Na dovolenke doma či v zahraničí, na lehátku na pláži či vo vlastnej záhrade, keď máte čas pre seba, lebo sú deti v tábore. V lete máme o čosi viac času a príležitostí siahnuť po dobrej knihe. Mnohí na leto odporúčajú najmä oddychovú literatúru, pri ktorej relaxujeme. Leto však praje aj náročnejším knihám, ktoré sme si odkladali na neskôr a teraz máme konečne čas po nich siahnuť a aj nad nimi premýšľať. Toto sú tipy redakcie Ženy v meste:

Zuzana Šimeková: Krásni ľudia

Vydavateľstvo Lindeni

Slovenský debut o vyhorení zo stavov úzkosti a závislostiach, s ktorými bojujú aj tí najúspešnejší z nás.

Foto - Vydavateľstvo Albatrosmedia

Vanda mala dokonalý život. Vyšplhala sa po korporátnom rebríku svojou pracovitosťou a cieľavedomosťou. Lenže jedného dňa si uvedomí, že sa stratila pod tlakom povinností a očakávaní. Z reflektora úspechov sa prepadne do nehostinného prostredia nemocnice, pretože úzkostné stavy a závislosť na alkohole už začínajú byť neznesiteľné. Na psychiatrii spoznáva Adama, otca dvoch malých detí, ktorý tiež nepozná dno. Spolu sa snažia navigovať zákutiami sedení s psychológmi a lekármi, terapiami a inými povinnosťami.

Autorka románu Zuzana Šimeková je zakladateľkou a riaditeľkou občianskeho združenia INLY, ktoré poskytuje služby komplexnej starostlivosti o duševné zdravie a sebarozvoj.

Wojciech Dutka: Čierna a purporová

Vydavateľstvo Lindeni

Skutočný príbeh lásky esesáka a mladej Slovenky počas druhej svetovej vojny.

Foto - Vydavateľstvo Albatrosmedia

Milena Zingerová, mimoriadne hudobne nadaná Bratislavčanka, smeruje s prvým ženským transportom do Osvienčimu. Vystrašené dievča odsúdené na pomalú smrť chce za každú cenu prežiť peklo nacistického vyhladzovacieho tábora. A osud jej dáva šancu: má zaspievať na narodeninovej oslave svojho nepriateľa... A tak sa zrodí jeden z najneobyčajnejších milostných príbehov holokaustu.

Abbi Waxman: Klebety z predmestia

Vydavateľstvo Lindeni

Čo všetko sa skrýva za zatvorenými dverami vašich susedov?

Foto - Vydavateľstvo Albatrosmedia

Bývala to pokojná štvrť. Medzi susedmi vládli priateľské vzťahy, všetci si navzájom pomáhali – až kým Frances jedného dňa nevtrhla do domu svojej susedky Anne a nenačapala ju s milencom. Od tej chvíle je harmonické susedské spolunažívanie v ťahu. No Anne nie je jediná, kto ukrýva nejaké tajomstvo. Každá z rodín má vlastné starosti, ktoré by najradšej schovala za zavretými dverami. Klebety sa však začnú šíriť ako lesný požiar a postupne odhaľujú, čo sa deje za fasádami dokonalých domov.

Coleen Hooverová: Končí sa to nami

Vydavateľstvo Ikar

Ostali by ste s milovaným človekom, ak vám ublížil?

Foto - Vydavateľstvo Ikar

Lily si v detstve vytrpela svoje. Po otcovej smrti opúšťa rodný Maine a usádza sa v Bostone, v meste, kde je všetko lepšie. Aspoň tak jej to kedysi tvrdil Atlas, Lilina spriaznená duša a prvá láska. V Bostone spoznáva ambiciózneho lekára Ryla, no ten sa jej v slabej chvíli prizná, že má averziu k vzťahom, prioritou je kariéra a rodina uňho nemá miesto. Ryle však nedokáže pustiť červenovlásku z hlavy, a tak svoje zásady poruší. Lilin život sa konečne dostáva do správnych koľají, no keď si myslí, že nemôže byť šťastnejšia, pocíti tvrdý úder.
Lily si v mladosti písala denník. Po rokoch sa začíta do svojich zápiskov o Atlasovi a rodinnom trápení, čím otvorí staré rany. No občas je aj bolestná spomienka dobrá, najmä ak človeku vo vhodnej chvíli pomôže správne sa rozhodnúť.

