Vitajte na webe nezávislého časopisu o opere, klasickej hudbe a balete Opera Slovakia.

Reklama

Podporte činnosť Opera Slovakia

4. júla 2022 redakcia Sezóna 2021/2022

Festival Janáček a Luhačovice opäť rozozvučí hudbou kúpeľné mesto na Morave

Hotel Jurkovičův dům, najznámejšia dominanta Luhačovic, zdroj foto: jurkovicuv-dum.com
Veľkosť písma
A
A
A
Od 11. do 16. júla 2022 sa v kúpeľnom meste na juhovýchode Moravy uskutoční 29. ročník Festivalu Janáček a Luhačovice, na ktorom sa predstavia poprední českí aj slovenskí umelci. Na programe je okrem koncertov klasickej hudby aj Mozartova opera Figarova svadba v podaní Sliezskeho divadla Opava.

(PR článok, Lázeňská kolonáda Luhačovice, o. p. s.)

Záštitu nad 29. ročníkom festivalu prevzal Mgr. Martin Baxa, minister kultúry ČR, Ing. Radim Holiš, hajtman Zlínskeho kraja a Prof. Jiří Hlaváč, hudobník a pedagóg.

Festival Janáček a Luhačovice podporujú mnohé inštitúcie, nadácie a sponzori. Z nich sú na popredných miestach Ministerstvo kultúry ČR, Zlínsky kraj, Nadácia Leoša Janáčka, Štátny fond kultúry ČR, mesto Luhačovice a rad firiem a spoločností nielen zo Zlínskeho kraja.

Festival Janáček a Luhačovice, 2018, otvorenie festivalu, foto: Zdeněk Němec

Spolu s letom prichádza do Luhačovíc Festival Janáček a Luhačovice, rozochvievajúci večery podmanivou hudbou. Hlavným zámerom je nielen ponúknuť hosťom v krásnom kúpeľnom prostredí nezabudnuteľné umelecké zážitky z koncertov, ktorých hĺbku prežitia umocní súzvuk prírody, liečivých prameňov a farebnej architektúry Dušana Jurkoviča, ale súčasne pripomínať osobnosť Leoša Janáčka, jeho tvorbu či návraty. O všetky tieto krásne zážitky boli milovníci hudby v rokoch 2020 a 2021, kedy sa festival neuskutočnil kvôli pandémii, bohužiaľ ochudobnení.

Zahájenie festival bude v pondelok 11. júla. o 16.30 hodine už tradičným zastavením pri buste Leoša Janáčka s príhovormi čestných hostí a uvedením slávnostných fanfár Janáčkovej Sinfonietty v podaní Žesťovej harmonie Zlín. Večer o 20. hodine bude na Kúpeľnom námestí uvedená slávna Mozartova opera Figarova svadba v podaní sólistov, znamenitého orchestra a zboru Sliezskeho divadla Opava v réžii Jany Andělovej Pletichovej pod taktovkou Vojtěcha Spurného. Uvedený operný súbor je pravidelným hosťom nášho festivalu. V minulosti sa už v Luhačoviciach prezentoval tromi operami, ktoré sa vždy stretli s veľkým úspechom.

W. A. Mozart: Figarova svadba, Sliezske divadlo Opava, 2020, foto: Archív SDO

Utorkový koncert 12. júla predstaví popredných slovenských interpretov v trochu neobvyklom zložení dvoch sláčikových kvartet a klaviristu. V podaní Moyzesovho kvarteta, Mucha Quartetu a klaviristu Maroša Klátika zaznie Janáčkove Sláčikové kvarteto č. 1, Dvořákove Klavírne kvinteto A dur a Sláčikové okteto Es dur F. Mendelssohna-Bartholdyho.

Kantáta Te Deum Františka Ignáca Tůmu a ďalej jeho Sinfonia Ex C a Missa Veni Pater Pauperum je druhým projektom viacročného cyklu renomovaného súboru Czech Ensemble Baroque, ktorý by mal zmapovať a zviditeľniť málo známe dielo tohto fenomenálneho skladateľa, ktorý pôsobil ako kapelník na cisárskom dvore vo Viedni. Tůmove skladby, predovšetkým jeho jasavé Te Deum z roku 1745, obohatené o nezvyčajný kvartet barokových trúbok s tympanmi, rozoznejú krásne a dôstojné priestory kostola svätej Rodiny v stredu večer 13. júla.

Czech Ensemble Baroque Orchestra

Štvrtý festivalový deň, štvrtok 14. júla, bude ešte bohatší na umelecké zážitky, pretože ponúkne hosťom dva koncerty. Na prvom sa opäť stretneme v kostole svätej Rodiny, a to už popoludní. Bude nás očakávať znamenitá cimbalová muzika Danaj so svojimi sólistami, spevácky zbor Spinek z Vnorov a organista Martin Jakubíček. V ich podaní sa započúvame piesní zo zbierky Hynka Bíma, o ktorých sa dá povedať, že sú doposiaľ neobjavenou perlou ľudovej hudobnej kultúry. Výber piesní umožní s viac ako storočným odstupom nahliadnuť do repertoáru pevne zakoreneného v spevavom a zbožnom prostredí slováckej obce Znorovy – terajšie Vnorovy. Nedá sa prehliadnuť, že Hynek Bím úzko spolupracoval s Leošom Janáčkom, ktorý po smrti svojho otca v roku 1866 práve tu našiel útočisko u svojho strýka, farára Jana Janáčka, pôsobiaceho v tejto obci v rokoch 1870–1878.

Druhý štvrtkový koncert sa uskutoční večer v komornom prostredí Lázeňského divadla, kde sa predstaví špičkový súbor PhilHarmonia Octet Prague na čele s Vilémom Veverkom a Václavom Vonáškom. Ďalším významným hosťom koncertu bude súčasný hudobný skladateľ Aleš Pavlorek. Svoju skladbu Lašské obrázky, suitu pre dychové okteto dedikoval priamo tomuto súboru a na koncerte bude uvedená ako svetová premiéra. V programe ďalej zaznie Mozartova Serenáda c mol pre dychové nástroje a v rozšírenom obsadení o violončelo a kontrabas nádherná Dvořákova Serenáda d mol.

PhilHarmonia Octet Prague, zdroj foto: www.philharmonia-octet.com

Záver festivalu v piatok 15.júla bude patriť dvom českým velikánom, očareným folklórom. Ich diela, Slovácku suita Vítězslava Nováka a koncertné uvedenie baletu Rákos Rákoczy Leoša Janáčka prednesú známi interpreti českej a slovenskej hudobnej scény – Filharmónia Bohuslava Martinů a spevácky zbor súboru Lúčnica. Na tomto vyvrcholení festivalu sa taktovky ujme Tomáš Brauner, patriaci k najvyhľadávanejším dirigentom svojej generácie.

Súčasťou festivalu je aj bohatý a pestrý sprievodný program sľubujúci už tradičnú komentovanú vychádzku Luhačovického okrášľovacieho spolku Calma s PhDr. Blankou Petrákovou (12. 7.) Po stopách L. Janáčka,besedu s popredným janáčkológom doc. PhDr. Jiřím Zahrádkom Aký bol Leoš Janáček (13. 7.) a spomienkový program Nokturno pre Jana Skácela Prof. Jiřího Hlaváča a Pavla Leicmana, venovaný 100. výročiu narodenia moravského básnika a prozaika Jána Skácela. Leoša Janáčka počas jeho návštev v Luhačoviciach a na mieste jeho celoživotného pôsobenia predstavia dve výstavy fotografií „Čo som hľadal v tých kúpeľoch“ (pripravil Nadačný fond Prameň Luhačovice) a „Janáček v Brne“ (zapožičalo Turistické informačné centrum mesta Brna). Obidve výstavy budú umiestnené po celý mesiac júl na kolonáde a v hale Vincentka.

Leoš Janáček (1854 – 1928)

Festival myslí aj na deti, pre ktoré organizátori v spolupráci s Múzeom luhačovického Zálesia a Základnou umeleckou školou Luhačovice špeciálne pripravili interaktívny hudobno-výtvarný workshop Dobrodružstvá s Bystrouškou. Workshop je inšpirovaný nielen Leošom Janáčkom, ale aj ďalšími osobnosťami, s ktorými sa v Luhačoviciach stretával. Deti sa zábavnou formou zoznámia s prírodným unikátom liečivých prameňov či absolvujú edukatívny program v múzeu a Pražskej štvrti. Súčasťou päťdňového putovania bude aj aktívny pohyb na čerstvom vzduchu so športovými aktivitami. Deti sa naučia vzduchoplavbu profesora Zvozila, piesňou rozozvučia nejedno zákutie kúpeľov alebo budú spoznávať botanické druhy rastlín a stromov.

Bližšie informácie k festivalu sú na www.janacekluhacovice.cz.

Informovala: Milena Hrbáčová

PR článok, text: Lázeňská kolonáda Luhačovice, o. p. s.

Zdieľať:

O autorovi

redakcia
Zistiť viac
Článok je chránený autorským zákonom a jeho akékoľvek použitie, alebo šírenie bez písomného súhlasu redakcie Opera Slovakia alebo autora je zakázané.
Opera Slovakia o.z. nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v časopise Opera Slovakia.

Komentáre

Pridajte komentár

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť/registrovať.


R. Strauss: Salome
Irish National Opera
záznam predstavenia z marca 2024
dirigent: F. Sheil | réžia: B. Ravella
osoby, obsadenie a viac info TU...