FOTO: Takto vyzerá teplo v meste. Termokamera ukazuje, kde je najteplejšie

Veronika Salayová

Vlna horúčav v Európe pokračuje aj dnes, aj keď zajtrajším dňom by teploty mali mierne poklesnúť. Termokamera ukazuje, kde je v meste najteplejšie a, naopak, kde sú teploty chladnejšie. 

Zo skúseností vieme, že sú miesta, kde je teplo neznesiteľné, ba priam pekelné, a sú miesta, kde sú teploty prijateľnejšie. Oveľa vyššie teploty sú na rozpálenom asfalte ako napríklad v mestskom parku.

Termokamera v jednom z varšavských parkov názorne ukázala, aké sú rozdiely v teplote medzi jednotlivými miestami v parku, a dokonca sú aj miesta, ktoré môžu človeka popáliť, informuje TVN 24

Horúce dni, ktoré tieto dni prežívame, sú pre ľudský organizmus veľmi zaťažujúce, a to najmä v prípadoch, ak sa nachádzame na miestach, kde sú lokálne teploty extrémnejšie než inde. Vysoká teplota a silné slnečné žiarenie ovplyvňujú prácu väčšiny ľudských orgánov, preto stojí za to zistiť, ako sa môžeme slnečnému „preťažovaniu“ vyhnúť.

Rozdiel v teplote aj 20 °C

V Parku maršala Edwarda Rydz-Śmigłyho vo varšavskom Powiśle reportér TVN24 pomocou dronu s termovíznou kamerou skúmal rozdiel medzi teplotou asfaltu v tieni a teplotou na priamom slnku.

Termokamera v tieni zaznamenala teplotu +33 °C. O pár metrom na rozpálenom asfalte sa teplota pohybovala na hodnote +52,2 °C, čo je rozdiel takmer 20 °C. Na všetkých zelených plochách je teplota oveľa nižšia, než je na asfaltových cestičkách. Najnižšia teplota je pod stromami. 

Čím červenšia farba je na termovíznej kamere, tým je vyššia teplota. Tienené, chladnejšie miesta sú na záznamoch z kamery zelené alebo modré.

Ako vplýva horúce počasie na naše telo?

Jednou zo základných reakcií na teplo je potenie. Potné žľazy zohrávajú dôležitú úlohu pri termoregulácii tela – pomáhajú uvoľňovať prebytočné teplo, ktoré telo prijíma napríklad zo slnka. Z dýchacieho systému sa uvoľňuje horúca vodná para, ktorá navyše pomáha chrániť pred prehriatím.

Srdce bije pri vysokých teplotách rýchlejšie a teplo pôsobí aj na mozog. Aktivita nášho mozgu klesá a tým klesá aj aktivita celého tela. To je dôvod, prečo sa v horúcom počasí často cítime ospalí a unavení.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd