Cirkev chápe ako krivdu, že sa na jej prácu pozerá s opovrhnutím, vyhlásil arcibiskup Bober

Cyrilo-metodské slávnosti v Nitre Stovky veriacich sa zišli v Nitre na celonárodnej Cyrilo-metodskej púti. Slávnostnú svätú omšu celebroval arcibiskup Bernard Bober. Foto: TASR/Henrich Mišovič

AKTUALIZOVANÉ Stovky veriacich sa v utorok zišli v Nitre na celonárodnej Cyrilo-metodskej púti. Slávnostnú svätú omšu na Svätoplukovom námestí celebroval Bernard Bober, arcibiskup metropolita Košickej diecézy. Ocenil dedičstvo svätých Cyrila a Metoda, ktorí na naše územie priniesli vieru a významne prispeli i k formovaniu morálnych základov slovenského národa.

Bober poukázal na nezastupiteľnú úlohu cirkvi v spoločnosti, ktorá sa naplno prejavila v období pandémie i utečeneckej krízy súvisiacej s vojnou na Ukrajine. Súčasnej svetskej moci najmä v Európe vytkol, že nestojí o služby cirkvi, na prácu ktorej sa pozerá s opovrhovaním a iróniou.

„V dobe, keď sa vyzdvihuje skôr finančníctvo a technické zameranie, sa zdá, akoby sme zabúdali, že je potrebné pracovať aj na duchu. Duchovná práca je neraz považovaná za zbytočnú. Na biskupov a kňazov sa pozerá negatívne a na základe zlyhania niekoľkých jednotlivcov z našich radov, ktorí sú aj pre nás samotných výčitkou a hanbou, prisúdili sa nám rôzne zovšeobecňujúce označenia a nálepky,“ povedal vo svojej homílii.

Snímka z celonárodnej Cyrilo-metodskej púti v Nitre. Foto: TASR/Henrich Mišovič.

Spoločnosti chýbajú správy o službe cirkvi

Cirkev chápe ako krivdu, keď sa v mediálnom a spoločenskom priestore prikladá veľký význam jednostrannému pohľadu na cirkev. „Jedna pozitívna správa nevyváži ďalších desať, ktoré sa snažia prezentovať cirkev ako mašinériu moci, brzdu pokroku či ako hniezdo predátorov,“ uviedol Bober. Podľa neho chýbajú správy o službe cirkvi spoločnosti, nehovorí sa o nemalom príspevku cirkvi k spoločenskému zmieru, o starostlivosti o psychické a duševné zdravie obyvateľov najmä počas pandémie i utečeneckej krízy. Zahmlievajú sa prínosy v školstve, kultúrnom živote, zdravotníctve i charite. „Prečo sa nikde nepovie, že aj v rámci integrácie a práce s rómskymi komunitami máme oveľa lepšie výsledky ako rôzne iné organizácie,“ upozornil Bober.

V homílii arcibiskup apeloval na predstaviteľov štátu, aby už nikdy v budúcnosti nepovolili definovať bohoslužby ako obyčajné hromadné podujatie, aby sa nikdy nevrátil plošný zákaz bohoslužieb, ako to bolo počas zavedenia pandemických opatrení. „Toto neurobili ani v iných, oveľa sekulárnejších krajinách. Možnosť praktizovať svoj náboženský život, aj keď s nevyhnutnými obmedzeniami, patrí k základným ľudským právam a slobodám,“ upozornil Bober s tým, že je to viac ako kultúra.

V Nitre bol aj Heger

Dosiahnuť zjednotenie a spolupatričnosť je náročnou úlohou. Pozitívnu inšpiráciu v našich dejinách nájdeme práve v príbehu solúnskych bratov, ktorí prišli na Veľkú Moravu, aby tu rozšírili vieru, vzdelanie a kultúru. Pri príležitosti Sviatku sv. Cyrila a Metoda to uviedol premiér Eduard Heger (OĽaNO), ktorý sa v utorok zúčastnil na bohoslužbe v Nitre.  

„V týchto časoch vnímam, že každý z nás potrebuje trocha viac viery, že dobro a úcta sú ešte stále hodnoty, ktoré nezmizli z našich životov. Nástrojom nám môže byť práve vzdelanie, ktoré vychováva a vzbudzuje záujem o svet okolo nás,“ napísal na sociálnej sieti Heger.

Posolstvo sv. Cyrila a Metoda sa dá podľa neho rozvíjať neustálou prácou na lepšom Slovensku. Jeho obyvateľom zároveň zaželal, aby ich stále viac spájalo, ako rozdeľovalo.

