Vojna na Ukrajine: Rusi dobyli Lysyčansk a konflikt sa môže stať hlboko zamrznutým (online)

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vladimir Putin, Sergej Šojgu
Ruský prezident Vladimir Putin a minister obrany Sergej Šojgu. Foto: archívne, Michail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP.

Ukrajinská armáda potvrdila, že mesto Lysyčansk v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny padlo do rúk ruských síl. Referuje o tom spravodajský web BBC.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

„Po ťažkých bojoch o Lysyčansk boli obranné sily Ukrajiny nútené stiahnuť sa zo svojich okupovaných pozícií a línií,“ uviedol generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu ešte v priebehu nedele tvrdil, že jeho sily dobyli Lysyčansk a prevzali kontrolu nad Luhanskou oblasťou. V tom čase však ešte trvali boje v Lysyčansku a jeho okolí.

Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl uviedol, že „v záujme záchrany životov ukrajinských obrancov bolo prijaté rozhodnutie stiahnuť sa“. Vo vyhlásení dodal, že Rusi disponujú viacerými výhodami v oblasti delostrelectva, letectva či počte vojakov.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sľúbil, že ukrajinské sily sa vrátia do Lysyčanska, a to vďaka svojej taktike a „zvýšeniu dodávok moderných zbraní“.

Ministerstvo vnútra SR (MV SR) zriadilo kontakty, na ktoré sa môže verejnosť obrátiť v prípade záujmu pomôcť občanom Ukrajiny utekajúcim pred vojnou.

Ako informoval tlačový odbor MV SR, pomoc je možné poskytnúť na mail pomocpreukrajinu@minv.sk a prostredníctvom telefónneho čísla +4212/48 59 33 12.

Kontakty slúžia na nahlasovanie materiálnej pomoci, ako je šatstvo, oblečenie, hygienické potreby vrátane plienok pre deti, potraviny či na ponuky ubytovania.

Podľa bývalého náčelníka generálneho štábu britskej armády Richarda Dannetta vojna na Ukrajine sa stane hlboko zamrznutým konfliktom, ak sa Rusku podarí úplne obsadiť východoukrajinský región Donbas.

„Rusi nezvíťazia, Ukrajinci neprehrajú a v tom okamihu sa vojna fakticky stane hlboko zamrznutým konfliktom,“ povedal Dannett. „Vtedy sa budú musieť začať zmysluplné vyjednávania,“ dodal. Dannatt poznamenal, že „novou realitou“ pre Ukrajinu je to, že pravdepodobne zhruba 20 percent jej územia bude okupovaných ruskými vojakmi. Informuje o tom portál news.sky.com.

Bývalý náčelník generálneho štábu britskej armády ďalej uviedol, že pre krajiny susediace s Ukrajinou existuje „pretrvávajúca hrozba“ autoritárskeho Ruska. Dodal, že v tomto kontexte je „šialenstvom“, že Veľká Británia zredukovala počet svojich vojakov.

Vojna na Ukrajine (online)

  • minúta po minúte 

20:19 Ukrajinská generálna prokuratúra oznámila zmrazenie majetku ruských a bieloruských podnikov v hodnote 12 miliónov dolárov. Ten zahŕňa 300 železničných kontajnerov s minerálnymi hnojivami, o ktorých sa zistilo, že porušujú ukrajinské colné predpisy. „Pre zabezpečenie zachovania majetku a jeho prípadnej konfiškácie uvalila generálna prokuratúra zmrazenie založené na rozhodnutiach vyšetrujúcich sudcov súdu v Ševčenkivskom rajóne v Kyjeve,“ uvádza sa vo vyhlásení prokuratúry na jej webstránke, na ktoré sa odvoláva televízia CNN. Vyšetrovanie podľa prokuratúry vedie Úrad pre hospodársku bezpečnosť a veľké daňové úniky.

19:48 Prokuratúra v Zaporižžskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny začala v pondelok trestné vyšetrovanie krádeže viac ako 400 ton obilia a slnečnicových semien z ukrajinského poľnohospodárskeho podniku. Informuje o tom televízia CNN s odvolaním sa na vyhlásenie na webstránke regionálnej prokuratúry. Vyšetrovanie sa podľa neho zaoberá krádežou majetku zo spoločnosti so skladmi v Ruskom okupovanom Polohivskom okrese z konca júna. Prokuratúra uvádza, že ruské sily zo skladov ukradli takmer 200 ton pšenice a 210 ton slnečnicových semien. Predbežné vyšetrovanie vedú zaporižžské regionálne bezpečnostné služby.

18:14 Nemecký zahraničný obchod v máji skončil v deficite, a to prvýkrát od roku 1991. Dôvodom boli vyššie ceny importu. Informoval o tom v pondelok Spolkový štatistický úrad. Úrad uviedol, že hodnota nemeckého vývozu bola v máji 125,8 miliardy eur, ale hodnota dovozu dosiahla sumu 126,7 miliardy eur. Zahraničný obchod krajiny vykázal schodok v objeme takmer 1 miliardy eur.

Nemecký export do Ruska v porovnaní s aprílom stúpol o takmer 30 percent po tom, ako v apríli klesol o 60 percent pre vojnu na Ukrajine a s tým súvisiace sankcie. Avšak objem vývozu do Ruska bol minulý mesiac o viac ako polovicu menší v porovnaní s májom 2021.

17:45 Veľká Británia uvalí na Bielorusko nové ekonomické, obchodné a dopravné sankcie preto, že Minsk podporuje ruskú vojnu na Ukrajine.

Súčasťou nového balíka sankcií bude zákaz importu a exportu tovarov v hodnote približne 60 miliónov libier, vrátane exportu ropných produktov, komponentov moderných technológií a luxusných tovarov. Zároveň Británia zakáže dovoz bieloruského železa a ocele a zakáže ďalším bieloruským firmám emitovať dlhopisy a akcie v Londýne. Informuje o tom portál news.sky.com.

Bielorusko je aj v rámci ruskej invázie blízkym spojencom Kremľa. V nedeľu bieloruský prezident Alexander Lukašenko vyhlásil, že jeho krajina úplne stojí za Ruskom a obe krajiny „zostanú spolu“. Okrem toho povedal, že sa celou svojou váhou postavil za vojenskú kampaň Vladimira Putina proti Ukrajine „od úplne prvého dňa“.

17:06 Ukrajinské sily urobili „veľmi úspešnú prácu vyčerpania“ ruských síl v oblasti mesta Lysyčansk predtým, ako ustúpili. Pre televíziu Sky News to povedal bývalý dôstojník britskej vojenskej spravodajskej služby Forbes McKenzie.

Lysyčansk bol posledným veľkým mestom v Luhanskej oblasti, ktoré bolo pod kontrolou ukrajinskej armády, pričom ho teraz obsadili Rusi. Podľa McKenzieho však pre Ukrajincov nie je dôležité udržiavať kontrolu nad Lysyčanskom na to, aby vo vojne zvíťazili.

„Urobili veľmi úspešnú prácu taktického vyčerpania Rusov v tejto oblasti. Lysyčansk nie je kľúčový, nepotrebujú mať toto mesto, aby zvíťazili vo vojne,“ povedal McKenzie o ukrajinskej armáde. „Existuje cesta zo Slovianska do Bachmutu. Predpokladá sa, že Ukrajinci sa presunú na západnú stranu tejto cesty, kde sa zakopú a pripravia sa na nasledujúci útok,“ dodal. „Treba naozaj povedať, že Rusi sú vyčerpaní. Mali naozajstné problémy s tvorbou síl,“ poznamenal bývalý dôstojník britskej vojenskej spravodajskej služby.

16:38 Ukrajina potrebuje na obnovu v dôsledku ruskej invázie 750 miliárd dolárov. V pondelok to na konferencii o obnove Ukrajiny vo švajčiarskom Lugane povedal jej premiér Denys Šmyhaľ. Ako tiež podľa spravodajského portálu BBC uviedol, ruská agresia spôsobila priame škody na ukrajinskej infraštruktúre v hodnote 100 miliárd dolárov. Na dvojdňovej konferencii sa zúčastňujú viacerí svetoví lídri a mimovládne organizácie s cieľom vypracovať plán obnovy Ukrajiny po vojne.

16:16 Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok vyhlásil víťazstvo v Luhanskej oblasti, deň po tom, ako ukrajinské sily ustúpili z poslednej bašty odporu v tejto oblasti.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu na stretnutí odvysielanom v televízii Putinovi v pondelok nahlásil, že ruské sily prevzali kontrolu nad Luhanskou oblasťou.

Šojgu Putinovi povedal, že operácia bola ukončená v nedeľu po tom, ako ruskí vojaci ovládli mesto Lysyčansk. Putin konštatoval, že vojenské jednotky, „ktoré sa zúčastnili na aktívnych bojoch a dosiahli úspech, víťazstvo“ v Luhanskej oblasti, „by mali oddychovať, zvyšovať svoje bojové schopnosti“.

14:30 Slovenský plynárenský priemysel (SPP) stále dostáva od ruského Gazpromu Export menej plynu.

Ako uviedol pre agentúru SITA zástupca riaditeľa odboru regulácie a compliance SPP Juraj Adamica, počas minulého týždňa boli dodávky plynu nižšie o približne polovicu. Aj v pondelok štátny podnik očakáva, že dodávky plynu budú nižšie o približne 50 %. Uvedené krátenie nemá podľa SPP žiadny vplyv na zákazníkov.

„Zabezpečenie plynulých dodávok energií pre všetkých našich zákazníkov, od veľkých priemyselných odberateľov až po domácnosti, je pre SPP absolútnou prioritou a aktuálnej situácii venujeme všetku svoju pozornosť,“ zdôraznil Adamica.

14:23 Bielorusko sa nepripravuje na vojnu na Ukrajine. Referuje o tom web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na šéfa ukrajinskej vojenskej spravodajskej služby Kyryla Budanova. Podľa neho neexistuje žiadna vážna hrozba, že by bieloruské jednotky prekročili hranicu s Ukrajinou.

14:18 Od začiatku ruskej invázie prišlo o život už najmenej 89 ukrajinských športovcov a trénerov.

Na stretnutí v Kyjeve s prezidentom Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomasom Bachom to povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podľa neho ruské sily zajali ďalších minimálne 13 ukrajinských športovcov alebo trénerov.

Zelenskyj dodal, že v dôsledku ruskej vojny nemôže vykonávať svoju športovú činnosť viac ako 100-tisíc športovcov, keďže mnohé športové zariadenia na Ukrajine boli zničené. „Sú to buď zariadenia športovej infraštruktúry alebo zariadenia v rámci ukrajinských škôl, univerzít a športových klubov,“ poznamenal.

Ukrajinský prezident taktiež poďakoval Bachovi za rozhodnutie MOV prideliť nový podporný balík pre ukrajinských olympionikov. Počas stretnutia obaja diskutovali aj o obnove športovej infraštruktúry na Ukrajine. Táto otázka bude nastolená tak na konferencii o obnove Ukrajiny vo švajčiarskom Lugane v týchto dňoch, ako aj na mimoriadnej darcovskej konferencii, ktorá sa bude konať pod záštitou MOV.

Thomas Bach
Prezident MOV Thomas Bach. Foto: archívne, SITA/AP

13:29 Rozhodnutie ukrajinských síl stiahnuť sa z Lysyčanka bolo podľa šéfa vojenskej samosprávy Luhanskej oblasti veľmi náročné, ale bolo správne, vzhľadom na straty, ktoré by utrpeli, keby sa pokúsili ešte nejaký čas držať.

Serhij Hajdaj pre televíziu CNN povedal, že ruským silám by sa napokon podarilo obkľúčiť mesto a Kyjev by prišiel o všetkých tamojších bojovníkov. „Je jasné, že je to veľmi bolestivé, veľmi ťažké, ale teraz sú chlapci nažive, vybavenie je neporušené, každý môže pokračovať v boji s ruskou armádou,“ pokračoval a vyzval na ďalšiu podporu zo Západu, pričom pripustil, že Rusko malo výhodu v množstve vybavenia, ktoré mohlo v oblasti umiestniť.

Ukrajinská armáda v nedeľu oznámila, že sa musela z Lysyčanska stiahnuť. Lysyčansk je posledné mesto v Luhanskej oblasti vo východoukrajinskom Donbase, ktoré bolo pod kontrolou Kyjeva, no už aj to dobyli Rusi.

Hajdaj pochválil odvahu a schopnosti ukrajinských síl, ktoré boli schopné brániť Luhanskú oblasť takmer päť mesiacov. „Tridsať percent oblasti bolo už okupovaných, takže našej armáde zostávalo 70 percent na vybudovanie obrannej línie. A bolo to správne rozhodnutie – držíme ju od 24. februára, marca, apríla, mája, júna, teraz júla – takmer päť mesiacov na relatívne malom území,“ povedal.

13:11 V doterajšom priebehu vojny na Ukrajine zabila tamojšia armáda 36 200 ruských vojakov. Na Facebooku o tom informoval generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl.

Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu dosiaľ prišlo aj o 1589 tankov, 3754 bojových obrnených vozidiel, 2629 vozidiel a palivových nádrží, 804 delostreleckých systémov, 246 odpaľovacích raketových systémov, 105 systémov protivzdušnej obrany, 187 vrtuľníkov, 217 lietadiel, 658 dronov, 144 striel s plochou dráhou letu, 15 lodí a 65 kusov špeciálnej techniky.

Počas nedele zaznamenali ruskí okupanti najväčšie straty v oblastiach okolo miest Slavjansk a Doneck, uviedol generálny štáb.

12:48 Keďže svet čelí globálnej energetickej kríze, jadrová energetika má potenciál zohrať významnú rolu v pomoci krajinám bezpečne prejsť k energetickým systémom, v ktorých budú dominovať obnoviteľné zdroje. Uviedla to Medzinárodná agentúra pre energetiku (IEA) v novej správe, ktorú zverejnila na svojej internetovej stránke.

Jadrová energetika dokáže podľa agentúry zredukovať závislosť od dovozu fosílnych palív, znížiť emisie oxidu uhličitého a umožniť elektrárenským systémom integrovať väčší podiel solárnej a veternej energie. „V dnešnom kontexte globálnej energetickej krízy, prudko rastúcich cien fosílnych palív, problémov energetickej bezpečnosti a ambicióznych klimatických záväzkov som presvedčený, že jadrová energetika má unikátnu príležitosť na návrat,“ uviedol výkonný riaditeľ IEA Fatih Birol. „Avšak bude to závisieť od toho, či vlády zavedú robustné opatrenia na zaručenie bezpečnej a udržateľnej prevádzky jadrových elektrární v nadchádzajúcich rokoch a na mobilizáciu nevyhnutných investícií,“ dodal Birol.

Napríklad malé modulárne reaktory (SMR), ktoré sú vo všeobecnosti definované ako moderné reaktory s kapacitou do 300 megawattov, čiže do zhruba jednej tretiny tradičných jadrových elektrární, ešte nie sú komerčne životaschopné. Nižšie náklady, menšia veľkosť a zredukované riziká projektov v prípade SMR by mohli zlepšiť spoločenskú akceptovateľnosť a prilákať súkromné investície, dodala IEA v správe.

12:12 Medziročná inflácia v Turecku v júni stúpla na 78,62 percenta, čiže najvyššie od roku 1998. Medzimesačne sa spotrebiteľské ceny v krajine podľa oficiálnych údajov zvýšili o 4,95 percenta. Informoval o tom v pondelok Turecký štatistický inštitút TurkStat.

Spotrebiteľské ceny síce rastú v mnohých krajinách, ale v prípade vysokej inflácie v Turecku je podľa kritikov dôvodom aj ekonomická politika prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Turecký líder totiž tvrdí, že infláciu spôsobujú vysoké náklady na požičiavanie a obhajuje znižovanie úrokov s cieľom podporiť ekonomický rast a export.

Turecká centrálna banka od septembra minulého roka do januára tohto roka svoju hlavnú úrokovú sadzbu zredukovala o päť percentuálnych bodov na úroveň 14 percent. Turecká líra v minulom roku preto oproti doláru stratila 44 percent svojej hodnoty.

Ruská invázia na Ukrajinu, ktorá viedla k výraznému zdraženiu ropy a obilia, situáciu v Turecku ešte zhoršila. Najvýraznejšie v krajine v júni medziročne stúpli ceny v sektore dopravy, a to až o 123,37 percenta. Nasledoval segment potravín a nealkoholických nápojov, v ktorom ceny medziročne vzrástli o 93,93 percenta.

11:58 Desať krajín Európskej únie vrátane Slovensko stále bojuje za jadrovú energiu. Slovenský minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) spolu so svojimi kolegami z Belgicka, Bulharska, Česka, Fínska, Francúzska, Maďarska, Litvy, Rumunska a Slovinska požadujú zahrnutie jadrovej energie do taxonómie EÚ. Podľa ministrov je to nevyhnutné na boj proti zmene klímy a na zvýšenie energetickej nezávislosti.

„Ak chce EÚ zostať na ceste k dekarbonizácii a zároveň zabezpečiť bezpečnosť dodávok, potrebujeme zmenu v postoji k jadrovej energii. Na uspokojenie energetických potrieb priemyslu a spoločnosti a na dosiahnutie cieľa EÚ v oblasti klimatickej neutrality do roku 2050 budú potrebné veľké objemy nízkouhlíkovej elektriny a nízkouhlíkového vodíka,“ uvádza sa vo vyhlásení, pod ktoré sa ministri podpísali.

10:35 Ruské ministerstvo financií navrhuje v priebehu nasledujúcich troch rokov znížiť výdavky o 1,6 bilióna rubľov. Rezort chce znížiť financovanie rozvoja dopravných systémov či vedy. Dohromady sa má optimalizácia dotknúť približne 60 oblastí. Na budúci rok by sa mali náklady znížiť o 557 miliárd rubľov, nasledujúci rok o 539 miliárd rubľov a v roku 2025 o 534 miliárd rubľov. Referuje o tom web epravda.com.ua.

9:49 Kremeľ sa pravdepodobne snaží rozšíriť vplyv na súkromné ruské spoločnosti pôsobiace v zbrojárskom sektore. Informuje o tom americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) s odvolaním sa na hlavné riaditeľstvo ukrajinskej spravodajskej služby (GUR).

Ruská vláda nie je schopná zaplatiť ruským firmám podporujúcim vojnu na Ukrajine. To znižuje schopnosť Ruska opravovať poškodenú vojenskú techniku. GUR uviedlo, že riaditelia ruských vojenských opravárenských podnikov už neprijímajú na opravu ďalšie vybavenie ruskej armády, pretože tá nezaplatila podnikom za predchádzajúce služby.

Ruskí zákonodarcovia preto minulý týždeň predložili v Štátnej dume návrh zákona, ktorý by oprávňoval Kremeľ zavádzať „špeciálne opatrenia v ekonomickej sfére“. Na základe toho by ruská vláda mohla prinútiť súkromné ruské spoločnosti, aby zabezpečovali služby pre ruské vojenské operácie.

Návrh zákona zároveň zakazuje ruským podnikom odmietnuť splniť príkazy ruského vládneho obstarávania spojené s ruskými vojenskými operáciami.

9:02 Slovensko-ukrajinské hranice prekročilo v nedeľu 3. júla na vstupe na Slovensko 3 238 osôb. Z toho bolo 704 mužov, 1 759 žien a 775 detí. O dočasné útočisko požiadalo 19 utečencov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo v nedeľu hraničnými priechodmi 4 114 osôb. Informoval o tom tlačový odbor kancelárie ministra vnútra.

Všetky činnosti v súvislosti s utečencami z Ukrajiny zabezpečovalo 145 policajtov, 14 hasičov, 92 colníkov, 86 vojakov, 17 dobrovoľníkov a sedem zamestnancov migračného úradu.

Celkovo už slovensko-ukrajinské hranice na vstupe na Slovensko od začiatku konfliktu 24. februára prekročilo viac ako 575-tisíc osôb, udelených bolo viac ako 84-tisíc dočasných útočísk. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo spoločnými hraničnými priechodmi viac ako 326-tisíc osôb.

8:40 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sľúbil, že ukrajinské sily sa vrátia do Lysyčanska, a to vďaka svojej taktike a „zvýšeniu dodávok moderných zbraní“.

Volodymyr Zelenskyj
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: archívne, Ukrainian Presidential Press Office via AP.

8:24 Podľa bývalého náčelníka generálneho štábu britskej armády Richarda Dannetta vojna na Ukrajine sa stane hlboko zamrznutým konfliktom, ak sa Rusku podarí úplne obsadiť východoukrajinský región Donbas.

„Rusi nezvíťazia, Ukrajinci neprehrajú a v tom okamihu sa vojna fakticky stane hlboko zamrznutým konfliktom,“ povedal Dannett. „Vtedy sa budú musieť začať zmysluplné vyjednávania,“ dodal. Dannatt poznamenal, že „novou realitou“ pre Ukrajinu je to, že pravdepodobne zhruba 20 percent jej územia bude okupovaných ruskými vojakmi. Informuje o tom portál news.sky.com.

Bývalý náčelník generálneho štábu britskej armády ďalej uviedol, že pre krajiny susediace s Ukrajinou existuje „pretrvávajúca hrozba“ autoritárskeho Ruska. Dodal, že v tomto kontexte je „šialenstvom“, že Veľká Británia zredukovala počet svojich vojakov.

8:12 Ukrajinská armáda potvrdila, že mesto Lysyčansk v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny padlo do rúk ruských síl.

Referuje o tom spravodajský web BBC. „Po ťažkých bojoch o Lysyčansk boli obranné sily Ukrajiny nútené stiahnuť sa zo svojich okupovaných pozícií a línií,“ uviedol generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu ešte v priebehu nedele tvrdil, že jeho sily dobyli Lysyčansk a prevzali kontrolu nad Luhanskou oblasťou. V tom čase však ešte trvali boje v Lysyčansku a jeho okolí.

Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl uviedol, že „v záujme záchrany životov ukrajinských obrancov bolo prijaté rozhodnutie stiahnuť sa“. Vo vyhlásení dodal, že Rusi disponujú viacerými výhodami v oblasti delostrelectva, letectva či počte vojakov.

8:00 Vitajte pri sledovaní pondelňajšieho online prenosu (minúta po minúte) o aktuálnej situácii v súvislosti s dianím na Ukrajine.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Dmitrij PeskovSergej LavrovSergej ŠojguVladimir PutinVolodymyr Zelenskyj
Firmy a inštitúcie EU Európska únia