Prestávka medzi jedlami má svoj význam a aj vďaka nej môžete schudnúť prebytočné kilá.dreamstime
StoryEditor

Prestávky medzi jedlami majú svoj význam. Ich dodržiavanie vám pomôže na ceste za ideálnou postavou

06.07.2022, 12:00
Životný štýl

Verte či nie, len málo žien má takú genetickú výbavu, vďaka ktorej môže zjesť čokoľvek a nebude to vidno. Skôr či neskôr zlá životospráva a nedostatok pohybu dobehne takmer každého. A ak so závisťou pozeráte na kolegyňu, ktorá má tip top postavičku, vedzte, že je za tým nielen kopec driny, ale aj odriekania. Dať svojmu telu dostatočný priestor na trávenie má svoje opodstatnenie.

Pravidelná, pestrá a zdravá strava sú kľúčom k úspechu. Už od malička sa stretávate s piatimi chodmi jedla počas dňa. Raňajky, desiata, obed, olovrant a večera. A že to má svoj význam je nevyvrátiteľný fakt.

Môže za to chémia

Počuli ste už niekedy o leptíne? Je to chemická látka, ktorú organizmus uvoľní vo chvíli, keď jete. Je to akási kontrolka, ktorá dohliada na to, aby ste sa zbytočne neprejedali. Práve naopak. Dá telu jasný signál, kedy už prijalo dostatok potravy. Tento signál však zvyčajne prichádza až po zhruba dvadsiatich minútach. A áno, ak ste si práve spomenuli na to, ako ste boli neuveriteľne hladná, tak ste si ešte pridali extra porciu a následne ste sa ledva pohli zo stoličky, asi ste svojmu telu nedopriali dostatok času na to, aby si uvedomilo (a vy s ním), kedy už máte dosť. Jedzte pomaly. Jedlo si vychutnávajte, vyčleňte si naň dostatok času a sústreďte sa na to, že jete. Bez televízie, telefónu a iných vnemov.

Päťkrát a dosť

Väčšina výživových poradcov odporúča, aby ste potravu prijímali päťkrát za deň. Nie viac, ani menej. Určite nie je v poriadku nejesť a ani jesť všetko, čo vám počas dňa príde pod ruku. Zároveň upozorňujú, že všetky jedla dňa sú dôležité a netreba ich vynechávať. Ak aj nepociťujete hlad, doprajte si aspoň menší snack v podobe ovocia, zeleniny, alebo bieleho jogurtu. A medzi jedlami si doprajte pauzu. Optimálne sú 2,5 až 3 hodiny, aby telo stihlo stráviť predchádzajúce jedlo. Aj v pauzách medzi jedlami totiž váš organizmus spaľuje tuk. Ak si totiž hodinu po obede dáte hrsť orieškov a hodinku pred večerou neodoláte keksíku, vaše telo bude zmätené. Ak máte chuť na sladké po obede, pokojne si ho doprajte. Ale hneď. Nie o pol hodinu, ani o hodinu.

Pravidelnosť

Pravidelnosť v stravovaní je alfou a omegou. Je ťažké sa to naučiť, začať s tým a ešte ťažšie zotrvať, no dá sa to a vy už po pár týždňoch môžete na sebe badať prvé zmeny. Telo si zapamätá, že mu v pravidelných intervaloch doplníte to, čo potrebuje a nebude tak mať tendencie si ukladať čokoľvek do zásoby.

Jesť pred spaním nech je tabu

Ak ste nočný vyjedač chladničky, tak to čo najrýchlejšie stopnite. Váš žalúdok potrebuje na spracovanie potravy dostatok času a vaše telo po tom, čo zaspíte uvoľňuje niekoľko hodín rastový hormón vďaka ktorému sa v tele naštartujú iné chemické látky, ktoré ovplyvňujú redukciu telesného tuku. Tento účinok však prichádza len v prípade, že máte nízku hladinu cukru v krvi, čiže len vtedy, ak váš žalúdok práve netrávi to, čomu ste neodolali tesne pred spaním. Ak chcete spaľovať tukové zásoby aj počas spánku, tak aspoň tri hodiny pred odchodom do postele už nič nejedzte.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 14:53