Sliepky
Galéria (8) Zdroj: iStock

Chováte hydinu? Viete, ako jej pomôžete ochladiť sa v horúcich letných dňoch?

Tropickými teplotami netrpíme len my a rastliny, ale aj zvieratá, ktoré chováme. Ak chceme, aby boli zdravé, mali by sme poznať základné spôsoby, ako im pomôcť ochladiť sa.

Galéria

Sliepky
Sliepky s kačkou
Kuriatka v tien
Sliepky jedia melón
Kohút pije z fontánky
Sediaca sliepka
Kačka v tieni

Horúce dni sú pre hydinu nielen veľmi stresujúce, ale pri slabej starostlivosti môžu byť aj smrteľné. Ako pomôcť sliepkam či kuriatkam schladiť sa a prežiť letné horúčavy v plnom zdraví?

Sliepky s kačkou
Zdroj: iStock

Vytvorte tieň

Všimnite si, či má hydina dostatok tieňa počas celého dňa – vzhľadom na polohu slnka. Vždy by mala mať miesto, kde sa môže skryť pred priamym slnkom.

Kuriatka v tien
Zdroj: iStock

Existuje mnoho spôsobov, ako pridať tieň v priestore kurína či výbehu

  • Ešte pred postavením kurníka pre hydinu vyberte miesto, kde je čiastočný tieň tvorený domom, múrom alebo stromami. Na ohradu môžete pripevniť tienidlo, prípadne použite slnečník.
  • Pozdĺž vonkajšej strany výbehu vysaďte slnečnice.
  • K ohrade vysejte popínavé rastliny – ale najskôr si overte, či nie sú pre chovanú hydinu jedovaté. Dobrým tipom sú: mučenka jedlá, popínavá ruža Lady Banks alebo Duranta.

Ponúknite hydine potraviny s vysokým obsahom vody

Dajte kurčatám melón, uhorky a ďalšie potraviny, ktoré im pomôžu zostať hydratované. Možno budete prekvapení, ale hydina má rada potraviny s vysokým obsahom vody takmer rovnako ako my.

Sliepky jedia melón
Zdroj: iStock

Zabezpečte neustály prístup k čistej vode

Všetky živočíchy, ktoré chováte, by mali mať prístup k čistej vode počas celého dňa, najmä keď je horúco. Optimálne je zabezpečiť viac ako jeden zdroj vody pre prípad, že by sa niečo upchalo, vylialo, prevrátilo. Napájačky kontrolujte aspoň dvakrát denne.

Kohút pije z fontánky
Zdroj: iStock

Pripravte ľadový blok na okamžité schladenie sa

V extra horúcich dňoch dajte hydine ľadový blok, na ktorom môže stáť, a tak sa bezpečne schladiť.
Jedným zo spôsobov, ako sa kurčatá ochladzujú, sú totiž ich nohy. Stačí cez noc zmraziť nádobu na zmrzlinu naplnenú vodou a počas horúceho dňa im tento blok umiestniť do kurníka. Tiež môžete zmraziť 2-litrovú fľašu od minerálky naplnenú vodou a vložiť ju do obalu, ktorý udržiava teplotu.

Verte tomu, že vaše kurence sa pri teplotách nad 30 stupňov určite potešia každej možnosti, ako sa schladiť.

Sabína Zavarská
Zdroj: growinginthegarden.com
Foto: istock.com

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje