Dôsledok klimatických zmien? V Azerbajdžane uprostred leta nasnežilo

Veronika Salayová

Leto je na severnej pologuli v plnom prúde a mnohé teplotné rekordy boli v posledných dňoch v Európe prekonané. Avšak v Azerbajdžane pri Kaspickom mori v týchto dňoch nasnežilo, a to uprostred leta. 

Kým Európania zažívali v posledných dňoch extrémne horúčavy, v Azerbajdžane bola situácia diametrálne odlišná. Ochladenie uprostred leta bolo také výrazné, že dokonca nasnežilo.

V týchto dňoch je priemerná teplota v hlavnom meste Azerbajdžanu pod klimatickou normou, uviedla šéfka Národnej hydrometeorologickej služby Umayra Tagijevová.

V horskom stredisku Shahdagu bola v pondelok zaznamenaná teplota vzduchu pod +0 °C, takže zrážky sa zmenili na sneh a vytvorila sa aj súvislá vrstva snehu, ktorá pokryla veľkú oblasť v okolí hôr. 

Na mnohých miestach dosahoval sneh výšku okolo 1 cm, v niektorých lokalitách to bolo dokonca aj viac ako 5 cm.

Okrem snehu aj rekordné zrážky

Studený front priniesol zrážky najmä do severných a západných regiónov. V nižšie položených oblastiach zaznamenali aj rekordné zrážky.

Napríklad v Balakane spadlo za 12 hodín až 83 mm zrážok, čo je 108 % mesačnej normy. V Zagatale spadlo 80 mm, čo je 104 % mesačnej normy.

V dôsledku toho boli v pondelok zaplavené oblasti ako Talachay, Gimir, Gimirbazar v regióne Zagatala.

„Rekordné povodne, ktoré sa vyskytli aj v júni, naznačujú zhoršenie kontrastov klimatických zmien a nárast abnormálnych atmosférických udalostí,“ uviedla Umayra Tagijevová. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd