ZLATÁ HODINKA - obdobie tesne po pôrode

PhDr. Drahomíra Korpová | 5. júl 2022
Zlatá hodinka

Prvý pohľad, prvé pritúlenie, prvé objatie, prvé láskanie, prvý plač, prvé prisatie k prsníku – zoznámenie sa so svojím dieťatkom, je pre vás hlbokým emocionálnym zážitkom. Vaša reakcia môže byť veľmi rôznorodá..

Od prejavov radosti, nadšenia, úľavy, údivu a dojatia, cez plač a výkriky až po tiché prijatie... Okolie sa stráca a jediným svetom je pre vás, spolu s vaším partnerom, ak je prítomný, vaše dieťatko. 

Pôrodník i pôrodná asistentka vás nebudú v tejto chvíli rušiť, aj keď budú veľmi pozorne sledovať váš stav i stav vášho dieťatka. Kým vás zaplavuje jedna vlna šťastia za druhou a ste zahľadená do svojho dieťaťa, pôrod pokračuje III. dobou pôrodnou – odlúčením a pôrodom placenty. 

Pôrod placenty

Táto fáza pôrodu zväčša trvá niekoľko minút, ale môže to byť aj dlhšie, väčšina žien porodí placentu do jednej hodiny. Pocítite, že sa v brušku opäť niečo deje a vy na chvíľu budete schopná a ochotná odvrátiť svoju pozornosť od dieťatka k svojmu telu. Sťah maternice pocítite ako mierne pobolievanie v podbrušku, ktoré sama ohlásite alebo sa vás na to lekár alebo pôrodná asistentka opýtajú. V tomto okamihu budete ochotná dočasne odovzdať dieťa z bruška svojmu partnerovi alebo personálu.

Sťahy maternice, ktoré pocítite, budú však slabšie ako pri pôrode, spôsobia odlúčenie placenty od steny maternice a jej zostúpenie do pôrodných ciest. Pôrodná asistentka vás vyzve, aby ste opäť napäli brušný lis a potlačili. Nebojte sa, sila sťahu maternice už nebude taká ako počas pôrodu a nejde o čas, ako pri pôrode dieťatka. Len sa niekoľkokrát nadýchnete, napnete bruško a potlačíte. Placenta, ktorá je zväčša oválneho, príp. okrúhleho tvaru o hrúbke 2 – 3 cm v strede, sa prispôsobí pôrodným cestám. Po pôrode placenty ju pôrodník skontroluje z materskej strany aj z plodovej strany, skontroluje plodové blany, úpon pupočníka a uistí sa, že je celá.

Ak je všetko v poriadku, práve ste bravúrne zavŕšili svoj pôrod. Skončila sa III. doba pôrodná a vy sa môžete opäť venovať svojej ratolesti.

Ošetrenie pôrodných ciest

Trvá 2 hodiny a v tomto období zostávate na pôrodnej sále v intenzívnej starostlivosti pôrodnej asistentky. Začína sa ošetrením pôrodných ciest. Pôrodník skontroluje hrdlo maternice, pošvové klenby a postupne stenu pošvy smerom k pošvovému východu, či na nich nedošlo k pôrodnému poraneniu. Ak sú pôrodné cesty zachovalé, pôrodná asistentka vám vydezinfikuje vonkajšie rodidlá, priloží hygienickú vložku a pomôže zaujať vodorovnú polohu, v ktorej zotrváte do dvoch hodín. 

Ak dôjde k poškodeniu pôrodných ciest, pôrodník zhodnotí, či je potrebné ranky ošetriť alebo nie. Malé trhlinky na hrádzi, ktoré nekrvácajú, sa zacelia aj bez ošetrenia, väčšie natrhnutie alebo nastrihnutú hrádzu ošetrí, samozrejme, po lokálnom znecitlivení hrádze. Ďalší postup je presne taký istý, ako som popísala vyššie.

Počas popôrodného obdobia oddychujte a venujte sa svojmu dieťatku

Potrebujete dočerpať energiu. Pôrodná asistentka vás bude sledovať tak, aby vás čo najmenej rušila, a to sledovaním zavinovania maternice a krvácania. Samozrejme, ak by ste niečo potrebovali, je pre vás k dispozícii. V závere popôrodnej doby, t. j. po dvoch hodinách vám skontroluje tlak, pulz a teplotu, umožní vám vyprázdniť močový mechúr, opláchne vonkajšie rodidlá a priloží čistú vložku. Ste pripravená na preklad na oddelenie šestonedelia.

Zlatá hodinka - Koža na kožu

Počas popôrodnej doby zotrvajte so svojím dieťatkom v priamom kontakte – koža na kožu. Je to veľmi dôležité obdobie pre vás aj pre dieťatko, pretože ovplyvňuje kvalitu vášho neskoršieho vzťahu. Na vašom brušku sa cíti komfortne. Nastala chvíľa, keď sa stretávate tvárou v tvár, túžite objať ho a vystískať v náručí, cítiť jeho teplo, pozorovať jeho mrvenie sa a pomalé plazenie smerom k vašej bradavke. 

A vzápätí príde prvý vzájomný pohľad z očí do očí – zrodila sa mama a najväčšia láska na svete. Tieto prvé spoločne prežívané chvíle budú pre vás jedinečné, veľmi intenzívne a nikdy na ne nezabudnete. Zlatá hodinka je obdobím, keď sa utvára silné puto medzi vami a dieťatkom.

Rozoznáva tlkot vášho srdca, spoznáva hlas, ktorým ste sa mu počas tehotenstva prihovárali. Vaše prsia uvoľňujú vôňu podobnú vôni plodovej vody, ktorú si pamätá. Tu sa cíti bezpečne, to je všetko, čo momentálne potrebuje. Všetko ostatné naokolo je pre neho cudzie, neznáme, nové.

Puto, ktoré sa práve medzi vami utvára, pocit bezpečia, ktorý mu dávate vo svojom náručí, vášmu dieťatku pomôže prispôsobiť sa vonkajšiemu svetu. Zároveň možnosť užívať si nerušene prvé hodiny spoločne pomôže vám, novopečenej mame, naštartovať svoju rodičovskú rolu. 

zlatá hodinka

Počas zlatej hodinky sa utvára silné puto medzi vami a dieťatkom

Raný kontakt podporí tvorbu vášmu telu prirodzeného oxytocínu. Je dôležitý pre správne zavinovanie maternice, zmierňovanie popôrodného krvácania a spustenie tvorby materského mlieka. Podporuje rozvoj materskej roly a rodičovstva, vznik vzťahovej väzby medzi vami a vaším dieťatkom. Napomáha zdravej adaptácii  dieťaťa a znižuje popôrodný stres. Vaše dieťatko sa na vašom brušku upokojí a utíši.

Máloktoré dieťatko na mamičkinom brušku zaplače. Teplo, ktoré sála z vašej hrude tesne po pôrode, napomáha regulovať jeho teplotu. Dieťatko môžete prikryť prikrývkou (uterák, deka...) tak, aby ste neprerušili priamy kontakt koža na kožu. Tento kontakt vám následne pomôže prekonať prvotný strach a neistotu pri manipulácii a starostlivosti o dieťa. Pri preklade na oddelenie šestonedelia môžete dieťa odovzdať otcovi a on ho prikryté prikrývkou v kontakte koža na kožu na svojom hrudníku prenesie za vami na izbu, kde si môžete ďalej užívať vzájomný kontakt.

Bonding – samoprisatie sa

Vaše dieťatko sa bude na vašom brušku mrviť a vy budete cítiť, že pomaličky, pomaly postupuje – plazí sa smerom hore, k vášmu prsníku. Stlačte si jemne prsník nad dvorcom, vytlačte si trošku kolostra a potrite si ním dvorec aj bradavku. Jeho vôňa dieťatko priťahuje, podobá sa vôni plodovej vody. Naviac tmavá farba vašich dvorcov sa vyníma na bielej koži  a vaše dieťatko vie, že presne tam sa má plaziť. Nechajte ho, nech sa plazí, nech sa k prsníku dostane samo, potrebuje čas. Každému dieťatku to trvá rozlične dlho, niektoré klientky mi hovoria, že do desiatich minút bolo ich dieťa na oboch prsníkoch, ale sú novorodeniatka, ktorým to trvá dlhšie, niektorým sú aj dve hodiny málo.

Cesta k prsníku je preň dlhá a únavná, bude oddychovať, možno si aj trošku pospinká. Tak ho nechajte, práve vykonáva prvú a preň ťažkú prácu, tak ho nechajte, nech to dokáže samo, svojím tempom. Nakoniec sa doplazí k bradavke, možno ju len olíže, možno sa hneď prisaje. Nepomáhajte mu, vaše dieťatko pri samoprisatí uchopí bradavku ústami správne, na rozdiel od asistovaného priloženia k prsníku. Pre vás to bude úžasný okamih – práve sa medzi vami utvára nerozlučiteľné puto.

Je to chvíľa, keď si prvýkrát pozriete z očí do očí. Je to impulz, ktorý podporuje a spúšťa tvorbu materského mlieka. Je to impulz, ktorý vám môže pomôcť predísť bolestivému prvotnému naliatiu prsníkov a problémom s dojčením. Zároveň prisatie k prsníku podporí uvoľnenie oxytocínu, ktorý podporí správne zavinutie maternice. Tým predídete zbytočným krvným stratám po pôrode. 

Začína sa obdobie šestonedelia, ale o tom až nabudúce. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: