Cestná doprava

Problém s čipmi môže znížiť výrobu Stellantisu v Taliansku

Problém s čipmi môže znížiť výrobu Stellantisu v Taliansku. Globálny nedostatok polovodičov môže automobilke Stellantis spôsobiť na talianskej produkcii v tomto roku výpadok až 220 000 vozidiel.

Uviedla to odborová organizácia FIM CISL, podľa ktorej by to znamenalo pokles produkcie v Taliansku piaty rok po sebe. Podľa odborov vyrobil Stellantis v Taliansku v 1. polroku tohto roka 351 890 áut. To je približne o 14 % menej než v rovnakom období minulého roka. Ako dodali, medzi najzasiahnutejšie závody nedostatkom čipov patril závod Melfi na juhu Talianska a závod Sevel.

Prečítajte si aj

Problém s čipmi môže znížiť výrobu Stellantisu v Taliansku

Vychádzajúc z výsledkov za 1. polrok tohto roka a predpokladanej celoročnej produkcie na základe objednávok odborári odhadujú, že tohtoročná strata Stellantisu na produkcii v Taliansku dosiahne od 200 000 do 220 000 áut, uviedol šéf odborovej organizácie FIM CISL Ferdinando Uliano. „Je to, ako keby jeden z veľkých závodov spoločnosti odstavil výrobu na celý rok,“ dodal.

Pričom podľa neho sa situácia s čipmi tento rok nezmení a produkciu bude ovplyvňovať aj v roku 2023. Dodávky komponentov pre automobilový priemysel budú totiž ešte viac komplikovať vojna na Ukrajine a obmedzovanie dodávok plynu z Ruska do Európy, povedal Uliano.

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button