Rodina 04. júl 2022

Rodičovstvo v online svete Súkromie detí je v rukách rodičov, niekedy ako prví ohrozujú ich bezpečnosť

Alena Potocká
Alena Potocká

Deti učíme, ako sa bezpečne správať na internete. Pritom samotní rodičia zdieľajú kvantá fotiek svojich detí, nemysliac na riziká.

Deti učíme, ako sa bezpečne správať na internete. Pritom samotní rodičia zdieľajú kvantá fotiek svojich detí, nemysliac na riziká.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Alena Potocká

Súkromie detí je v rukách rodičov, niekedy ako prví ohrozujú ich bezpečnosť
Ilustračné foto: Pixabay.com

Určite máte aj vy medzi svojimi známymi rodičov, ktorí na sociálnych sieťach zdieľajú každý vydarený záber svojho dieťaťa v tých najrôznejších situáciách.

Masívne zdieľanie fotiek či videí vlastných detí na sociálnych sieťach je rizikový jav, ktorý už dostal aj svoj názov – sharenting. Ide o slovnú hračku pochádzajúcu z anglických slov share – zdieľať a parenting – rodičovstvo.

Sharenting je fenomén digitálnej doby a súčasného moderného rodičovstva. Odborníci, ktorí sa ním zaoberajú, upozorňujú, že deti generácie Alfa, teda deti narodené v rokoch 2010 až 2020, sú prvou generáciou, ktorá sa „narodila na sociálnych sieťach“.

Vďaka svojim rodičom majú totiž nezmazateľnú osobnú online históriu, a to často ešte z čias pred narodením. Veď koľko rodičov začína so zdieľaním života svojho dieťaťa zábermi ešte z ultrazvuku. Mnohí z nich si pritom ani nerobia veľké starosti s nastavovaním súkromia, vďaka ktorému by aspoň zúžili okruh ľudí, ktorí sa k týmto záberom môžu dostať.

Stačí si spraviť menšiu prehliadku na Facebooku, Instagrame či TikToku. Deti, ktoré jedia a sú špinavé až po uši, deti, ktoré sa hrajú, dokonca deti, ktoré sa kúpu nahé. Sú to milé spontánne zábery roztomilých detí, pri ktorých však akosi podvedome cítime pochybnosti o správnosti tohto konania.

Ilustračné foto: Pixabay.com

Ešte vyšším levelom sú fotografie, ktoré dobrovoľne zasielajú sami rodičia do rôznych verejných skupín. Tie môžu mať skutočne ušľachtilé úmysly a snažia sa propagovať správnu vec, ako napríklad význam dojčenia. V realite však hádam neexistuje jednoduchší spôsob, ako sa môžu zábery s poloodhalenými ženami a odhalenými deťmi dostať do nesprávnych rúk.

Kontrola nad fotkami je ilúzia

Prečo by sme pri zverejňovaní fotiek so svojimi deťmi mali byť maximálne ostražití? „Keď niečo zverejníme na sociálne siete, je to, akoby sme dali tieto fotky hocikomu. Od toho momentu to treba považovať za vec verejnú. Je len ilúzia myslieť si, že máme nad osudom záberov kontrolu,“ vysvetľuje pre Postoj Jaroslav Sumbal, ktorý pracuje v IT oblasti a venuje sa aj téme súkromia v online svete.

Rodičov upozorňuje, že fotky týchto detí sa často zneužívajú na rôzne spôsoby, pričom sa môžu ocitnúť aj na pedofilných stránkach. „Ľudia si tieto fotky sťahujú, zdieľajú ďalej a nikto netuší, kam až sa môžu dostať,“ hovorí o fungovaní v online svete.

Jaroslav Sumbal je otcom ročnej dcérky a striktne odmieta, aby jej fotografie boli na sociálnych sieťach zverejnené. Okrem nebezpečenstva ich zneužitia je jeho hlavným motívom rešpektovanie súkromia svojho dieťaťa.

