Na čo sa zamerať pri kúpe kuchynskej stoličky?

Stoličky sú základným prvkom vybavenia kuchyne. Sú nepostrádateľným kusom nábytku a zároveň multifunkčné a praktické. Preto musia byť odolné a pevné. Hoci je ich dekoratívna funkcia menej dôležitá ako napríklad stolička do jedálne, pri výbere záleží aj na estetických prvkoch.

Ak k tomu pripočítame bohatosť ponuky na trhu, môže byť kúpa stoličky do kuchyne trochu problém. Ako si túto úlohu uľahčiť? Čo treba zvážiť pri výbere kuchynských stoličiek?

Stolička, barová stolička alebo taburet?

Na začiatok je najlepšie zvážiť, či stolička do kuchyne ( https://www.stolicky24.sk/kuchyna-/138/c ) je presne ten kus nábytku, ktorý potrebujeme. Existujú dobré alternatívy, vrátane špecifického nábytku, ktorý je špeciálne vyrobený pre kuchyňu. Patria sem stoličky, taburety (skvelé do malých kuchýň), detské stoličky, vysoké barové stoličky. Do kuchyne môžete umiestniť aj rôzne typy lavíc – kedysi obľúbené, dnes už skôr zabudnuté – či iné typy sedadiel.

Stojí za to pamätať, že stoličky sú tiež odlišné – môžete si vybrať obyčajné drevené stoličky alebo použiť plastové, kovové skladacie stoličky. Veľa závisí od potrieb a možností usporiadania. Barové stoličky sa budú skvele hodiť do kuchyne s vysokou doskou, ostrovčekom alebo barovým pultom. Toto riešenie bude fungovať v kuchyniach, kde sa sústreďuje spoločenský život obyvateľov domu.

Stohovacie alebo skladacie stoličky sú lepšie pre malé kuchyne. Tento kus nábytku je možné zvoliť aj tak, aby ladil s dizajnom iných miestností.

Výkonnostné vlastnosti

Najdôležitejšie je však pamätať na funkciu stoličiek v kuchyni. To do značnej miery závisí od charakteru miestnosti. K výberu môžeme pristupovať rôznymi spôsobmi.

Jednak z pohľadu samotnej kuchyne a jej podmienok. Dôležitým parametrom je veľkosť kuchyne. Vo veľkých kuchyniach si môžete dovoliť viac. Môžete umiestniť stôl, okolo ktorého môžu byť rovnaké masívne stoličky ako v jedálni. Ak je kuchyňa malá, priestor, ktorý zaberá sedacia súprava, bude jedným z najdôležitejších faktorov ovplyvňujúcich výber modelu. V tomto prípade majiteľ ochotnejšie siahne po skladacích stoličkách.

Dôležitá je aj špecifickosť tejto miestnosti. V rodinných domoch je kuchyňa zvyčajne samostatná miestnosť, ktorú je možné zariadiť oddelene od zvyšku domu. Môžete si dokúpiť aj ďalšie stoličky. Situácia sa však dramaticky zmení, keď bude kuchyňa spojená s obývacou izbou či jedálňou alebo keď pôjde o kuchynský kút.

Veľa závisí aj od toho, či je kuchyňa miestom stretnutia, práce a hry, dopĺňa funkcie jedálne, obývačky či domácej pracovne, alebo či slúži výhradne na prípravu jedál. V prvom prípade musia byť stoličky pohodlnejšie, napríklad čalúnené, s vyšším operadlom atď. V druhom prípade bude dôležitejšia funkčnosť alebo dekoratívnosť.

A funkčné otázky sú druhým dôležitým východiskom pri výbere stoličiek. Kuchyne bývajú spájané s vyššími teplotami a vlhkosťou. Okrem toho je dôležité udržiavať ju v čistote. Preto je typ a kvalita stoličky dôležitejšia ako napríklad v jedálni. Dobre impregnovaný drevený nábytok v kuchyni bez problémov vydrží.

Podobným vhodným materiálom, vodeodolným, ľahko čistiacim je napríklad ekokoža, nemusíte sa však vzdať ani čalúnených stoličiek. Vo vysokej kuchyni môže byť stabilita stoličiek ešte dôležitejšia – potom sa na ne môžete bez obáv postaviť a siahať po vyšších poličkách.

Do tretice sú tu otázky usporiadania. Toto je rovnako dôležitý faktor. Stolička sa musí dobre hodiť k štýlu interiéru. Aj tu sú dôležité materiálne otázky. Výberom drevených stoličiek sa pohybujeme v rámci tradičných riešení – vhodných do klasických alebo rustikálnych kuchýň.

Kovové a plastové stoličky svedčia o avantgardnejšom prístupe, vhodné napríklad do industriálneho či moderného interiéru. Existujú aj stoličky s univerzálnym charakterom, ktoré dobre poslúžia prakticky v akomkoľvek štýle – napríklad biele drevené stoličky, ktoré budú vyzerať skvele v škandinávskom, klasickom a i  modernom usporiadaní.

Kúpa stoličky do kuchyne

Z rôznych dôvodov je najlepšie kupovať stoličky spolu so stolom. Nie vždy je to však optimálna a žiadaná možnosť. Preto si treba dať pozor na rozmery stoličky, najmä jej výšku od vrchu, šírku a hĺbku.

Stoličky do kuchyne sa oplatí nakupovať nielen v kamenných predajniach, ale aj v internetových obchodoch www.stolicky24.sk. Pri kúpe naživo je jednoduchšie posúdiť kvalitu spracovania stoličky. Môžete si ich vyskúšať, ako aj získať odborné rady od svojho predajcu. Niektorí ľudia si viac cenia osobný kontakt ako iné formy komunikácie.

Nakupovanie v internetových obchodoch má však mnoho výhod. Môžete tu tiež získať radu od konzultanta. Klient má však oveľa širšiu perspektívu. Dokáže rýchlo skontrolovať celý katalóg predajne a vďaka možnostiam filtrovania má šancu rovnako rýchlo nájsť alebo zúžiť ponuku na zaujímavé modely. Obchody často lákajú na atraktívne akcie, bezplatné doručenie a ďalšie vybavenie.

Pri nákupe cez internet máme garantované rovnaké práva ako zákazníkovi stacionárneho obchodu, napríklad v rámci záruky. Objednávku môžete vrátiť aj do 14 dní od jej realizácie. Nákup kuchynskej stoličky online znamená pohodlie a mnoho výhod. Pred návštevou kamennej predajne sa oplatí zvážiť tento spôsob alebo aspoň využiť katalógy internetových obchodov.

ZDIEĽAJ NA:

Zapojte sa do diskusie. Vaše názory sú vítane!

komentárov