Starostlivosť o záhradu v júli, ponúka týchto 6 vecí. Užime si počas júla prázdniny v záhrade a zabudnime na starosti. Teraz je ten správny čas vypnúť a užiť si celoročnú prácu v plnej kráse a sile. A k tomu ponúkame 2 užitočné letné recepty - z paradajok a byliniek. 

Záhrada v júli 1. Paradajková sezóna je v plnom prúde

V júli sa v záhrade začína obdobie, kedy budeme mať paradajok nadbytok a nebudeme ich všetky stíhať spotrebovať v čerstvom stave. Pre zaneprázdnené záhradníčky máme po ruke super spôsob ako rýchlo a jednoducho spotrebovať veľké množstvo paradajok a naplniť si tak špajzku na jeseň a zimu.

Tento recept sa dá urobiť z akejkoľvek odrody paradajky - aj tých najmenších divokých či cherry až po odrodu býčie srdce či iné mäsité paradajky.

Tu je recept: Nazbierajme min 2 kilá paradajok. Samozrejme, môže byť naraz aj viac, ušetrí nám čas, keď naraz spracujeme viacej kilogramov. Paradajky umyjeme a pokrájame na menšie kúsky. Môžeme ich aj roztlačiť rukami. Spolu so šťavou ich naložíme do pohára, pridáme jednu čajovú lyžičku soli a 15 minút sterilizujeme. V zimných mesiacoch sterilizované paradajky použijeme na varenie paradajkovej polievky alebo chutnej omáčky ku cestovinám.

 

Zrelé paradajky. Foto - Freepik

2. Júl v záhrade: Zavlažujme rozumne

V krajinách s nedostatkom vody sú ľudia nútení prichádzať na inovatívne riešenia. Preto vymysleli šikovnú metódu pomocou nádob olla. Zavlažovanie pomocou hlinených nádob pozná ľudstvo od nepamäti ako šetrný a efektívny spôsob zalievania záhonov. Rozšírený bol v Ázii, v Afrike, v Južnej aj v Strednej Amerike. Systém zavlažovania pomocou hlinených nádob olla funguje na princípe vzlínania vody.

V okolí nádoby vysadené rastliny profitujú z toho, že voda zo stien nádoby vzlína a dostáva sa do okolia. Zavlažuje sa cez hlinené steny nádoby. Hlavnou výhodou olly je však to, že rastliny vysadené v jej okolí napoja svoje korene priamo z nádoby a berú si toľko vody, koľko potrebujú a kedykoľvek potrebujú.

Na nás ostáva len starostlivosť v podobe dopĺňania nádoby vodou raz za pár dní. Táto zavlažovacia metóda ušetrí aj 70 percent vody a aj polovicu nášho času, ktorý by sme venovali polievaniu na povrchu. Zavlažovanie pomocou olla sa nám zíde vtedy, keď pestujeme zeleninu, máme vyvýšené záhony, skleník či veľké nádoby. Olla sa hodí aj na pestovanie  na terase a balkóne.

3. Stále môžeme vysádzať mrkvu, zimný špenát, kukuricu

Aj počas leta môžeme vysievať ďalšiu zeleninu na záhony, ktoré sa nám uvoľnili po predošlej úrode. Môžeme si vysiať kukuricu, zimný špenát, či mrkvu. Pri mrkve dávajme pozor, aby bola pôda dostatočne prekyprená a ľahká.

V opačnom prípade sa koreň mrkvy bude ťažko predierať cez utuženú zem a vyrastie nám zdeformovaná. Pri ťažkej ílovitej pôde si pomôžeme tým, že nakopcujeme hriadky dobrou pôdou zmiešanou s kompostom a semienka mrkvy vysejeme na ich vrchol.

Záhrada v júli. Foto - Unspash

4. Júlová záhrada : Bylinky sú v plnej sile

Zbierajme bylinky. Aj tie vo voľnej prírode, ale aj ti, čo sme si vysadili v záhrade. Žlté kvety nechtíka spolu s ľubovníkom sú ideálne na čaj aj ako ozdoba do šalátu. Kvety slezu a kapucínky spestria natretý chlieb svojou korenistou chuťou.

Nasušme si aj oregano do polievok a omáčok. Čaj z neho má upokojujúce účinky. Medovka a mäta sú výborné do koktejlov, čaju, aj sušené do skrine na ochranu proti moliam. Materina dúška má teraz najväčšiu silu, keď ju usušíme, máme výborný základ na zimný čaj na kašeľ a bolesť hrdla.

Bylinky sa dajú využiť na veľa spôsobov, ich účinky sa znásobujú macerovaním, lúhovaním, ale aj primiešaním do tuku. Skvelý spôsob ako využiť ich silu je vyrobiť si bylinkové maslo.

Postup receptu na bylinkové maslo

  • 250 g masla
  • 50-100 g lupeňov rôznych bylín, ktoré sú aktuálne poruke - divozel, chrpa, kapucínka, hrachor, nechtík, slez, pažítka, oregano...

Postup:

  1. Do zmäknutého masla primiešame zmes nasekaných byliniek a lupeňov kvetín, vytvarujeme ho do tvaru bochníka a uložíme do uzatvárateľnej nádoby. Výborne sa hodí na hrianky, na zemiaky alebo zeleninu varenú na pare.
  2. Toto maslo vydrží v chladničke približne týždeň, ale keď ho zmrazíme, môžeme ho používať aj 3 mesiace. Dobrú chuť!

5. Mozaikové kosenie 

Aj naše trávniky dostanú v lete zabrať. Suchá tráva dokáže nepríjemne prehrievať okolie a pôda, ktorá nie je chránená zeleným pokryvom sa prehrieva tiež. Udržiavanie trávnika v dobrom stave vyžaduje veľkú námahu a vstupy v podobe intenzívneho zavlažovania aj hnojenia.

Alternatívou k nízkemu koseniu je ponechanie voľných nepokosených plôch - tzv. mozaikové kosenie. Vždy pokosíme inú časť záhrady a necháme nejakú časť nepokosenú. Vo vyššej tráve sa udrží vlhkosť, ktorá bude počas horúcich dní ochladzovať okolie. Budeme sa tak v záhrade cítiť príjemnejšie.

Mozaikové kosenie vytvára ešte ďalšie benefity - poskytuje útočisko a potravu pre hmyz a opeľovače, ale aj pre vtáctvo a ďalšie užitočné živočíchy. Podobnú službu nám urobia aj vysiate lúčne plochy, ktoré sa na rozdiel od trávnika kosia len 1 až 2-krát ročne. Hmyz tu nájde naozaj bohatú hostinu počas celej vegetačnej sezóny a my radosť z pozorovania života.

6. Záhrada v júli - Sadnime si do tieňa a oddychujme

Leto je ideálny čas na dobytie bateriek. Urobme si v záhrade atmosféru dovolenky, ľahnime si do tieňa a oddychujme. Užime si hojdanie vo dvojici v hojdacej sieti, alebo si poležme v lehátku, alebo len tak seďme ponoroné v kresle a počúvajme spev vtákov a šum stromov. 

Narobili sme sa počas celého roka dosť, teraz je čas užívať si plody svojej práce a vychutnávať si záhradu. Počas leta sa nám záhrada za starostlivosť odmeňuje svojou krásou a šťavnatými plodmi.