Ľadová káva. 5 skvelých domácich receptov a pár užitočných tipov

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Neodolateľnú chuť na kávu poznajú dôverne všetci kávičkári na svete. Milovníkov tohto božského nápoja, energetického boostera, neopúšťa ani v tých najväčších horúčavách.  Pripravili sme si pre vás niekoľko zaujímavých a chuťovo vyladených tipov, ako si tento obľúbený nápoj užiť aj počas horúčav v jeho chladenom prevedení. 5 receptov, povieme si aj, aký druh kávy je ideálny a tiež či záleží na ľade, ktorý do kávy pridávate.
Našej lákavej ponuke určite neodoláte 🙂

Studené kávové nápoje sa každé leto stávajú obľúbenou pochutinou. Samozrejme, všetci poznáme dobre vychladený ľadový čaj a letné ovocné limonády – sú tiež super, ale káva je jednoducho káva… Ľadovú kávu si môžete kúpiť už hotovú, vychladenú. Tá z regálov obchodov vám ale určite nespôsobí očakávaný chuťový zážitok. Cena za ľadovú kávu z ponuky obľúbených kaviarničiek a letných terás však závratne stúpa. Pritom si ju môžete ľahko a pomerne lacno pripraviť aj v domácich podmienkach a urobiť tak radosť svojej polovičke, či milej návšteve.

 

Ľadová káva – osvieži, aj povzbudí

Ľadová káva je studený variant kávy, ktorá je vyhľadávaná predovšetkým v letných mesiacoch. Základom sú rovnaké ingrediencie ako na klasickú kávu s tým rozdielom, že táto káva sa podáva studená. To ale automaticky neznamená, že neprechádza tepelnou úpravou. Pridávajú sa do nej kocky ľadu, vanilková zmrzlina, studené mlieko, kondenzované mlieko alebo šľahačka. Existuje aj recept na studenú kávu s kolovým nápojom, či rumom alebo brandy.

ľadová káva recept

 

5 skvelých receptov na ľadovú kávu

Ak máte doma obľúbenú kávu a pripravené kocky ľadu, je to skvelá správa, pretože sa môžete hneď  pustiť do prípravy týchto lahodných chladených kávových nápojov. Nezabudnite: studené kávové nápoje sú vhodné na experimentovanie oveľa viac, ako ktorékoľvek iné nápoje. Zapojte svoju fantáziu a uvidíte, ako si vychutnáte svoj výsledok.

káva ikona1. Základný recept na ľadovú kávu

Klasika, ktorú pozná asi každý – ľadová káva z mlieka, ľadu a kávy. Môžete ju pripraviť z instantnej kávy, ale chuťovo lepšia bude z mletej.

Suroviny

  • jedna odmerka mletej kávy (cca 13g)
  • 100 ml vody
  • 2 lyžičky cukru (lepší je trstinový)
  • 100 ml studeného mlieka
  • kocky ľadu podľa potreby (cca 10 ks)

recept postupZ mletej kávy a vriacej vody pripravte silnú kávu, ktorú nechajte vychladnúť. Potom kávu sceďte, prelejte do šejkra, pridajte ľad, mlieko, cukor a dobre pretrepte. Hotový nápoj prelejte do vhodného pohára a môžete podávať.

 

káva ikonaľadová káva recept2. Ľadová káva bez kofeínu

Chcete si vychutnať kávu večer, no obávate sa, že nebudete môcť zaspať? Riešenie je jednoduché: pripravte si ľadovú kávu bez kofeínu. Na prípravu môžete použiť instantnú alebo zrnkovú bezkofeínovú kávu, prípadne aj kávovinový nápoj (napr. Caro). Možno ste nevedeli, že kávovinové nápoje sa vyrábajú z praženého koreňa čakanky.

Suroviny

  • 10 kociek ľadu
  • 100 ml vychladeného mlieka
  • 2 lyžičky instantnej kávy bez kofeínu
  • čajová lyžička cukru (biely alebo trstinový)

recept postupMlieko nalejte do mixéra a rozmixujte ho spolu s instantnou kávou a cukrom. Pohár naplňte ľadom a zalejte pripravenou kávou. Jednoduchý a chutný recept, hotový za minútku.

 

káva ikona3. Ľadová káva s citrónom

Táto verzia vás možno prekvapí. Myslíte si, že káva a citrusy spolu neladia? Nebojte sa predsudkov, vyskúšajte a pripravte si tento fantastický svieži letný nápoj.

Suroviny

  • 1 espresso (cca 30 ml)
  • 100 ml studenej vody
  • 4 čajové lyžičky cukru
  • 2 hrubšie kolieska citrónu alebo limetky
  • ľad

recept postupNajprv si pripravte espresso a nechajte ho vychladnúť. Z citróna odkrojte dva hrubšie kolieska a rozkrojte ich na polovice (získate 4 polmesiačiky). Všetky suroviny dajte do šejkra a dobre pretrepte. Prelejte do pohára a môžete podávať. Pohár vyzerá efektne ozdobený citrónom a kopčekom šľahačky či vanilkovej zmrzliny.

zrnková káva arabica robustaPrečítajte si tiež
Zrnková káva. Ako spoľahlivo rozpoznať, či je kvalitná?

