Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Nový druh Chaetostoma (Siluriformes: Loricariidae) - Chaetostoma orientale

Chaetostoma orientale Meza-Vargas, Calegari, Lujan, Ballen, Oyakawa, Sousa, Rapp Py-Daniel & Reis. 2022 je vedecky popísaný z riek Maicuru a Seiko, severného prítoku dolnej rieky Amazonky a prítoku dolnej rieky Xingu, v oboch prípadoch v štáte Pará v Brazílii.

Nový druh sa od všetkých ďalších druhov rodu, okrem skupiny druhov okolo Chaetostoma anale, odlišuje tým, že má zväčšený druhý nerozvetvený lúč análnej plutvy a ďalšími morfologickými znakmi.


Sfarbenie živého jedinca Chaetostoma orientale z rieky Seiko, krátko po odchyte. ANSP 199686,
foto Mark Sabaj. facebook.com: Mark Henry Sabaj

Nový druh sa volá Chaetostoma orientale, z latinského orient-, oriens, orientalis, čo znamená východný, z východu alebo patriaci k východu, vzhľadom na jeho najvýchodnejšie rozšírenie medzi druhmi rodu.

Vanessa Meza-Vargas, Bárbara B. Calegari, Nathan K. Lujan, Gustavo A. Ballen, Osvaldo T. Oyakawa, Leandro M. Sousa, Lúcia Rapp Py-Daniel and Roberto E. Reis. 2022. A New Species of Chaetostoma (Siluriformes: Loricariidae) Expands the Distribution of Rubbernose Plecos Eastward into the Lower Amazon Basin of Brazil. Ichthyology & Herpetology. 110(2); 364-377

preklad: (šč), VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 4.7.2022 17:19 | 0 komentárov | 587x


www.aquabooks.cz zoochov.cz