Slovo medzi nami
Slovo medzi nami
Slovo medzi nami

Poklad, ktorý treba chrániť

(Pagani, Taliansko) Mária Kristína Savojská (1812 – 1836) deň po svadbe s kráľom Ferdinandom II. z Kráľovstva oboch Sicílií, ktorá sa konala 21. novembra 1832 vo svätyni Panny Márie z Acquasanty v Janove, chcela darovať jeden zo svojich najvzácnejších svadobných odevov pátrom redemptoristom z Pagani, aby mohol zdobiť sochu Panny Márie Ružencovej (známej ako sv. Alfonza), ktorá sa nachádza v jednej z bočných kaplniek baziliky.

Veľmi oddaná Alfonzovi dávala každý rok viac ako 30 000 dukátov ako almužnu a nikdy nevynechala žiadnu príležitosť na prospech kongregácie. Zomrela 31. januára 1836, niekoľko dní po pôrode následníka trónu Františka. Páter Giovan Camillo Ripoli, vtedajší hlavný rektor, v obežníku zaslanom celej redemptoristickej rodine pri tejto príležitosti napísal: „Zomrela spolu so smrťou Spravodlivého a my dúfame, že zostane v nebi, aby sa tešila z odmeny za svoje veľmi vzácne cnosti.“

Mária Kristína bola blahorečená 25. januára 2014.

Svadobné šaty pozostávajúce z ôsmich častí, ktoré sú pretkané niťami z čistého zlata, sa dnes uchovávajú v kolégiu v Pagani. Bohužiaľ, čas postupne ničí látku, a preto je nevyhnutné čo najskôr zasiahnuť, aby sa nestratil poklad nevyčísliteľnej historickej a náboženskej hodnoty, ktorý sa s láskou uchováva už takmer dve storočia.

P. Antonio Pupo CSsR

Zdroj: cssr.news, preklad: Mediálny tím redemptoristov

Ďalšie články

Redemptoristi

Adresa

Redemptoristi - provincialát
Puškinova 1
811 04 Bratislava

Ochrana osobných údajov

Naša organizácia (resp. Kongregácia Najsvätejšieho Vykupiteľa - redemptoristi) spracúva osobné údaje podľa zásad v súlade s platnou právnou úpravou.
Ochrana osobných údajov

© Copyright 2022  |  CREA : THINK studios  |  All Rights Reserved