Všetci videli, čo sa stalo, vravel Sagan po 3. etape Tour de France 2022 (video)

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Tour de France, Peter Sagan
Víťaz etapy Holanďan Dylan Groenewegen (v strede), druhý je Belgičan Wout Van Aert v žltom drese celkového lídra, tretí bol Belgičan Jasper Philipsen (vpravo) a Slovák Peter Sagan (vľavo) skončil až štvrtý. Foto: SITA/AP

Slovenský cyklista Peter Sagan mal v nedeľňajšej tretej etape na dosah prvé pódium a možno aj etapové víťazstvo na 109. ročníku pretekov Tour de France, ale v záverečnom súboji napokon skončil až na štvrtom mieste.

Van Aert zostal v žltom drese

Trojnásobný majster sveta aj jeho tím TotalEnergies boli nahnevaní na Belgičana Wouta van Aerta, ktorý zdanlivo obmedzil Slováka a umiestnil sa na druhej pozícii. Jazdec tímu Jumbo-Visma zostal v žltom drese pre lídra priebežného poradia „Starej dámy“.

Viac o téme: Tour de France 2022

„Všetci videli, čo sa stalo. Nebudem to tu rozoberať. Na to tu máme rozhodcov, aby posudzovali. Nech to posudzujú oni, ja to nebudem posudzovať,“ povedal po etape nespokojný Sagan pre RTVS na margo šprintu, v ktorom triumfoval Holanďan Dylan Groenewegen (BikeExchange-Jayco) pred Van Aertom a ďalším Belgičanom Jasperom Philipsenom (Alpecin Fenix).

Valach prostestoval u rozhodcov

Van Aert vedie v celkovej klasifikácii po troch etapách o 7 sekúnd pred krajanom Yvesom Lampaertom (Quick-Step Alpha Vinyl), tretí Slovinec Tadej Pogačar (UAE Emirates) zaostáva o 14 sekúnd. Športový riaditeľ TotalEnergies Ján Valach bol protestovať u rozhodcov pre kontroverzný záver etapy v podaní Van Aerta.

„Spravili sme svoje kroky, ale je to na rozhodcoch, nie na nás. Fundovaní rozhodcovia sú tam na to, aby na základe videa a pravidiel rozhodli správne,“ uviedol pre RTVS Valach, podľa ktorého sa hviezdny Belgičan previnil proti pravidlám: „Peter by vyhral, to je pre mňa jasné. Rýchlosť mal dobrú, pozíciu dobrú a bol aj z dobrej strany od vetra. Pohyb pretekára bol zo stredu cesty na pravú stranu cesty, aby ďalší pretekár nemohol prejsť.“

Sagan je štvrtý v súťaži o zelený dres

„Som na seba trochu nahnevaný, lebo som nevyužil príležitosť. Záverečná zákruta bola ostrejšia, ako som čakal. S Christopheom Laporteom sme išli po vnútornej strane a keďže sme nestratili veľa rýchlosti, dostali sme sa do perfektnej pozície na šprint. Potom som začal šprintovať príliš skoro bez plnej Christopheovej podpory, mal som počkať dlhšie za jeho kolesom. Bolo to tvrdé, ale také bývajú šprinty. Ja sa snažím zvíťaziť v každej etape,“ priznal po tretej etape Van Aert, citoval ho oficiálny web Tour de France.

V pondelok majú cyklisti prvý voľný deň, ktorý využijú na presun z Dánska do Francúzska. V utorok je na programe zvlnená štvrtá etapa z Dunkerque do Calais s dĺžkou 171,5 kilometra. Pretekári v nej absolvujú šesť krátkych stúpaní štvrtej kategórie a pred cieľom sa opäť očakáva súboj najlepších šprintérov. Sagan je v celkovom poradí na 91. pozícii so stratou 99 sekúnd na vedúceho Van Aerta. V súťaži o zelený dres mu patrí štvrté miesto s 54 bodmi, vedúci Van Aert ich má na konte 107.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Dylan GroenewegenJán ValachJasper PhilipsenPeter SaganTadej PogačarWout van AertYves Lampaert
Firmy a inštitúcie Jumbo-VismaTotalEnergies