Násilie v Mozambiku neustáva, biskup prosí svet o pomoc

Christmas Campaign Refugees 2021 Foto: Archív ACN

Desiatou najchudobnejšou krajinou sveta je Mozambik. Čelí mnohým problémom naraz: následky pätnásťročnej občianskej vojny sú tu stále citeľné. V januári 2022 sa tu prehnala tropická búrka, ktorá spôsobila veľké straty na životoch i majetku. Navyše severný región Cabo Delgado ovládajú teroristické skupiny, ktoré likvidujú, unášajú a násilne konvertujú kresťanské obyvateľstvo.

Až do októbra 2017 väčšinoví sunnitskí moslimovia pokojne spolunažívali s inými náboženskými skupinami. Potom si však územie násilne podmanili extrémistickí džihádisti. Od začiatku konfliktu v krajine zahynulo 3000 ľudí, ďalšie tisíce vrátane misionárov sú nezvestné. Záznamy z útokov sú natoľko brutálne, že nie je možné ich zverejňovať. Viac ako 850 000 obyvateľov prišlo o svoje domovy. Novozvolený biskup z Pemby Juliasse Sandramo žiada svet, aby neignoroval kritickú situáciu v krajine.

Najnovšie útoky sa odohrali v okresoch Ancuabe a Chiure po takmer mesiaci relatívneho pokoja. Naznačujú zmenu v stratégii teroristickej skupiny, ktorá sa označuje ako Mozambická provincia Islamského štátu. Kým v októbri 2017 teroristi začali svoje aktivity rozsiahlymi ofenzívami a dokonca obsadili celé mestá v regióne Cabo Delgado, teraz majú tendenciu útočiť v menších skupinách, čo im umožňuje efektívnejšie sa infiltrovať a útočiť na malé dediny a osady.

Vláda posilnila vojenskú prítomnosť v oblasti a poskytuje ochranu konvojom pozdĺž hlavných ciest, no miestni svedkovia, ktorí si neželali byť menovaní, pre pápežskú nadáciu ACN – Pomoc trpiacej Cirkvi povedali, že armáda tiež utrpela straty – vojaci sú zabíjaní rovnako ako civilné obyvateľstvo.

Panika, chudoba a zničené farnosti

„Žijeme vo veľmi neistom období, nové útoky presahujú už aj do južného regiónu diecézy, panuje tu veľká panika a chaos,“ uviedol biskup Sandramo vo svojej poslednej správe pre ACN. Biskup prosí a vyzýva svet, aby nezabúdal na ťažkú situáciu Mozambičanov. „Cabo Delgado stále čelí terorizmu a potrebuje podporu celého sveta, a to tak pri humanitárnej pomoci, ako aj pri hľadaní celospoločenských riešení, aby v Mozambiku zavládla stabilita a mier,“ hovorí biskup v rozhovore pre ACN.

„Máme farnosti, ktoré boli prakticky úplne zničené, kňazov, ktorí žijú v nesmierne ťažkých podmienkach, pretože museli opustiť svoje misie s prázdnymi rukami; deti, starí ľudia a ďalší sú vo veľkej núdzi a sami to nezvládneme.“ Na niektorých miestach bolo misionárom odporúčané, aby sa stiahli do bezpečnejších oblastí.

Diecézy ako Pemba, ktoré prijímajú stovky tisíc utečencov, sú preťažené nielen množstvom ľudí, ale aj ich tragickými príbehmi. Miestni ľudia, ktorí utečencom pomáhajú, tiež potrebujú psychosociálnu pomoc. Mnohí upadajú do zúfalstva, lebo vôkol seba vidia a cítia veľmi veľa bolesti – zo straty milovaných, oddelenia rodičov od detí, smútku a túžby po stratenom živobytí, opustenom domove… Príbehy o brutálnych vpádoch, únosoch a vraždách detí aj dospelých sú tak každodennou realitou aj v tej časti krajiny, ktorá je zatiaľ oázou nádeje.

Pomôžme zmierniť utrpenie Mozambiku

Mozambik je prevažne kresťanský, s výnimkou severu krajiny, kde väčšinu obyvateľstva tvoria moslimovia. Mnohí z presídlených osôb nie sú kresťania. Aj pre nich je však Cirkev majákom pomoci a stability. Je tu pre všetkých, ktorých postihlo násilie v severných regiónoch. Farnosti a spoločenstvá tu neustále poskytujú pomoc. Vítajú ľudí, ponúkajú jedlo, prístrešie, duchovnú pomoc a psychosociálnu podporu.

Nový biskup z Pemby vyjadruje vďaku nadácii ACN – Pomoc trpiacej Cirkvi, ktorá od začiatku o kríze informuje a poskytuje okamžitú pomoc zasiahnutému obyvateľstvu. „Vďaka tejto pomoci sme my – ako Cirkev – mohli plnohodnotne vykonávať svoju prácu, priblížiť sa k svojim zverencom a byť nástrojom evanjelizácie. Chcem poďakovať všetkým, ktorí sa podieľajú na tom, aby nadácia mohla pomáhať ľuďom v núdzi na celom svete,“ hovorí.

Otec António Chamboco, farár v meste Palma, ktoré sa tiež stalo terčom teroru, hovorí, že napriek všetkému násiliu je potrebné odovzdať posolstvo nádeje. „Modlime sa, aby Kristus svojím utrpením, smrťou a zmŕtvychvstaním priniesol úľavu ľuďom, ktorí v týchto časoch trpia. Musíme dôverovať Bohu a prosiť ho, aby nám pomohol a zmiernil problémy v provincii Cabo Delgado.“

Dobrodinci zo Slovenska môžu prispieť na pomoc Mozambiku cez darovaciu stránku nadácie ACN. Prostriedky smerujú na pastoračnú činnosť a materiálnu a psychosociálnu podporu tým, ktorí boli nútení opustiť svoje domovy. Sú tiež určené na nákup stavebného materiálu na stavbu domov pre ľudí na úteku a na budovanie komunitných centier, kde nachádzajú podporu a útočisko.

Foto: Archív ACN

Ďalšie články