 

káva ikona4. Café del tiempo

Stretli ste sa už s týmto názvom? Je to ďalší zaujímavý spôsob, ako podávať ľadovú kávu, kde medzi ingrediencie patrí aj citrón. Tento nápoj sa skladá zo šálky horúceho espressa a pohára, v ktorom je citrón a ľad. Horúce espresso sa naleje do pohára s ľadom a citrónom.

Suroviny

  • 1 espresso (50 ml)
  • 5 kociek ľadu
  • 2 kávové lyžičky cukru (nemusí byť)
  • 2 plátky citróna alebo limetky
  • sklenený pohár

recept postupPripravte si 50 ml espressa a ak ho chcete sladené, hneď pridajte aj cukor. Do väčšieho skleneného pohára dajte ľad a nakrájaný citrón. Podávajte na tácke, kde bude šálka s espressom a pohár – espresso nalejte do pohára, premiešajte a je to hotové.

 

káva ikonaľadová káva recept5. Kávový shake

Veľmi lahodný kávový nápoj so zmrzlinou a šľahačkou, ktorý sa servíruje vo vyšších pohároch s dlhou lyžicou.

Suroviny

  • vychladené silné espresso (40 ml)
  • väčší kopček vanilkovej zmrzliny
  • 1 dcl studeného mlieka
  • šľahačka a čokoládové hoblinky alebo kakaový prášok na ozdobu

recept postupVšetko okrem šľahačky nalejte do mixéra a vymixujte do hladka. Podávajte s ušľahanou šľahačkou a môžete posypať kakaom alebo čokoládovými hoblinkami. Servírujte do vyššieho pohára.

Receptov na prípravu ľadovej kávy je naozaj nespočetné množstvo. Veríme, že vyskúšate niektorý z našich ponúkaných receptov a potešíte napríklad kolegov v práci alebo ohúrite nečakanú návštevu.

Vedeli ste?
Tip kávy, ktorú preferujete, vraj prezrádza aj to, aká ste osobnosť. Ľadovú kávu si údajne objednávajú ľudia, ktorí idú radi proti prúdu a sú tvrdohlaví. Sú to vraj tí, ktorí budú sedieť vonku aj keď prší, i keď ostatní hľadajú úkryt pred dažďom. V horúcich sparných letných dňoch však táto charakteristika asi neplatí 🙂

ľadová káva recept

 

Môžem použiť akýkoľvek ľad?

Pri príprave ľadových káv veľmi záleží na kvalite ľadu. Kvalita a chuť vody totiž v konečnom dôsledku výrazne ovplyvní chuť kávového nápoja. Na výrobu ľadu preto rozhodne neodporúčame používať vodu z vodovodného kohútika. Použite radšej vodu kupovanú (balenú) alebo aspoň prefiltrovanú. Môžete si tiež zakúpiť hotové kocky ľadu, ktoré sú určené pre priamy kontakt s potravinami. V letných mesiacoch ich ponúkajú niektoré obchodné reťazce.

 

Záleží na druhu kávy?

Na prípravu ľadovej kávy sa veľmi často používa káva instantná (kofeínová alebo bezkofeínová), teda rozpustná vo vode. Instantná káva je vlastne druh kávy vyrobený zo sušeného kávového extraktu. Skúste však namiesto instantnej kávy použiť namleté kávové zrná – či už čerstvo namleté, alebo použite zakúpenú mletú kávu. Výsledok bude rozhodne stáť za to!

Zaujímavosť

Na Srí Lanke sa ľadová káva podáva pri špeciálnych príležitostiach a na svadbách, a to zvyčajne v popoludňajších hodinách. Aby bola jej chuť výraznejšia, pridáva sa do nej trocha brandy. Okrem alkoholu je ochutená aj korením: mletým kardamónom a škoricou, ktoré podčiarknu jej chuť a dodajú neopakovateľnú arómu.

 

Foto: autorka/LepšíDeň.sk, Pixabay.com, Unsplash.com


Zdielať

About Author

Lenka Ménová

Volám sa Lenka Ménová a mojim rodiskom i súčasným bydliskom je východ Slovenska. Som absolventkou FF PU v Prešove, odbor Masmediálne štúdiá. Medzi moje koníčky patrí v prvom rade tvorba (nielen) pre deti - píšem básničky, pesničky, rozprávky a príbehy. Fascinuje ma živá i neživá príroda a venujem sa tvorbe miniature gardens. Kreatívne varenie je moja veľká záľuba - inšpirujem sa predovšetkým tradičnou ruskou, poľskou, balkánskou, francúzskou a talianskou kuchyňou. Okrem mojich štyroch detí mi robí radosť kocúr Merlin a andulky Harry a Yella.

Komentáre sú uzavreté.