Na celonárodnej Cyrilo-metodskej púti v Nitre sa zúčastnili aj (sprava) predseda vlády SR Eduard Heger s manželkou Luciou, bývalý prezident SR Ivan Gašparovič a predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja Milan Belica s manželkou. Foto: TASR/Henrich Mišovič

A čo ostatní koaliční politici

Príchod solúnskych bratov si pripomenul aj predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). Je presvedčený, že krajina by nemala zabúdať na svoje korene. „Je dôležité, aby sme si tieto dôležité udalosti, ktoré formovali naše národné hodnoty, pripomínali a ich odkaz zachovali pre ďalšie generácie,“ podotkol Kollár na sociálnej sieti.  

Ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO) v súvislosti so 1159. výročím príchodu slovanských vierozvestcov sv. Cyrila a Metoda na územie Veľkej Moravy poznamenala, že ich myšlienky môžeme vnímať nástojčivo aj v súčasnej dobe, keď sú základné ľudské práva a hodnoty čoraz častejšie relativizované a pošliapavané. Vyzdvihla najmä porozumenie, sebadôveru a odhodlanie nebáť sa nástrah. „Ich odkaz je dôležitý aj po vyše 1000 rokoch, keď sa slovo prostredníctvom sociálnych sietí v súčasnosti často zneužíva, a navyše mnoho ľudí na Slovensku je rozhádaných zo sociálnych či politických dôvodov. Navyše za našimi východnými hranicami zúri vojna, ktorá si obete nevyberá,“ napísala na sociálnej sieti. Pripomenula zároveň ideu solúnskych bratov, a to vieru, písmo a jednotu.

Podľa vicepremiérky Veroniky Remišovej (Za ľudí) ukázali, aký veľký význam môže mať odvaha, vytrvalosť a pracovitosť jednotlivcov pre celé národy a generácie. „Ich cesta nebola ľahká, čelili nenávisti a prenasledovaniu po mnohé roky. Napriek tomu sa nevzdali. Aj vďaka nim sme dnes krajina s vlastným jazykom a kultúrou,“ odkázala Remišová na sociálnej sieti. Zabúdať podľa nej netreba ani na to, že sv. Cyril a Metod priniesli na naše územie vieru a položili základy identity a kultúry, vďaka ktorej môžu aj Slováci existovať ako národ.

Opozícia si tiež pripomenula výročie príchodu sv. Cyrila a Metoda

Opozícia si pripomenula výročie príchodu sv. Cyrila a Metoda. Smer-SD pri tejto príležitosti zorganizoval v utorok akciu v Prievidzi, na ktorú prišli stovky ľudí. Predseda strany Robert Fico zdôraznil, že vzdelanosť, múdrosť a spravodlivosť sú odkazom sv. Cyrila a Metoda. V Prievidzi opätovne útočil na prezidentku Zuzanu Čaputovú, vládu a vyzýval na referendum a stabilitu.

Trom najvyšším ústavným činiteľom vyčítal nečinnosť v súvislosti s oslavami sv. Cyrila a Metoda. „Ako sa opierame o historické udalosti, keď dnes prezidentka podľa všetkého ani nohu nevytiahla z domu? Kde je predseda parlamentu, kde je predseda vlády? Ako je možné, že štátny sviatok SR títo najvyšší ústavní činitelia nepripravujú ani neorganizujú?“ pýtal sa Fico.

Predseda SNS Andrej Danko pripomenul, že Slovensko stojí podľa Ústavy SR na cyrilo-metodských tradíciách. „Budúce voľby budú o zachovaní suverenity Slovenska. Jediná cesta je spolupráca a verím, že vytvoríme opozičný blok, ktorý zlikviduje Sulíka, Matoviča, Kollára,“ skonštatoval Danko.

Výročie si pripomenul aj Hlas-SD. „Tak ako pred tisíc rokmi, aj dnes opäť stojíme na prahu nových časov. Medzinárodná scéna sa okolo nás dramaticky bezpečnostne a ekonomicky mení. Aby sme udržali krok so svetom, musia prestať hádky a vzájomné rozbroje,“ uviedol Hlas-SD na sociálnej sieti.

Volá po znovuzjednotení národa na novej celospoločenskej výzve, ktorej spoločné napĺňanie posunie Slovensko vpred. „Zjednotenie sa na spoločných kultúrno-civilizačných hodnotách, bez zbytočných vnútorných politicko-kultúrnych vojen a hádok, je základný odkaz Cyrila a Metoda pre nás súčasníkov. Nestačí o ňom len na spomienkových slávnostiach okázalo hovoriť. Osvojme si ho – pre blaho našej vlasti,“ apeluje strana.

(tasr)


Ďalšie články