšia na svete. Teraz poznám tajomstvo, ako jesť úžasné talianske cestoviny a nepribrať. Spočíva v tom, že by sa mali jesť výlučne v čase obeda a nikdy nie na večeru. „

A pravidelné prehliadky u lekára. V našich končinách je zvykom, že ľudia chodia k lekárovi len vtedy, keď je už zle, v Taliansku však absolvujú testy každých šesť mesiacov. Len aby ste sa uistili, že je všetko v poriadku. Veď choroba nám len komplikuje život, tak prečo to nechať tak?

zdroj:pexels.com

Nesnažíme sa porovnávať a kritizovať, čo máme zlé, a inde to funguje. Môže to však byť pre nás inšpiráciou, ako aj Helen. Rozhodla sa zmeniť svoj život a teraz je absolútne šťastná. Možno by sme mali robiť častejšie na prvý pohľad šialené rozhodnutia, a robiť to o čom sme dlho snívali. Vek je len číslo, zabudnite naň a buďte šťastní!

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “V 45. rokoch som sa rozhodla radikálne zmeniť svoj život a presťahovala sa do Talianska! Toto som sa naučila”