V Nitre otvorili cyrilo-metodskú cyklotrasu z Nitry cez Močenok do Trnavy

NITRA 3. júla 2022 - Súčasťou programu cyrilo-metodských slávností Nitra milá Nitra 2022, bolo v prvý deň slávností aj otvorenie novej cyklotrasy z Nitry do Trnavy cez Močenok. Pri tejto príležitosti celebroval nitriansky biskup Mons. Viliam Judák v nedeľu 3. júla v Katedrále - Bazilike sv. Emeráma svätú omšu aj za prítomnosti predstaviteľov mesta Nitra, obce Močenok a účastníkov prvej cyklopúte po novej cyklotrase.

Do liturgickej slávnosti sa aktívne zapojili aj cyklisti v cyklistických úboroch, ktorí tak dali najavo, že aj na bicykloch sa dá evanjelizovať, prežívať kresťanská viera a objavovať história spätá s našimi najstaršími dejinami a misiou sv. Cyrila a Metoda na Veľkej Morave. Aj o tom hovoril vo svojej homílii Mons. Viliam  Judák, keď uvažoval o misionárskom charaktere a misijnom poslaní Cirkvi a celého Božieho ľudu, ktorý je predurčený k putovaniu a k životným cestám, na ktorých ho neustále sprevádza Boh.
 
V súvislosti s cyklistikou a cyklotrasami, práve na bicykli poukázal na symboliku Starého a Nového zákona, ako na dve kolesá, spojené pevným rámom, medzi ktorými je harmónia pohybu a fungovania všetkých jeho súčastí, ako sú riadidlá, či brzdy. Cyklista si musí podľa jeho slov tiež uvedomovať svoju krehkosť a zraniteľnosť, čo má viesť k opatrnosti a rešpektovaniu  práv aj iných.
 
Preto v závere homílie povedal: „Nech nás spája pozvanie k tomu, aby sme boli nositeľmi kresťanských hodnôt aj prostredníctvom Cyrilo-metodskej cesty, aby sme boli Boží spolupracovníci Božieho kráľovstva, lebo aj nás Boh k tomu povolal. Náš apoštolát nemusí spočívať ani tak v slovách, ako v príkladoch. Sami máme byť svedkami toho, k čomu sa hlásime, o čo sa usilujeme.“
 
Po liturgickej slávnosti sa cyklisti a široká verejnosť zhromaždili pri súsoší sv. Cyrila a Metoda, kde Mons. Viliam Judák po modlitbe symbolicky požehnal novú cyklotrasu. V sprievode príslušníkov Policajného zboru sa cyklisti následne vydali na prvú jazdu po novej cyklotrase do Trnavy, pričom v peletóne nechýbali ani nitriansky biskup a primátor mesta na svojich bicykloch. Čakalo ich 73 km – ako povedal biskup Judák – z Nitry ako slovenského Betlehema do Trnavy, ako slovenského Ríma.
 
Zdroj: tkkbs.sk
 
facebook sharing button Zdieľaj
V Nitre otvorili cyrilo-metodskú cyklotrasu z Nitry cez Močenok do Trnavy

Po liturgickej slávnosti sa cyklisti a široká verejnosť zhromaždili pri súsoší sv. Cyrila a Metoda, kde Mons. Viliam Judák po modlitbe symbolicky požehnal novú cyklotrasu. V sprievode príslušníkov Policajného zboru sa cyklisti následne vydali na prvú jazdu po novej cyklotrase do Trnavy, pričom v peletóne nechýbali ani nitriansky biskup a primátor mesta na svojich bicykloch. (Foto: Archív Biskupstvo Nitra)

NOVINKY