V Taliansku sa objavil silný downburst. Napáchal obrovské škody, a dokonca aj zabíjal

Veronika Salayová

Talianskom sa opäť raz prehnali extrémne búrky, ktoré si tentoraz vyžiadali aj jeden ľudský život. Downburst napáchal početné škody.

Severom Talianska sa v pondelok prehnal búrkový komplex. Búrky dokonca priniesli aj veľmi nebezpečný downburst, ktorý sa vyznačuje najmä veľmi silným vetrom. 

Búrkový komplex zasiahol najmä dolné Benátsko a severostred regiónu Emilia-Romagna. Silný vietor fúkal rýchlosťou až 100 km/h. Strhával strechy, elektrické vedenia a vyvracal stromy ako zápalky a doslova zanechal za sebou spúšť.

Nanešťastie si včerajšie búrky vyžiadali aj jeden ľudský život. Silný vietor totiž spôsobili zrútenie steny, v dôsledku čoho vyhasol jeden ľudský život, informuje Tornado in Italia

Hrozivé videá z Talianska

Škody páchané silným downburstom v meste Cremona sa podarilo natočiť aj na niekoľko videí, ktoré ukazujú, aké hrôzy sa v Taliansku udiali v dôsledku silných poryvov vetra.

Na jednom z videí vietor odtrhol časť strechy, ktorá dopadla priamo na cestu pred auto, ktoré tesne pred ním zabrzdilo. Ďalšie hrozivé video ukazuje, ako vietor vyvrátil celý strom, ktorý priamo dopadol na idúce auto. Pri tomto incidente sa akoby zázrakom nikto nezranil. 

Čo je downburst?

Downburst je veľmi nebezpečný jav, ktorý dokáže napáchať obrovské škody, najmä v prípade, že sa objaví v obývanej oblasti, ako to bolo aj v tomto prípade. 

Downburst je intenzívny zostupný prúd vzduchu, ktorý po dotyku so zemským povrchom vyvolá divergentné prúdenie s ničivými účinkami. Divergentné znamená, že vzduch sa po dotyku so zemským povrchom rozteká do strán.

Toto roztekanie je podobné ako keď pustíme k zemi balón s vodou. Voda sa roztečie divergentne, do všetkých strán. Downburst prináša silný nárazový vietor, ktorý spôsobuje rovnaké materiálne škody ako tornádo o sile F0 až F2.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd