TS: Gideon Horváth, Rita Süveges, Anna Zilahi

xtro realm: Gideon Horváth, Rita Süveges, Anna Zilahi / Hope in not desire / Šopa Gallery, Košice / 8. 7. 2022 – 27. 8. 2022

Hope in not desire

xtro realm / Gideon Horváth, Rita Süveges, Anna Zilahi

Otvorenie výstavy s komentovanou prehliadkou: 7. 7. 2022 / 19.00

Trvanie výstavy: 8. 7. 2022 – 27. 8. 2022

Šopa Gallery, Hlavná 40, Košice

Otváracie hodiny: ST - PIA / 15.00 - 18.00, SO / 13.00 - 18.00

Je prežitie ekologického systému Zeme víziou, v ktorú môžeme reálne dúfať, alebo je to len naše zbožné prianie bez vedeckého základu a väčšej šance na úspech? Nádej a túžbu si často zamieňame, no tieto pojmy nesú rozličné významy: túžba vychádza z nášho vnútra, no len zriedka z reality. Na druhej strane, vnútornou vlastnosťou nádeje je možnosť lepších zajtrajškov. Uprostred zúriacej klimatickej krízy musíme prehodnotiť naše postoje a predstavy – ktoré z nich sú čírymi túžbami, zmanipulovanými bezohľadnou kapitalistickou produkciou na globálnej úrovni, a ktoré nám ponúkajú reálne možné scenáre budúcnosti.

Výstava Hope is not desire predstavuje diela sústredené okolo troch ekologicky relevantných predstáv, ktoré nám umožňujú pozastaviť sa nad touto dilemou. Diela Gideona Horvátha čerpajú z queer ekológie, Rita Süveges skúma svet z pohľadu techno-optimizmu a práce Anny Zilahi majú korene v myšlienke ekofeminizmu.

Táto výstava je vôbec prvou prezentáciou umeleckej skupiny xtro realm z Budapešti na Slovensku a taktiež prvou spoločnou výstavou Gideona Horvátha, Rity Süveges a Anny Zilahi ako tria. Táto skupina od roku 2017 zorganizovala množstvo podujatí (čítania, výstavy, terénne exkurzie) zameraných na neorealistické a ekologické teórie kritizujúce antropocentrizmus súčasného myslenia, s cieľom poskytnúť v Maďarsku prístup k diskusii o klimatickej zmene a antropocéne. Spolupráce a aktivity umeleckej skupiny xtro realm v rámci budovania siete sa uskutočňujú v duchu zdieľania poznatkov a transdisciplinarity. Členovia skupiny v roku 2019 spoločnými silami zostavili, napísali a vydali multidisciplinárnu, anglicko-maďarskú encyklopédiu pod názvom „Extrodæsia: Encyclopedia Towards a Post-Anthropocentric World“ (Extrodæsia: Encyklopédia post-antropocentrického sveta), ktorá obsahuje ekologické témy a neorealistické teórie, lyrizovanú prózu a vizuálne prvky. V roku 2021 na 3. ročníku OFF-Biennale v Budapešti prevzali kuratelu nad skupinovou výstavou pod názvom ACLIM! Agency for Climate Imaginary!

Výstavy tejto galérie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Fond na podporu umenia je hlavným partnerom projektu.

Projekt ďalej podporilo Mesto Košice.