Končí sa to nami je výnimočná kniha. Autorka pri písaní siahla do vlastných bolestných spomienok a zvečnila okamihy, ktoré by najradšej zo svojho života vymazala. V prvom rade však v tomto odvážnom a hlboko osobnom románe vyrozprávala dojímavý a nezabudnuteľný príbeh lásky.

Adam Grant: Ešte si to premysli

Vydavateľstvo Ikar

Prečo je dobré prehodnocovať vlastné názory?

Foto - Vydavateľstvo Ikar

Inteligencia sa zvyčajne považuje za schopnosť myslieť a učiť sa. V dnešnom rýchlo sa meniacom svete sú však čoraz dôležitejšie iné kognitívne schopnosti, a to schopnosť prehodnotiť svoj názor a odnaučiť sa staré vzorce uvažovania. Znie to jednoducho, ale má to háčik. Je predsa omnoho pohodlnejšie presviedčať sa o vlastnej pravde, ako trápiť sa pochybnosťami.

Je príjemnejšie počúvať iba tie názory, vďaka ktorým sa cítime neomylne, namiesto myšlienok, ktoré našu pravdu spochybňujú. Nesúhlas totiž pričasto vnímame skôr ako hrozbu pre svoje ego, než ako príležitosť naučiť sa niečo nové. A úspešnú diskusiu komplikuje ďalší paradox – čím sme bystrejší, tým menej vidíme vlastné obmedzenia.

Psychológ Adam Grant v knihe Ešte si to premysli ponúka návod, ako uprednostniť duševnú flexibilitu pred tvrdohlavosťou. Ukazuje nám, prečo je dôležité zachovať si otvorenú myseľ, pochybovať o svojich pravdách a klásť si otázky. Lebo len tí najlepší sú schopní zmeniť svoje stanovisko, prehodnotiť vlastný názor a neboja sa kritiky.

Ak poznanie posilňuje, potom vedomie, že nevieme všetko, z nás robí múdrejších.

Kati Marton: Kancelárka

Vydavateľstvo Ikar

Foto - Vydavateľstvo Ikar

Angela Merkelová bola odjakživa outsiderka. Ako dcéra kňaza vyrastala v Sovietmi okupovanom východnom Nemecku, v mladosti pracovala ako chemická výskumníčka a do politiky vstúpila až po páde Berlínskeho múru. A predsa sa o pätnásť rokov stala nemeckou kancelárkou a čoskoro aj neoficiálnou vodkyňou západného sveta.

Uznávaná spisovateľka Kati Marton sa podujala objasniť záhadu tohto nevídaného vzostupu. Vďaka výnimočnému prístupu ku kancelárkiným najbližším spolupracovníkom a čerstvo zverejneným dokumentom opisuje jedinečnú politickú genialitu, ktorá je tajomstvom Merkelovej úspechu. Niet iných moderných lídrov, ktorí by tak zručne čelili autoritárskej agresivite, presadili odvážne spoločenské opatrenia a v období čoraz polarizovanejších krajín by pokojne zjednotili celý kontinent. Šikovne dostávala politikov pevnej ruky ako Putina či Trumpa tam, kde ich potrebovala, a mala čo robiť s prekvapivo komplikovanými vzťahmi so spojencami, ako bol Obama a Macron.

Táto žena, ktorá si až úzkostlivo stráži svoje súkromie, je vzorom pre každého, kto má ambíciu získať a udržať si moc a zároveň zostať verný svojim morálnym hodnotám. 

Kancelárka vrhá svetlo na jednu z najvýnimočnejších žien našich čias a je zároveň strhujúcim politickým životopisom, intímnym ľudským portrétom a veľavravným pohľadom na politické líderstvo v akcii. 

