Geomagnetická búrka zasiahne Zem. Čakajte možné výpadky signálu

Veronika Salayová

Podľa prognostikov NOAA Zem zasiahne geomagnetická búrka triedy G1. Kedy očakávať možné výpadky? 

Prognostici z NOAA predpovedajú, že v stredu zasiahne prúd koronárnej hmoty našu planétu a vyvolá menšiu geomagnetickú búrku. Plynný materiál prúdi vesmírom smerom k našej planéte z tzv. cyklopskej diery v slnečnej atmosfére, informuje SpaceWeather

Prúd CME zasiahne Zem počas stredy, kedy môže vyvolať geomagnetickú búrku triedy G1. Slnečná búrka takejto kategórie môže spôsobiť krátkodobé výpadky satelitnej technológie.

To sa môže prejaviť tým, že nastanú výpadky satelitného signálu na mobiloch, tabletoch či televízii, ale narušenie signálu možno pozorovať napríklad aj pri GPS navigácii.  Geomagnetická búrka môže v menšej miere ovplyvniť aj dodávky elektriny. Výpadky by však mali byť iba krátkodobé a v malej miere. 

S geomagnetickou búrkou zároveň prichádza aj pozorovanie polárnej žiary, a to aj v nižších zemepisných šírkach než zvyčajne. Polárnu žiaru nebude možné tentoraz vidieť z európskych severských štátoch, ale najmä z územia Kanady.

Zdroj: NOAA
Zdroj: NOAA

Geomagnetické búrky nie sú neškodné

Slnko sa nachádza vo svojej veľmi aktívnej fáze a smeruje k svojmu maximu. V tomto období sú proto výrony koronálnej hmoty na povrchu Slnka pomerne bežné a dochádza k nim veľmi často.

Niekedy sa stane, že výron smeruje k Zemi a prúd týchto častíc interferuje s magnetickým pólom našej planéty, čo vyvolá geomagnetickú búrku.

Geomagnetické búrky sú podľa intenzity možného poškodenia odstupňované na stupnici od 1 do 5, pričom 1 je najslabšia a 5 najsilnejšia s potenciálom výrazného poškodenia.

Aj keď Zem zasahujú poväčšine geomagnetické búrky triedy G1, neznamená to, že sú úplne neškodné. Aj geomagnetická búrka G1 by mohla spôsobiť problémy: môže dôjsť k slabým výkyvom elektrickej siete a menším dopadom na prevádzku satelitov. 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd