Cestná doprava

Navštívte tatrovácke múzeum

Navštívte tatrovácke múzeum. Múzeum nákladných automobilov Tatra získalo prvú cenu v Národnej súťaži múzeí Gloria musaealis.

Asociácia múzeí a galérií ČR v rámci 20. ročníka Národnej súťaže múzeí Gloria musaealis ocenila Múzeum nákladných automobilov Tatra prvou cenou v kategórii Múzejný počin roka. Slávnostné vyhlásenie výsledkov sa uskutočnilo vo štvrtok 19. mája v Smetanovej sieni Obecného domu v Prahe. Brány návštevníkom otvorilo múzeum v novembri minulého roku a ihneď sa stalo vyhľadávaným cieľom fanúšikov histórie automobilizmu a značky Tatra.

Múzeum nákladných automobilov Tatra prevádzkuje Múzeum Novojičínska, p. o., pričom vzniklo v spolupráci Moravskosliezskeho kraja, firmy Tatra Trucks a mesta Kopřivnice. Múzeum je umiestnené v rekonštruovanej bývalej zlievarni zo začiatku 20. storočia. Tento industriálne vyzerajúci priestor s nezameniteľným géniom loci je dôstojným stánkom na prezentáciu histórie výroby nákladných automobilov značky Tatra ako významného priemyselného dedičstva Českej republiky.

Expozícia múzea sa rozdeľuje do 14 tematických celkov, a to chronologicky, ale aj podľa zamerania. Tvorí ju 80 úžitkových a nákladných automobilov Tatra, pričom exponáty označujú veľkýé grafické a informačné plochy, videomapping a prvky virtuálnej reality.

Navštívte tatrovácke múzeum

Jedným z impulzov pre vybudovanie nového múzea bolo rozšírenie doterajšej kolekcie automobilov patriacich spoločnosti Tatra Trucks o tzv. Hlachovu zbierku obsahujúcu niekoľko desiatok exponátov. Múzeum dopĺňa pôvodné Technické múzeum Tatra, ktoré sa naďalej venuje predovšetkým osobným vozidlám Tatra.

Budovanie nového múzea začalo v roku 2019 a vyšlo na 171,1 milióna korún. Najväčšiu časť nákladov pokryli peniaze z Európskeho fondu pre regionálny rozvoj, konkrétne išlo o 105 miliónov korún. Šiestimi miliónmi prispel štát, zvyšok pokryl rozpočet Moravskosliezskeho kraja. Väčšina exponátov pochádza zo zbierok spoločnosti Tatra Trucks, tá múzeu poskytla aj pozemok a budovu bývalej zlievarne, v ktorej múzeum sídli.

O Tatra Trucks, a. s.

Akciová spoločnosť Tatra Trucks prevzala v roku 2013 svetoznámu kopřivnickú automobilku, ktorá po zmene vlastníckej štruktúry prešla úspešnou reštrukturalizáciou. Okrem štandardizovaných modelových radov vyrába Tatra aj špeciálne nákladné vozidlá na mieru požiadavkám zákazníka. Veľmi dôležité sú domáce trhy v Česku a na Slovensku, veľká časť produkcie automobilky je určená na export do desiatok krajín sveta. Automobilka Tatra Trucks zamestnáva viac ako 1100 ľudí a ďalších viac ako 600 pracuje v dcérskom podniku Tatra Metalurgia zameranom najmä na zlievarenstvo a kováčstvo.

Zdroj
transport.sk
Editor
VIB

Prečítajte si aj

Back to top button