Z akého množstva kávy už 'tečú' nervy?

Nakopnutie do nového dňa a stopku zívaniu dokáže zabezpečiť šálka čiernej kávy. Za lepším sústredením a pocitom zvýšenej energie stojí jedna jej kľúčová látka, kofeín. Užitočný je však v malom množstve, vo vyššom už robí problémy.

05.07.2022 15:00
káva Foto:
Vo všeobecnosti platí, že väčšina ľudí nemá problém s vypitím jednej šálky kávy denne.
debata (1)

Ako to odhadnúť?

Kofeín je prírodný alkaloid, ktorý povzbudzuje telo aj dušu. V prvom rade stimuluje centrálny nervový systém, ale ovplyvňuje aj vylučovanie vody z organizmu. Účinok kofeínu po prvom dúšku kávy prichádza do necelej hodiny a dokáže vydržať až šesť hodín. Niekedy sa stáva, že s čiernym mokom si pomáhame, keď chceme dohnať prebdenú noc či stresové situácie. Oklamať telo sa nám však vďaka kofeínu celkom nepodarí. Na spomínanú prírodnú látku si telo dokáže zvyknúť, pričom vzniká takzvaná kofeínová rezistencia. Zjednodušene povedané, na dosiahnutie požadovaných účinkov tejto stimulačnej zlúčeniny potrebujeme vypiť viac šálok kávy ako zvyčajne. A to je problém.

Mozog dostáva zabrať

Kofeínová rezistencia súvisí s adenozínovými receptormi v mozgu. Tieto nervové bunky sa podieľajú na regulácii spánku, vzrušení, myslení a schopnosti pamätať si zrazu viac vecí naraz. Kofeín teda šikovne ovplyvňuje tieto receptory a vyvoláva v tele vyšší pocit energie. Nejde však o reálne nakopnutie organizmu, pretože káva obsahuje zanedbateľné množstvo cukru, ktorý je zdrojom skutočnej energie. Podľa odborníčky na výživu Lindsey Janerio tolerancia kofeínu sa rozvíja s pravidelnou konzumáciou kávy. Vďaka tomu dochádza k vyššiemu množstvu adenozínových receptorov, čím sa znižuje účinok kofeínu na ľudský organizmus.

Miera pitia kávy je rozdielna

Neexistuje univerzálna šablóna na všetkých ľudí, podľa ktorej by sme vedeli povedať koľko kávy, resp. kofeínu je už priveľa. Metabolizovanie stimulačného alkaloidu závisí od našej hmotnosti a celkovej fyzickej i duševnej kondície. Vo všeobecnosti platí, že väčšina ľudí nemá problém s vypitím jednej šálky kávy a nepotrebuje zvyšovať jej množstvo. Obsah kofeínu v dávke približne 300 – 400 mg, čo zodpovedá štyrom či piatim šálkam kávy denne, nemusí súvisieť s negatívnymi účinkami na ľudské zdravie. Štandardom sú však tri šálky stredne silnej kávy, pri ďalších dvoch už predsa treba počítať s podráždenosťou a nespavosťou.

žena, počítač Čítajte aj Super tipy, ako zredukovať stres v každodennom živote

Okrem kávy ho obsahujú aj iné zdroje

Dietologička Jessi Holden vysvetľuje, že nie všetky zdroje kofeínu majú rovnaký účinok na ľudský organizmus. Zdôrazňuje, že rizikovým je kofeín napríklad v niektorých druhoch čaju. Odborníčka poukazuje na výskum, podľa ktorého ľudia vystavení riziku vzniku kardiovaskulárnych ochorení vrátane vysokého krvného tlaku by si mali dávať pozor práve na pitie vysokých dávok čaju. Kofeín môže v tomto prípade viacej rozbúchať srdce a zvýšiť krvný tlak. Podobné účinky boli pozorované aj u energetických nápojoch. Podľa amerického Národného centra pre doplnkové a integrované zdravie (NCCIH) nadmerné pitie týchto drinkov zvýšilo v Spojených štátoch amerických počet hospitalizácii v rokoch 2007 – 2011. Vedci upozorňujú, že energetické nápoje môžu obsahovať takzvaný dodatočný kofeín, ktorý predstavuje riziko pre zdravie. Netreba sa preto čudovať, že dochádza k poruchám spánku, tráviacim ťažkostiam a dehydratácii.

Ako nanovo „nakopnúť“ fungovanie kávy

Ku kofeínovej rezistencii dochádza vtedy, keď na nás určité množstvo kávy po istej dobe nefunguje rovnako a potrebujeme šálku či dve navyše. Kofeín však už na naše telo nepôsobí rovnakým spôsobom ako predtým. Jessi Holden pre verywellfit.com vysvetľuje, že typickým príznakom tohto stavu je to, že ráno potrebujeme vypiť ihneď dve šálky čierneho moku počas dvoch či troch hodín po sebe. Zbavenie sa spomínaného problému nie je jednoduché, ale možné. Spočíva v postupnom znižovaní kofeínu. Denne teda vypijeme o šálku kávy menej, prípadne niektorú z nich nahradíme bezkofeínovým variantom. Odvykanie od kofeínu sa spája s miernymi abstinenčnými príznakmi, medzi ktoré zahŕňame bolesti hlavy, nevoľnosť, podráždenosť a problémy s koncentráciou či ospalosťou. Našťastie, tieto nepríjemné sprievodné znaky „vysadzovania“ kofeínu trvajú len krátky čas a spomínaná látka potom začína fungovať tak ako kedysi.

Video

VIDEO: Škodí káva zdraviu, alebo je to superpotravina?

Zdroj: Mall.tv

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #únava #čaj #úzkosť #kofeín #stres #spánok #káva #bolesť hlavy #krvný tlak

+ Dnes si jednoznačne oddýchnite do sýtosti, potrebujete to.
Nesnažte sa o niečom presvedčiť, sami dobre viete ako...

+ Dajte prednosť varenej strave, na rýchle občerstvenie zabudnite.
Nemusíte byť dobrý vo všetkom, každý je dobrý v...