Vodičské preukazy na nákladné autá a autobusy budú môcť získať mladší ľudia, musia absolvovať kurz základnej kvalifikácie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vodič autobusu
Foto: ilustračné, www.gettyimages.com

Od augusta tohto roka budú môcť vodičské oprávnenie skupiny C a CE (vozidlá určené na prepravu tovaru s celkovou hmotnosťou nad 3,5 tony) získať záujemcovia vo veku 18 rokov a vodičské oprávnenie skupiny D a DE (vozidlá určené na prepravu viac ako osem osôb okrem vodiča) záujemcovia vo veku 21 rokov.

Vyplýva to z vládnej novely zákona o cestnej premávke, ktorú v pondelok podpísala prezidentka Zuzana Čaputová. Informoval o tom hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

Kurz základnej kvalifikácie

Momentálne je pre získanie vodičského preukazu na nákladné auto potrebný vek 21 rokov a pre autobus 24 rokov. Podmienkou získania vodičských preukazov na nákladné autá a autobusy v nižšom veku bude absolvovanie takzvaného kurzu základnej kvalifikácie.

„Absolvovanie kurzu základnej kvalifikácie bude musieť žiadateľ doložiť skúšobnému komisárovi pred samotnou skúškou z odbornej spôsobilosti. Po úspešne vykonanej skúške z odbornej spôsobilosti bude musieť vodič ešte úspešne vykonať skúšku podľa zákona o povinnej základnej kvalifikácii a pravidelnom výcviku niektorých vodičov, čím získa aj osvedčenie o základnej kvalifikácii a kvalifikačnú kartu vodiča,“ uviedol rezort vnútra s tým, že až potom bude vodič oprávnený viesť motorové vozidlá danej skupiny v nižšom veku.

Vodičské oprávnenie skupiny B bude oprávňovať jeho držiteľa viesť na území SR aj motorové vozidlá s pohonom na alternatívne palivá, ktorých najväčšia prípustná celková hmotnosť nepresahuje 4 250 kg.

Závažné porušenia pravidiel

Novinkou je, že prekročenie dovolenej rýchlosti v obci o 50 kilometrov za hodinu a viac a mimo obce o 60 kilometrov za hodinu a viac bude klasifikované ako porušenie pravidiel cestnej premávky závažným spôsobom.

Medzi závažné porušenia pravidiel cestnej premávky sa bude radiť aj porušenie zákazu držať v ruke alebo iným spôsobom obsluhovať telefónny prístroj alebo iné telekomunikačné, audiovizuálne alebo obdobné zariadenie počas šoférovania, okrem použitia systému „voľné ruky“.

V blokovom konaní bude podľa ministerstva vnútra za daný skutok možné uložiť pokutu do 150 eur, v konaní pred správnym orgánom pokutu do 300 eur. Zároveň bude možné za tento priestupok uložiť zákaz činnosti a porušenie sa bude rátať medzi tri závažné priestupky počas 12 mesiacov.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Martin StrižinecZuzana Čaputová
Firmy a inštitúcie MV Ministerstvo vnútra SR