Diétujete a stále nič? 5 častých chýb, čo jeme: Tieto zdravé potraviny v skutočnosti bránia schudnúť

Fotogaléria
Nedarí sa vám schudnúť? Možno robíte jednu z týchto chýb. (Foto: Salma Hayek) Zdroj: Profimedia

Aj vy robíte všetky „správne“ veci na to, aby ste schudli, ale stále nevidíte žiaden výsledok? Čím to je?

I keď je to bolestivé počuť, faktom je, že neexistuje žiadna rýchla cesta k chudnutiu, najmä ak chcete schudnúť viac, nielen zopár kíl. Ešte menej príjemnou skutočnosťou je, že niektoré zo všeobecných odporúčaní nefungujú, dokonca môžu chudnutie úplne zabrzdiť. Aj vy sa dopúšťate niektorej z týchto kľúčových chýb?

5 kľúčových chýb, kvôli ktorým nechudnete aj keď držíte diétu:

Zdravé potraviny s vysokým obsahom cukru alebo tuku

Poviete si, že ovocie je zdravé, tak si ho doprajete koľko vám chutí. Žiaľ, konzumácia potravín, ktoré sa vo všeobecnosti považujú za „zdravé“, ale obsahujú prirodzene veľa cukru alebo tuku, brzdí chudnutie. Takéto potraviny treba jesť s mierou alebo ich vymeniť za alternatívy s nižším obsahom cukru.

Top
Diva.sk Myslíte, že ste si pripravili zdravé a nekalorické jedlo? Pozor na časté omyly aj pri zelenine či...

Ovocie s vyšším obsahom cukru: banány, mango, hrozno, čerešne.

Lepšou voľbou sú: jahody, maliny, černice. Bobuľové ovocie má nízky obsah cukru a obsahuje cenné antioxidanty.

S opatrnosťou by ste mali jesť aj potraviny s vysokým obsahom tuku: avokádo, syr, tučné ryby, orechy, extra panenský olivový olej, plnotučný jogurt, kokosový olej. Polovica veľkého avokáda má napríklad 160 kalórií a 15 g tuku. Aj keď sú tieto potraviny skvelým doplnkom stravy, treba ich do stravy zahrnúť v menších porciách. Inak ich obsah tuku zmarí vaše plány na chudnutie.

Nízkotučné jedlá

Mnoho nízkotučných potravín obsahuje pridaný cukor na zlepšenie chuti. Takže, keď si vyberáme „light“ potraviny tu veríme, že robíme správne rozhodnutia, avšak v skutočnosti konzumujeme skrytý cukor, ktorý nechceme ani nepotrebujeme.

Príklady „diétnych jedál“, ktoré sa navonok javia ako zdravé: sladený nízkotučný jogurt, light raňajkové cereálie, nízkotučné/beztukové šalátové dresingy.

Vždy pri výbere potravín skontrolujte štítok, ktorý vám povie, aký vysoký obsah cukru a tuku výrobok v skutočnosti má. Dobrým pravidlom je kupovať si základné výrobky, napríklad čistý biely jogurt a v prípade potreby doň pridajte vlastné ingrediencie.

Namiesto nízkotučných raňajkových cereálií, ktoré sú plné cukru si dajte ovsené vločky s ovocím. Nízkotučné a beztukové šalátové dresingy často obsahujú veľa cukru a konzervačných látok a majú nízku nutričnú hodnotu. Preto si radšej doma pripravte si vlastný šalátový dresing s trochou olivového oleja, citrónu a balzamikového alebo jablčného octu.

Fotogaléria
Aj vy milujete cukor a neviete sa ho vzdať? Na čo si treba dávať pozor? foto: Olivia Culpo Zdroj: Profimedia

Nealko nápoje

Nie sú vždy škodlivé len jedlá, ale aj nápoje. Aj z nich sa dá pribrať nemálo kíl a môžu blokovať chudnutie.

Na tieto si dajte pozor: ovocný džús, športové nápoje, kombuchové nápoje.

Ovocná šťava je klamlivo zdravým produktom. Pri spracovaní ovocia na šťavu sa veľa z existujúcej vlákniny sa stratí. Vláknina je nevyhnutná pre dobré zdravie čriev, pomáha tráveniu a predchádza zápche. Vďaka nej sa cítite sýto. Fruktóza v ovocnej šťave sa považuje za „voľné cukry“ – rovnaký typ, ktorý sa pridáva do bublinkových nápojov, ako je cola alebo limonáda.

Športové nápoje môžu byť tiež problematické, pretože hoci poskytujú palivo a chemikálie na pomoc pri hydratácii, obsahujú aj značné množstvo kalórií. Kombuchové nápoje, ktoré sú dnes tak obľúbené niekedy obsahujú až 28 g cukru na porciu a často sa sladia ovocnou šťavou a trstinovým cukrom na zvýraznenie chuti. Najlepší nápoje na chudnutie? Voda. Ochuťte si ju citrónom alebo čerstvým zázvorom.

Občerstvenie medzi hlavnými jedlami

Niektorí ľudia jedia päť alebo šesť malých jedál denne, aby stabilizovali hladinu cukru v krvi. Ak ste diabetik sú na to dobré dôvody. Avšak pre väčšinu ľudí občerstvenie medzi jedlami znamená, že udržiavame hladinu inzulínu v neustálom stúpaní a množstvo prijatých kalórií navyše.

Ak jete výživné, vyvážené jedlá plné bielkovín a vlákniny, vaše telo jednoducho nepotrebuje viac občerstvenia. Ak skutočne potrebujete zaradiť do jedálnička maškrty, vyberte si malú hrsť orieškov alebo zeleninových tyčiniek.

Nedostatok bielkovín

Ak vám nefungujú diéty, je potrebné sa pozrieť aj na príjem bielkovín. Príjem bielkovín vo vyšších množstvách zvyšuje hladiny hormónov sýtosti GLP-1 a peptidu YY a zároveň znižuje hladiny ghrelínu, hormónu hladu. Výsledok? Cítite dlhšie sýtosť. Strava bohatá na bielkoviny tiež pomáha vybudovať svalovú hmotu a čisté svaly spaľujú viac tuku.

Dobré zdroje bielkovín zahŕňajú: mäso, ryby a hydinu (kuracie, morčacie, hovädzie a losos).

Medzi bezmäsité zdroje bielkovín patria: orechy, mlieko, grécky jogurt, zemiaky, strukoviny, fazuľa, šošovica, quinoa, cícer, hrach a kapusta.

Vyskúšajte aj tieto tipy na raňajky: