Prírodný postrek proti záhradným škodcom
Zdroj: iStock

Prírodný postrek proti záhradným škodcom si jednoducho vyrobíte z cesnaku a štipľavých papričiek

Aj domáce prípravky proti škodcom môžu v záhrade zafungovať. Rozhodne je lepšie začať s nimi, ako použiť silnú chémiu. Jedným z dobrých spôsobov, ako prirodzene chrániť zeleninu, letničky, trvalky i kríky pred napadnutím voškami, hmyzom a inými škodcami, je domáci sprej zo štipľavej papriky a cesnaku. Je tiež vysoko účinný proti voškám na ružiach. Ako ho pripravíte?

Tento lacný, a pritom účinný domáci postrek vyrobíte ľahko – stačia naň feferónky a cesnak. Cesnak aj feferónky prirodzene odpudzujú škodcov od vošiek, cez hmyz až po hlodavce. Pripravený roztok stačí nastriekať na listy rastlín. Feferónky sa oplatí použiť aj ako prirodzenú bariéru v záhrade – vysaďte ich na vonkajšie hriadky okolo iných plodín. Nielenže dodajú vašej záhrade pestrosť, ale tiež pomáhajú chrániť rastliny, ktoré rastú okolo nich. Kombinácia feferónky a cesnaku je nesmierne aromatická a keďže vošky, hmyz ani väčšie živočíchy pálivé chute neznesú, máte o ochranu postarané.

Čili papričky
Zdroj: iStock

Aká paprika funguje v postreku najlepšie?

Pokiaľ ide o to, akú odrodu pikantných paprík použiť, platí pravidlo – čím sú ostrejšie, tým lepšie dokážu odpudiť škodcov. Takže môžete použiť kajenské papriky, jalapeno, seranno alebo tiež trendové 5-farebné čínske feferónky. Okrem čerstvých paprík môžete použiť aj sušené, keď sa namočia do vody fungujú rovnako dobre a v spolupráci s cesnakom vytvoria silnú zmes.

Ak máte po ruke čerstvé, použite tie. Samozrejme, pomery na prípravu postreku sa líšia v závislosti od toho, či použijete vločky sušenej papriky alebo čerstvú papriku. Cesnak však použite iba v čerstvej forme – sušený cesnak či cesnakový prášok nemá pri odpudzovaní škodcov rovnakú účinnosť ako čerstvé cesnakové struky.

Pripravený postrek uložte mimo dosahu detí

Ešte skôr, ako si povieme samotný recept na prípravu tohto ochranného receptu, dôležité je uvedomiť si, že roztok je veľmi ostrý. To znamená, že by sme ho mali skladovať na mieste, kde nemajú dosah deti a domáce zvieratá. Priamy kontakt s týmto domácim postrekom môže popáliť pokožku a oči. Keďže po zmiešaní zostane účinný dva až tri mesiace, oplatí sa pripraviť naraz väčšie množstvo. Samozrejme, aj podľa toho, akú veľkú záhradu máte.

Ako si vyrobiť domáci postrek so štipľavou paprikou a cesnakom

INGREDIENCIE

  • 3,8 l vody
  • 10 až 12 štipľavých paprík nasekaných nadrobno alebo 5 lyžíc vločiek štipľavej papriky (vhodné sú napríklad vločky z kajenskej papriky)
  • 10 strúčikov cesnaku, nakrájaných nadrobno
  • 1 čajová lyžička olivového oleja

Do hrnca s vodou pridajte nakrájané feferónky alebo vločky a cesnak. Zmes priveďte do varu. Varte asi 15 minút, občas premiešajte. Ak používate vločky feferónok, môžete ich predtým na pár minút zohriať nasucho na panvici. Zohriatie vody pomáha uvoľniť a vylúhovať oleje z feferóniek a cesnaku. Po odstavení zo sporáka nechajte zmes vychladnúť a odstáť pri izbovej teplote 24 hodín.

Cesnak a čili
Zdroj: iStock

Potom preceďte feferónky a cesnak a získanú tekutinu preložte do uzatvárateľnej nádoby. Pridajte lyžičku olivového oleja a premiešajte alebo pretrepte, aby sa olej v paprikovo-cesnakovej zmesi dobre rozptýlil. Olivový olej pomáha zmesi pri postreku priľnúť k rastlinám. Namiesto olivového oleja môžete použiť aj niekoľko kvapiek jemného saponátu na riad alebo iného rastlinného oleja.

Ako použiť domáci postrek proti škodcom?

Na malé plochy môžete použiť ručnú rozprašovaciu fľašu, ak potrebujete ošetriť väčšiu záhradu, pomôže väčší rozprašovač s pumpičkou. Tlakový postrekovač s ručnou pumpou vytvára super jemnú hmlu, ktorá pokrýva listy, a pritom spotrebujete oveľa menšie množstvo roztoku. Postrek najlepšie funguje, keď ho aplikujete skoro ráno alebo neskoro večer – vtedy, keď na rastliny nepraží slnko. Aplikácia tekutiny počas denných horúčav môže spáliť lístie. Feferónkovo-cesnakový postrek opätovne aplikujte po každom daždi. Akonáhle sa zmyje z listov, stratí svoju účinnosť.

Prírodný postrek proti záhradným škodcom
Zdroj: iStock

Najvyššiu účinnosť dosiahnete, keď postrek v záhrade aplikujete každých 3 až 5 dní, a to aj v prípade, že neprší. Tento postrek ocenia aj pestovatelia ruží, ktoré často trápia vošky.

Pri postreku si chráňte oči a pokožku

Tak, ako pri príprave roztoku, aj pri samotnom postreku treba nosiť rukavice a vhodné ochranné prostriedky na ochranu pokožky a očí. Poznámka na záver: ak používate sprej na ochranu zeleniny, ktorú budete zbierať do jedného alebo dvoch dní, nezabudnite úrodu pred konzumáciou dobre opláchnuť od zvyškov postreku.

Sabína Zavarská
Zdroj: oldworldgardenfarms.com
Foto: istock.com

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje