3 TIPY na prípravu ČIERNEJ šošovice + Indický dahl

Jana Tesák Potomová | 4. júl 2022
čierna šošovica, beluga, šošovica, kaviár vegetariánov

Čierna šošovica je výnimočná svojím vzhľadom, chuťou, ale aj vplyvom na zdravie. Pripravili sme si pre vás 3 jednoduché MINI recepty na prípravu šošovice.

Dusená čierna šošovica

Toto jednoduché jedlo je možné použiť ako chutnú prílohu alebo ľahký obed. Ja osobne šošovicu na záver ešte dochucujem  jogurtom alebo kyslou smotanou obohatenou nastrúhaným cesnakom. Zemitá čierna šošovica sa skvelo hodí k stonkovému zeleru, koreňovej zelenine, ktorú nakrájame na malé kúsky, dochutíme s bylinkami (napríklad koriandrom alebo  rozmarínom) prípadne korením (čili, kurkuma, karí...), podlejeme kuracím vývarom a varíme, kým šošovica nenasiakne všetky chute a nestane sa lahodne jemnou.

Ak chceme, aby bolo toto jedlo vhodné pre vegánov, môžeme kurací vývar vymeniť za zeleninový.

Okorenená čierna šošovica

Ďalšie jednoduché jedlo, ktoré nám ukáže, ako pomocou korenia zvýrazniť aromatické, zemité chute šošovice. Šošovica sa udusí v zeleninovom vývare so soľou, tymianom, estragónom a cesnakom, čím vznikne chutné vegánske jedlo, ktoré je hotové za 20 minút. Šošovicu si môžete vychutnať samostatne alebo ju použiť ako základ pre šaláty, tacos, burrito misy a ďalšie.

čierna šošovica, beluga, indický dahl, recepty zo šošovice

Indický dahl z čiernej šošovice

Toto jedlo je jednoduché, chutné a určite vás zahreje a zasýti.

Budete potrebovať:

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku nasekaného na jemné plátky
  • 1/2 lyžičky rasce
  • 1 lyžica nasekaného čerstvého koriandra
  • 1/2 lyžičky sladkej papriky (podľa chuti aj trochu čili)
  • 1 lyžička korenia garam masala
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • 1 konzerva krájaných paradajok
  • 1 konzerva kokosového mlieka
  • 1 hrnček čiernej šošovice
  • 3 hrnčeky vody

Postup:

V hrnci zohrejeme olivový olej a na slabom ohni niekoľko minúť osmažíme nadrobno nasekanú cibuľu. Pridáme rascu, zázvor a cesnak a necháme ešte pol minútky osmažiť. Potom pridáme zvyšné korenie, paradajky a varíme pár minút, aby sa zmes prepojila. Teraz prišiel čas na šošovicu, vodu a kokosové mlieko. Privedieme k varu. Dahl varíme na miernom ohni asi 40 minút, až kým šošovica nezmäkne. Občas premiešame, aby sme sa vyhli pripáleniu. Nakoniec dochutíme soľou a korením. Podávame samotné alebo s ryžou. Do hotového dahlu môžeme primiešať lyžičku masla alebo jogurtu a posypať ho čerstvým petržlenom, alebo koriandrom.