Horúčavám je koniec. Teraz nás čaká výrazné ochladenie a konečne aj dážď

Peter Minárik

Uplynulé týždne sme na Slovensku zažívali mimoriadne teplé počasie. Tomu je však už koniec. Pred nami je ochladenie, ktoré sa udrží niekoľko dní a teploty, ktoré nás čakajú budú dokonca pod úrovňou dlhodobého teplotného priemeru. K tomu všetkému celkom výrazne zaprší, čo určite po suchých dňoch poteší.

Máme to za sebou! Takto môžeme označiť charakter počasia, ktorý nás v nadchádzajúce hodiny čaká. Po vlne horúčav, ktoré sužovali naše územie niekoľko dní sa dočkáme príjemného schladenia.

Uplynulé dni sme na našom území zaznamenávali rekordne vysoké teploty. Teploty sa na Slovensku dostali až na hodnotu +39 °C. Padali nielen denné rekordy, ale pokorený bol aj mesačný rekord. Ešte nikdy v júni tak teplo ako uplynulý týždeň nebolo.

Rozlúčiť sa pomaly môžeme s tropickými teplotami, teda s teplotami nad hranicou +30 °C a okrem ochladenia nás čakajú aj výdatnejšie zrážky, ktoré prinesú toľko potrebnú vlahu na mnohé miesta nášho územia.

Čakajú nás upršané dni

Už počas noci sa nad západné Slovensko nasunie z Rakúska rozsiahle zrážkové pole, ktoré sa počas utorkového rána rozšíri nad západné Slovensko a nad Trenčiansky a Žilinský kraj. Počas celého dňa tu bude pršať, pričom za utorok môže v týchto oblastiach spadnúť od 10 do 30 mm zrážok. Ojedinele môže spadnúť aj viac.

Na zvyšku územia zatiaľ bude panovať prevažne suché a stále teplé počasie. V utorok popoludní sa však nad týmito oblasťami, teda nad Banskobystrickým krajom a nad východným Slovenskom začnú vytvárať prehánky a búrky.

V noci na stredu sa aj nad tieto oblasti nasunú zrážky a výraznejší dážď poteší aj východ Slovenska.

zaznamenané celkové úhrny zrážok
zaznamenané celkové úhrny zrážok

Teploty sa prepadnú

Za studeným frontom, ktorý na naše územie prinesie zrážky treba počítať aj s tým, že od severozápadu prenikne nad naše územie chladnejší vzduch, ktorý tu bude prúdiť niekoľko dní. Tropické teploty tak pominú a zo dňa na deň sa bude ochladzovať.

Ešte v utorok môžu teploty na juhovýchode stúpať nad hranicu +30 °V, avšak od stredy sa budú maximá pohybovať pod +30 °C a v ďalších dňoch, kedy sa príliv chladného vzduchu zintenzívni sa teploty znížia postupne pod hranicu +25 °C.

Výrazné ochladenie pocítime už v utorok popoludní. Teploty sa oproti pondelku budú v severozápadnej polovici Slovenska pohybovať aj o viac ako 10 °C pod hranicou dlhodobého teplotného normálu.

rozdiel utorkových teplôt oproti pondelkovým
rozdiel utorkových teplôt oproti pondelkovým

Po vlne suchého a teplého počasia nás tak čaká zmena a pred nami sú chladnejšie a upršanejšie dni.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Zamračené
15 °C / -1 °C
Vojtech
Zajtra
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Štvrtok
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd