Vedľajšie účinky kolagénu, o ktorých sa nehovorí

Kolagén zo žraločích chrupaviek, z mora, z USA aj Švajčiarska sa stáva hitom aj vďaka tlaku influencerov, ktorí sa stali jeho nadšenými propagátormi. Hoci kolagénu v našom tele netreba uprieť pozitívny vplyv, jeho dopĺňanie nemusí vždy skončiť dobre. Pretože ako všetko, ani on nemá len pozitíva.

04.07.2022 09:30
pleť, rituál, kúpeľňa, žena, krása Foto: ,
Kolagén užíva mnoho žien z dôvodu, aby si vyhladili vrásky na čele a tvári.
debata (1)

Problémy s trávením

Podľa Meghan Lyle, dietologičky a odborníčky na výživu sú kolagénové peptidy v súčasnosti v móde, prínosy ich používania sa však stále skúmajú. V niektorých klinických štúdiách boli hlásené aj vedľajšie účinky. Napríklad užívatelia si všímajú zmenu stolice, hnačky, iní môžu začať trpieť práve zápchou. Ak to bude váš prípad, skúste kolagén vysadiť a mikroflóra sa zotaví.

Bolesti hlavy

Kolagén užíva mnoho žien z dôvodu, aby si vyhladili vrásky na čele a tvári. No môže tým trpieť hlava. „Niektorí ľudia sú citliví na kyselinu glutámovú v kolagénovom proteíne. Preto môžu mať mierne bolesti hlavy alebo majú problémy so spánkom, keď konzumujú príliš veľkú dávku, alebo si dávajú kolagén príliš neskoro pred spaním," hovorí dietologička Pamela Schoenfeld. Preto ak už kolagén, tak lepšie ráno ako po zotmení.

práca, stres, meditácia, kancelária Čítajte aj Najúčinnejšia technika na zníženie stresu. Zaberie vám len dve minúty

Pozor na vápnik

Doktor Samuel Malloy dokonca hovorí, že užívanie kolagénu na obnovu šliach a väzív, môže spôsobovať paradoxne ich bolesti. "Dôvodom je, že sa vám zvýši hladina vápnika. Ak je však hladina vápnika príliš vysoká, môžete pociťovať zápchu, únavu, nevoľnosť, vracanie a bolesti kostí. Tento vedľajší účinok sa vyskytuje preto, že veľa kolagénových tabliet obsahuje produkty z morských zdrojov s vysokým obsahom vápnika.

Nepridá vám na nálade

Pridanie extra kolagénového proteínu do vášho života môže viesť k nedostatku tryptofánu. Zníženie hladiny tejto látky v tele následne spôsobí zníženie hladiny serotonínu. No a to už pocítite na nálade. Pokles môže viesť k pocitom nervozity, podráždenosti, úzkosti a depresie.

Peniaze miniete zbytočne

Kolagén je pre mnohých ako zlatý grál boja proti starnutiu. No na druhej strane chýbajú vedecké dôkazy k tomu, že naozaj spoľahlivo funguje na zastavenie pribúdajúcich rokov. Preto sa lekári sporia o jeho využití. Hoci v mnohých prípadoch sa vedľajších účinkov pravdepodobne nedočkáte, vo výsledku je viac ako možné, že len miniete svoje peniaze zbytočne. A vo výsledku ostane iba pocit, že niečo pre seba robíte. No ten môže byť klamný.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #trávenie #bolesť hlavy #vápnik #kolagén #kolagénové vlákno #nálada #doplnky výživy

+ Nájdite čas na odpočinok a regeneráciu, telo vám poďakuje.
Urobíte si radosť návštevou kaderníckeho salóna....

+ Dávajte pozor s kým sa zoznámite a nepodľahnite vášni na jednu noc.
Naučte sa hospodáriť s peniazmi inak...