Michael Hjorth a Hans Rosenfeldt: Kto seje vietor

Vydavateľstvo Ikar

 

Foto - Vydavateľstvo Ikar

V poradí siedma kniha zo série s policajným psychológom Sebastianom Bergmanom. Vanja Lithnerová a jej kolegovia z kriminálky sa ocitnú pod obrovským tlakom. Musia dolapiť ostreľovača, ktorý v priebehu niekoľkých dní zavraždil v Karlshamne tri osoby. Nemajú však najmenšiu stopu ani svedkov a medzi obeťami nejestvuje očividné spojenie. Ďalšou obeťou môže byť ktokoľvek.

Policajný psychológ Sebastian Bergman sa zmenil, odkedy sa stal starým otcom. Spomalil, dokonca pracuje na polovičný úväzok ako psychológ a terapeut. Jedného dňa ho však kontaktuje istý Austrálčan, ktorý sa ako preživší cunami potrebuje vyrovnať s traumou. Práve počas tejto prírodnej katastrofy stratil ženu a dieťa aj Sebastian. Jeho pokojný život sa tak opäť obráti hore nohami.

Od vraždy v Uppsale prešli tri roky a Vanjinho kolegu Billyho stále prenasledujú temné chúťky. Onedlho bude otcom, preto dospeje k rozhodnutiu – už nikdy viac. Minulosť mu však nedá pokoj a je otázne, ako ďaleko je ochotný zájsť, aby ho neodhalili.

Chimamanda Ngozi Adichie: Polovica žltého slnka

Vydavateľstvo Absynth

Foto - Vydavateľstvo Absynth

Autorka obľúbenej Amerikánky a skvelých esejí o feminizme svojich čitateľov tentoraz zavedie do Nigérie šesťdesiatych rokov, aby zistili, čo majú spoločné láska a vojna.

Keď listujeme v dejinách, vidíme, že všetko je veľké. Veľké vojny, veľké víťazstvá. No ak sa prizrieme bližšie, všade uvidíme drobné ľudské osudy. A práve v tom spočíva bravúrnosť nigérijskej spisovateľky Chimamandy Ngozi Adichie. Jej strhujúci román Polovica žltého slnka nás prenesie do Nigérie šesťdesiatych rokov. Na pozadí prebiehajúcej občianskej vojny sa nám pred očami odvíjajú a preplietajú dramatické osudy troch hlavných postáv – chudobného dedinského chlapca Ugwua, dievčaťa z bohatej rodiny Olanny a anglického spisovateľa Richarda, milovníka tunajšieho ľudového umenia.

Román Polovica žltého slnka nám ukazuje, ako môže vyzerať zápas o oslobodenie spod nadvlády kolonializmu, ale aj to, ako fatálne zasahuje do ľudských životov akákoľvek vojna.

Chimamanda Ngozi Adichie opäť otvára bolestivé témy a z hlbín minulosti vyvoláva príbehy, ktoré navždy zmenili tvár jednej krajiny. Jej majstrovský román Polovica žltého slnka sa stal absolútnym víťazom štvrťstoročnice prestížnej Women Prize.

Elizabeth Strout: Olive Kitteridgeová

Vydavateľstvo Inaque

 

Foto - Vydavateľstvo Inaque

Elizabeth Strout má na konte desiatky románov. Za jeden z nich, ktorý ponúkame aj v našom letnom výbere, získala Pulitzerovu cenu – Olive Kitteridgeová. Má aj seriálovú verziu, ale kniha je predsa len kniha a ak sa vám zapáči, siahnite hneď aj po pokračovaní s názvom Znova Olive.

Olive je učiteľka na dôchodku v malom mestečku Crosby na pobreží v americkom Maine. Niekedy prísna, inokedy trpezlivá, niekedy vnímavá, inokedy smutne popierajúca skutočnosť. Olive je žena v zrelom veku, ktorá pozorovaním svojho okolia začína spoznávať samú seba a lepšie rozumieť svojmu životu. Je až bolestne úprimná, ale ak ste čitateľkou, ktorá má rada čisté, úprimné výpovede bez skrášľovania, toto je kniha práve pre vás. Je to na prvý pohľad obyčajný príbeh ženy vo vyššom veku, ale odzbrojujúco úprimný. Olive vie byť sarkastická a ostrá, ale aj empatická. Neprestáva nás prekvapovať, dojímať a inšpirovať.