„Vnímam to aj ako ochranu svojej dcérky. Mám rešpekt voči jej súkromiu a chcem, aby sa ona sama rozhodla, čo chce mať vo svojej osobnej histórii na internete a čo všetko chce zdieľať. Nebudem za ňu robiť toto rozhodnutie,“ tvrdí s tým, že doma tieto fotografie majú, svoje dieťa si, samozrejme, fotia a fotky si ukladajú. „Keď bude ako dospelá chcieť, môže si ich na sociálne siete nahrať sama,“ dodáva.

Jaroslav priznáva, že v minulosti v začiatkoch fungovania sociálnych sietí aj on zdieľal zábery zo svojho súkromia. „Už sme niečo zdieľali, boli sme na začiatku hlúpi, nevedeli sme, ako to všetko funguje,“ hovorí.

Teraz je však zástancom veľmi striktného postoja. „Na internet už nedávam absolútne žiadne fotky. Som na toto extrémne citlivý. Naučili sme na to aj svoju rodinu,“ dodáva.

Jeho rodina a najbližšie okolie spočiatku jeho zásadovosť nechápali a mali dojem, že zbytočne vymýšľa. Časom sa to však naučili rešpektovať.

Rodičom radí, aby si dobre premysleli, čo na sociálne siete zo svojho súkromného života zverejnia. „Len čo posuniete fotku do online priestoru, strácate nad ňou kontrolu. Už to odtiaľ nedostanete. Toto konanie vnímam veľmi skepticky,“ dodáva.

Napriek tomu, že sa o rizikách odhaľovania súkromia svojich detí hovorí čoraz častejšie, mnohí rodičia sa v online svete správajú, akoby žiadne nebezpečenstvo nehrozilo. Potvrdzujú to aj rôzne dáta zo všetkých kútov sveta.

Päťročné deti majú na webe už 1 500 fotiek

Podľa štúdie, ktorú realizovala britská Northumbrijská univerzita v Newcastle, v online svete existuje až 80 percent britských dvojročných detí. Do piatich narodenín má dieťa na sociálnych sieťach priemerne takmer 1 500 fotografií. Podľa záverov výskumu spoločnosti ParentZone až 32 percent rodičov zverejní za mesiac do dvadsať fotografií svojho syna či dcéry. 

Závery štúdie poľskej vedkyne Anny Broschovej z univerzity v Katoviciach hovoria, že až 75 percent fotiek detí, ktoré zverejnili ich rodičia, zobrazovali deti vo veku od ich narodenia po osem rokov. Tieto deti vlastne ani netušia, že už žijú aj v online priestore. Pritom len necelých osem percent z týchto rodičov si nastavilo súkromie zobrazovania fotografií. Prístup k fotkám či videám ich malých detí tak má oveľa širšie publikum, ako si vôbec dokážu predstaviť.

Odborníci tvrdia, že práve rodičia, ktorí sú naklonení zdieľaniu fotiek detí, majú často slabú digitálnu kultúru, nenastavujú filtre na ochranu osobných údajov, a ak to urobia, viac to už nekontrolujú. Pritom politika prevádzkovateľov sociálnych sietí je nastavená tak, že pravidlá sa menia za pochodu, a čo je dnes súkromné, o pár mesiacov môže vidieť veľká časť používateľov.

Čo je ešte horšie, rodičia úplne dobrovoľne zdieľajú aj osobné údaje o svojom dieťati. Zo skúmaných účtov poľských rodičov na Facebooku až vyše 90 percent zverejnilo informácie o mene a dátume narodenia dieťaťa.

Poznáme to dôverne aj zo svojho prostredia, kým v minulosti sa narodenie dieťaťa oznamovalo rodine cez telefón, neskôr hromadnejšie posielaním SMS správ, teraz je status na sociálnej sieti aj s fotkou, menom i mierami už štandardom.

A pri čom by sme mali zbystriť pozornosť asi najviac: až takmer 80 percent rodičov z týchto skúmaných účtov uverejnilo fotografie, na ktorých sú ich deti nahé alebo polonahé. Zvyčajne to boli zábery urobené počas kúpania alebo na pláži a týkali sa najmä detí mladších ako tri roky.

Fotky detí najviac zdieľajú čerstvé matky

Zo záverov nielen týchto spomínaných výskumov, ale aj ďalších, ktoré sa realizovali v iných západných krajinách, vyplýva, že aj keď fotky na sociálnych sieťach zdieľajú obaja rodičia, častejšie tak robia matky.

„Za zdieľaním svojho života na sociálnych sieťach je mnoho dôvodov. Za najväčší považujem zraniteľnosť matiek, najmä čerstvých matiek, ktoré sa vyrovnávajú s obrovskou životnou zmenou. Túžia byť vnímané ako dobré matky a sociálne siete im do istej miery umožňujú toto ukázať ostatným,“ tvrdí Alice Avalloneová z amerického výskumného ústavu BeUnsocial.

Ilustračné foto: Pixabay.com

V roku 2016 Európska komisia prijala všeobecné nariadenie o ochrane osobných údajov. Článok 8 tohto nariadenia stanovuje, že spracúvanie údajov osôb mladších ako šestnásť rokov musí mať súhlas nositeľa rodičovských práv a povinností. Spomínané štúdie však ukazujú, že práve rodičia sú často prví, ktorí bezpečnosť detí ohrozujú, a to do značnej miery aj v dôsledku svojej „digitálnej nezručnosti“.

Na pedofilných stránkach našli aj úplne nevinné zábery

Niektorí rodičia konanie iných, ktorí odmietajú verejne zdieľať fotky svojich detí, považujú za prehnané. Nikdy som nezverejnil fotku nahého dieťaťa, tak čo môže hroziť?

Magazin Glamour pred časom priniesol príbeh matky, ktorá náhodou objavila fotografie svojich detí, ako ich zdieľajú úplne neznámi ľudia. Našla ich na stránkach, ktoré uverejňovali fotky detí ukradnuté zo sociálnych sietí. Mnohé matky na vlastnej koži pocítili, aké je vidieť obscénne a nechutné komentáre so sexuálnym kontextom, ktoré boli adresované ich deťom.

Na ešte otrasnejšie zistenie prišli austrálske úrady. Úrad pre ochranu a bezpečnosť detí odhalil, že polovica materiálu, ktorý objavili na pedofilných stránkach, pochádza z fotografií a videí, ktoré naivní rodičia zverejnili na sociálnych sieťach.

„Na webových stránkach s detskou pornografiou sme našli milióny fotografií detí, ktoré boli zachytené pri úplne neškodnej každodennej aktivite, od športovania až po písanie si domácich úloh,“ informoval vedúci oddelenia eSafety pre deti Alastair MacGibbon

IT odborníci zaoberajúci sa ochranou osobných údajov varujú rodičov, aby nezverejňovali zábery svojich detí, podľa ktorých sa dajú ľahko identifikovať. Majú na mysli fotky šťastných detí s vysvedčením v ruke, pričom zo záberu sa dá zistiť meno dieťaťa, škola, prípadne adresa bydliska.

Odborníci tvrdia, aké jednoduché bude vďaka tomu súčasným deťom ukradnúť v čase ich dospelosti identitu. Nielenže sa dá ľahko dostať k spomínaným osobným údajom, ale vďaka množstvu zdieľaných fotografií sa dajú zistiť mená rodičov alebo domácich maznáčikov, čo veľmi zjednoduší krádež citlivých údajov napríklad na zistenie hesla do bankového účtu.

V neposlednom rade toto do dôsledkov nedomyslené zdieľanie fotiek, ktoré rodičia považujú za roztomilé, sa môže o pár rokov stať zdrojom šikanovania dieťaťa na škole. Deti sa v zraniteľnom veku ťažko vedia vyrovnať s verejným posmechom, keď rovesníci vydolujú z online histórie fotku na nočníku, alebo ešte horšie, keď nájdu príspevok matky, ktorá verejne zdieľala nejaký problém s dieťaťom, ktorý môže byť pre ne neskôr zahanbujúci.

Je prirodzené, že ako rodičia sa snažíme uchovať si spomienky, bojíme sa, že zabudneme na prvý zúbok či prvý krok svojho dieťaťa. Zábery, ktoré zverejňujeme, nám majú pomôcť spomenúť si na to pekné zo života. Odborníci však upozorňujú, že online svet nie je rodinný fotoalbum, je to verejný priestor a to, čo v ňom ukážeme, sa stáva verejným majetkom. 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia
Diskusia